Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε σήμερα κυρώσεις σε δύο οργανισμούς και σε 32 Ιρανούς, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Πολιτισμού και Παιδείας, αξιωματούχων πληροφοριών και βουλευτών, που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με την καταστολή των διαδηλωτών από την ασφάλεια του Ιράν.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθικής και έχουν εξελιχθεί σε μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις για τη θεοκρατία του Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Τουλάχιστον 529 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις, σύμφωνα με Ακτιβιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν. Πάνω από 19.700 άλλοι συνελήφθησαν από τις αρχές εν μέσω βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων. Κάποιοι μάλιστα εκτελέστηκαν.
Η ΕΕ είπε ότι επέβαλε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στους 32 αξιωματούχους και πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία των δύο οργανισμών λόγω της εμπλοκής τους «σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν».
Το μπλοκ των 27 εθνών είχε ήδη επιβάλει τέσσερις γύρους κυρώσεων σε Ιρανούς αξιωματούχους και οργανισμούς - συμπεριλαμβανομένων άλλων υπουργών, στρατιωτικών και της αστυνομίας ηθικής του Ιράν - για φερόμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων.
Έκλεισαν μια μεταρρυθμιστική εφημερίδα
Οι ιρανικές αρχές ανέστειλαν σήμερα την έκδοση της Σαζαντεγκί, μιας μεταρρυθμιστικής εφημερίδας γνωστής για τις επικριτικές έναντι της κυβέρνησης θέσεις της, γνωστοποιήθηκε από επίσημο μέσο ενημέρωσης.
Η εφημερίδα, η οποία ιδρύθηκε το 2018, είναι όργανο του μεταρρυθμιστικού κόμματος Σαζαντεγκί, που σχηματίσθηκε από τεχνοκράτες οι οποίοι ήταν προσκείμενοι στον μετριοπαθή πρώην πρόεδρο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί.
Τις τελευταίες εβδομάδες η εφημερίδα κατήγγειλε την οικονομική διαχείριση της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι «πούλησε σε πλειστηριασμό δημόσια αγαθά» για να χρηματοδοτήσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της.
Το συμβούλιο επιτήρησης του Τύπου έκλεισε τη Σαζαντεγκί «εξαιτίας της επιμονής της να δημοσιεύει ψευδή περιεχόμενα» και επειδή «προκάλεσε αναταραχή τους τελευταίους μήνες στην κοινή γνώμη», μετέδωσε το πρακτορείο IRNA, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Τους τελευταίους μήνες η εφημερίδα επέκρινε την αστυνομία ηθών, η οποία είναι αρμόδια για να επιβλέπει τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες.
Ως πολιτικό κόμμα, το Σαζαντεγκί αναφέρει στον ιστότοπό του ότι αγωνίζεται για την «ανάπτυξη της χώρας» και για μια «ορθολογική διαχείρηση των κυβερνητικών υποθέσεων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας