Διαρκώς κλιμακούμενη είναι η κρίση στο Ιράν και η αστυνομική βία με την οποία αντιμετωπίζονται οι διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της. Σύμφωνα με οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούν απευθείας κατά των διαδηλωτών σε κουρδικές πόλεις.
Επίσης, άλλες οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί των διαδηλώσεων έχουν φτάσει τους 150, εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί και χιλιάδες έχουν συλληφθεί.
Όπως κατήγγειλε η ιρανική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw, «οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούν κατά διαδηλωτών στις πόλεις Σαναντάι και Σακίζ», που βρίσκονται στο ιρανικό Κουρδιστάν.
Επίσης, ο λογαριασμός Tavsir1500 στο Twitter, που παρουσιάζει τις εξελίξεις στο Ιράν, ανέφερε πυροβολισμούς κατά διαδηλωτών στις δύο κουρδικές πόλεις.
Το Παρίσι καλεί τους Γάλλους να φύγουν από το Ιράν
Στο μεταξύ, η αύξηση της έντασης στο εσωτερικό του Ιράν και η ευρεία καταστολή των κινητοποιήσεων, οδήγησε τον Καναδά στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, ενώ η Γαλλία προέτρεψε τους πολίτες της που βρίσκονται εκεί να φύγουν από τη χώρα αυτή το συντομότερο δυνατόν καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο να κρατηθούν αυθαιρέτως. Η Τεχεράνη κατηγορεί «ξένους εχθρούς» για τις διαδηλώσεις και τις ταραχές που συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του στον ιστότοπό του, αναφέρει ότι «οΟποιοσδήποτε Γάλλος επισκέπτης, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων με διπλή υπηκοότητα, διατρέχει μεγάλο κίνδυνο σύλληψης, αυθαίρετης κράτησης και άδικης δίκης».
Το Παρίσι κατηγόρησε το Ιράν για «δικτατορικές πρακτικές», καθώς, όπως υποστηρίζει, δύο Γάλλοι πολίτες κρατούνται όμηροι, αφού την Πέμπτη προβλήθηκε ένα βίντεο στο οποίο φέρεται να ομολογούν ότι είναι κατάσκοποι. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας έχει καλέσει την Τεχεράνη να τους απελευθερώσει.
Ο Καναδάς απαγορεύει την είσοδο σε 10.000 Ιρανούς
Από την πλευρά της κυβέρνηση του Καναδάς ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής νέες κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος του Ιράν, απαγορεύοντας την είσοδο στη χώρα «για πάντα» σε 10.000 αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και πολλά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης. Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Καναδάς επέβαλε κυρώσεις σε περίπου 10 Ιρανούς αξιωματούχους και οντότητες, μεταξύ των οποίων ήταν και η αστυνομία ηθών.
Ο πρωθυπουργός Τριντό δήλωσε ότι πρόκειται για «ένα μέτρο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί παρά μόνο στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, εναντίον καθεστώτων που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου ή γενοκτονίες, όπως στη Βοσνία και τη Ρουάντα». Ο Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε το ιρανικό καθεστώς «βάρβαρο», καταγγέλλοντας ότι «έχει διαπράξει φόνους και επιβάλλει το βασίλειο του τρόμου» και σημειώνοντας ότι πρέπει να λογοδοτήσει. Κατήγγειλε επίσης την «ανεύθυνη περιφρόνηση» της Τεχεράνης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Το ιρανικό καθεστώς είναι καταπιεστικό, θεοκρατικό και μισογυνικό», είπε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κρίστια Φρίλαντ.
Και άλλες χώρες έχουν λάβει μέτρα, κυρίως οικονομικής φύσης, όπως οι ΗΠΑ. Χθες Παρασκευή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι θα συνεχίσει να «συντονίζεται» με τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ ώστε να απαντήσουν μαζί στην «αιματηρή καταστολή» των διαδηλώσεων και την «κρατική βία» εναντίον των γυναικών. «Η ιρανική κυβέρνηση έχει πλέον σκοτώσει περισσότερους από 100 ανθρώπους σε αυτήν την αιματηρή καταστολή», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βένταντ Πατέλ, επικαλούμενος στοιχεία ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας