Δεκάδες παιδιά έχουν βασανιστεί και δολοφονηθεί, μεταξύ των κρατουμένων, σε κολαστήρια της Συρίας στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, σύμφωνα με το Συριακό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SNHR), το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters σε αποκλειστικό ρεπορτάζ.
Η ανεξάρτητη ΜΚΟ, παράρτημα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία, αναφέρει ότι έπεσαν στα χέρια της 547 πιστοποιητικά θανάτου που εκδόθηκαν από τις συριακές αρχές από το 2017 και διέρρευσαν μέσω κρατικών υπαλλήλων. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και δεκάδες παιδιά, τα οποία κρατούνταν σε συριακές φυλακές αντιφρονούντων.
Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπε ότι τα έγγραφα αυτά έδωσαν απαντήσεις στα ερωτήματα χρόνων που είχαν εκατοντάδες οικογένειες για τις τύχες των αγνοούμενων μελών τους. Οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν σε διεθνείς διαδικασίες κατά της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία έχει κατηγορηθεί από μια επιτροπή του ΟΗΕ για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας αναφορικά με την αντιμετώπιση των κρατουμένων.
Η Δαμασκός πάντως δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με τα πιστοποιητικά θανάτου που έλαβε το SNHR. Σύροι αξιωματούχοι έχουν στο παρελθόν αρνηθεί τις κατηγορίες για συστηματικά βασανιστήρια και μαζικές εκτελέσεις κρατουμένων.
Το Reuters σημειώνει ότι εξέτασε 80 από τα πιστοποιητικά θανάτου.
Ένας Σύρος δικηγόρος υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος ζήτησε να κρατήσει την ανωνυμία του λόγω της ευαισθησίας του θέματος, εξέτασε ένα δείγμα των εγγράφων. Είπε ότι η διάταξη, η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε και τα στοιχεία των πληροφοριών που περιέχει ταιριάζουν με άλλα πιστοποιητικά θανάτου στη Συρία.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αν τα έγγραφα ήταν αυθεντικά, αναφέρει το ρεπορτάζ.
Ο κρατικά οργανωμένος μαζικός θάνατος Σύρων
Δεκάδες χιλιάδες εκτιμάται ότι κρατήθηκαν σε κέντρα κράτησης του συριακού κράτους με εντολή της κυβέρνησης Άσαντ, σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ. Οι κρατούμενοι συχνά κρατούνται σε απόλυτο εγκλεισμό και υπό συνθήκες απόλυτης μυστικότητας, αφήνοντας τις οικογένειές τους στο σκοτάδι σχετικά με την τύχη τους. Πολλές είναι εκείνες που δεν έχουν ιδέα που βρίσκονται οι συγγενείς του ή αν είναι ζωντανοί, αναφέρει η επιτροπή.
Οι διεθνείς οργανώσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων δεν δρουν ανοιχτά στη Συρία και δεν έχουν πρόσβαση στα κολαστήρια. Τον Αύγουστο, το γραφείο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ συνέστησε τη δημιουργία ενός μηχανισμού για τον προσδιορισμό της τύχης των αγνοουμένων Σύρων, όμως δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί.
Από τα 547 πιστοποιητικά τα 15 ανήκουν σε παιδιά και τα 19 σε γυναίκες, ανέφερε το SNHR.
Ορισμένα από τα 80 πιστοποιητικά που εξετάστηκαν από το Reuters αναφέρουν ως τόπο θανάτου στρατιωτικά νοσοκομεία ή στρατιωτικά δικαστήρια. Άλλα δεν προσδιόριζαν τον τόπο του θανάτου, αναφέροντας μόνο ως τοποθεσία τη Δαμασκό ή κάποιο χωριό στα περίχωρά της, ενώ άλλα δεν ανέφεραν τίποτα, λέει το Reuters.
Τα πιστοποιητικά που εξετάστηκαν από το Reuters είχαν επίσης σημαντικά κενά μεταξύ της ημερομηνίας του θανάτου και της ημερομηνίας καταγραφής του στο ληξιαρχείο, με τα περισσότερα να δείχνουν καθυστέρηση πολλών ετών και ένα να δείχνει ακόμη και καθυστέρηση 10 ετών στην καταγραφή του.
Ωστόσο, κανένα από τα πιστοποιητικά που εξετάστηκαν από το Reuters δεν αναφέρουν αιτία θανάτου. Το SNHR ανέφερε ότι αυτό ίσχυε και για τα 547.
Η ΜΚΟ κατάφερε να επικοινωνήσει με τις οικογένειες 23 νεκρών. Είπε ότι πολλοί υποψιάζονταν ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα ήταν νεκρά, αλλά το επιβεβαίωσαν μόνο όταν είδαν τα πιστοποιητικά θανάτου.
Τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση στις συριακές κρατικές φυλακές παραμένουν «συστηματικές», σύμφωνα με έκθεση του 2022 της εξεταστικής επιτροπής του ΟΗΕ για τη Συρία, η οποία σημείωσε καταχρήσεις σε κέντρα κράτησης που διοικούνται και από μη κυβερνητικές υπηρεσίες.
Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση αποκρύπτει σκόπιμα πληροφορίες από τις οικογένειες των κρατουμένων.
Το 2018, οι συριακές αρχές άρχισαν να ενημερώνουν μαζικά τα ληξιαρχεία με τα πιστοποιητικά θανάτου ανθρώπων που είχαν πεθάνει στις φυλακές, αλλά δεν ενημέρωσαν τους συγγενείς τους, επισημαίνει η επιτροπή του ΟΗΕ.
Η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει γιατί δεν ενημέρωσε ποτέ τους συγγενείς των θυμάτων.
Οι συγγενείς σε ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιχοχές μπορούν να μάθουν εάν τα αγαπημένα τους πρόσωπα έχουνπεθάνει ζητώντας τα οικογενειακά τους αρχεία από τα ληξιαρχεία, λέει το Reuters. Δεν τους έχει επιτραπεί, ωστόσο, η πρόσβαση στις σορούς των αγαπημένων τους για να τους θάψουν, ούτε τους γνωστοποιήθηκε πού βρίσκονταν τα λείψανά τους, σύμφωνα με την επιτροπή του ΟΗΕ και το SNHR.
Άλλοι έχουν μάθει για τους θανάτους αναγνωρίζοντας τους συγγενείς τους σε φωτογραφίες που διέρρευσαν από στρατιωτικούς φωτογράφους που εργάζονταν σε φυλακές, η βασικότερη από τις οποίες έχει την κωδική ονομασία «Καίσαρας».
Σε μια συνέντευξη το 2015, ο Άσαντ απέρριψε τις φωτογραφίες από τον «Καίσαρα» ως αβάσιμες ισχυρισμούς χωρίς στοιχεία. Πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τις εικόνες ξεκάθαρη απόδειξη συστηματικών βασανιστηρίων και μαζικών δολοφονιών κρατουμένων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας