Τον έλεγαν Κιάν Πιρφαλάκ. Ονειρευόταν να γίνει μηχανικός ρομποτικής. Πυροβολήθηκε θανάσιμα στις 16 Νοεμβρίου στην πόλη Ιζέχ, στη νότια επαρχία Χουζεστάν του Ιράν. Ηταν μόλις εννιά χρονώ.
Τουλάχιστον 58 έφηβοι και παιδιά –ακόμα και μικρότερης ηλικίας από τον Κιάν– έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με ιρανικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη διάρκεια της ανελέητης καταστολής του λαϊκού κινήματος διαμαρτυρίας ενάντια στο θεοκρατικό καθεστώς που πυροδοτήθηκε, ως γνωστόν, από τη δολοφονία της 22χρονης Κούρδισσας Μαχσά Αμινί στα χέρια της αστυνομίας ηθών στις 16 Σεπτεμβρίου και πήρε αμέσως ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις.
Παρά τη «σφαγή» τουλάχιστον 426 ανθρώπων και τις μαζικές συλλήψεις περισσότερων από 17.400, όπως καταγγέλλει η Human Rights Activists in Iran, οι μαχητικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τη χώρα έχουν μπει στον τρίτο μήνα, με επίκεντρο τις κουρδικές περιοχές που εξακολουθούν να «βράζουν» καθώς το αιματοκύλισμα στους δρόμους δεν έχει τελειωμό.
Ο Κιάν «πήγαινε σπίτι με τον πατέρα του και στοχοποιήθηκε με σφαίρες από το διεφθαρμένο καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας» κατήγγειλε συγγενής του αδικοχαμένου αγοριού, πάνω από το πτώμα του, σε ερασιτεχνικό βίντεο που επικαλείτο το BBC. Στην κηδεία του παιδιού την περασμένη Παρασκευή –η οποία μετατράπηκε σε ακόμα μια οργισμένη διαμαρτυρία κατά των μουλάδων που κυβερνούν τη χώρα με σιδηρά πυγμή– η οικογένειά του κατήγγειλε πως μέλη των δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν απρόκλητα πυρ κατά του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν, με τις σφαίρες να «γαζώνουν» τον Κιάν στο στήθος και τον πατέρα του στην πλάτη. Ο 9χρονος έπεσε νεκρός κι ο πατέρας του χαροπαλεύει. Ως συνήθως, οι Αρχές αρνήθηκαν την ευθύνη, επιρρίπτοντάς την σε αδιευκρίνιστους «τρομοκράτες».
Απλώς στεκόταν
«Ο Κουμάρ απλά στεκόταν στον δρόμο. Δεν είπε ούτε λέξη. Δεν ξέρω με τι συνείδηση τον έκαναν μάρτυρα», κατήγγειλε συντετριμμένος στον βρετανικό Observer ο πατέρας του, Χασάν Νταροφταντέχ, που είδε το ανήλικο σπλάχνο του να πυροβολείται εν ψυχρώ στην πόλη Πιρανσάρ του δυτικού Ιράν, στις 30 Οκτωβρίου. «Το ιρανικό καθεστώς αρνείται ότι τον σκότωσε. Είπε ότι τον σκότωσαν “ξένοι”. Δεν ξέρω πώς ο αξιωματικός που πυροβόλησε τον γιο μου αγκαλιάζει τα δικά του παιδιά. Δεν ξέρω πώς κοιμάται τα βράδια»…
«Από αυτή τη στιγμή, ό,τι κι αν μου συμβεί να ξέρετε ότι, όπως πάντα, θα είμαι με τον ιρανικό λαό μέχρι την τελευταία μου πνοή. Ισως αυτή να είναι η τελευταία μου ανάρτηση», έγραφε το Σάββατο στον λογαριασμό της στο Istagram η βραβευμένη Ιρανή ηθοποιός Χενγκαμέ Γκαζιανί, ποστάροντας βίντεο στο οποίο έβγαζε τη μαντίλα της στο πλαίσιο αντίστασης και πολιτικής ανυπακοής.
Σε πρότερη ανάρτησή της την περασμένη βδομάδα κατηγορούσε το «παιδοκτόνο» ιρανικό καθεστώς ότι έχει «δολοφονήσει» περισσότερα από 50 ανήλικα. Την Κυριακή συνελήφθη για τα «προκλητικά» της σχόλια, όπως εξάλλου και η επίσης βραβευμένη συνάδελφός της Καταγιούν Ριαχί, που τόλμησε με τη σειρά της να ανεβάσει στο ίντερνετ βίντεο στο οποίο πετούσε τη μαντίλα. Τον γύρο του κόσμου έκαναν δε, πριν από λίγες μέρες, ερασιτεχνικά βίντεο με δυνάμεις ασφαλείας να ξυλοκοπούν άγρια αλλά και να ανοίγουν πυρ εναντίον «ακάλυπτων» γυναικών ακόμα και μέσα στο μετρό της Τεχεράνης.
Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν ήδη καταδικαστεί σε θάνατο για συμμετοχή στις διαδηλώσεις, εν αναμονή έκδοσης και άλλων θανατικών ποινών στη μάταιη απόπειρα των Αρχών να τρομοκρατήσουν όσες και όσους συνεχίζουν να κατεβαίνουν στους δρόμους από δίψα για περισσότερες ελευθερίες και δικαιώματα, ζητώντας την πτώση του τυραννικού καθεστώτος. Για πολλοστή φορά, δε, το Ιράν εξαπέλυσε αργά την Κυριακή πυραυλικά χτυπήματα, με έναν νεκρό, ενάντια σε οργανώσεις Ιρανών Κούρδων που έχουν καταφύγει στο βόρειο Ιράκ, τους οποίους κατηγορεί ότι υποκινούν τις λαϊκές κινητοποιήσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας