Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
AP Photo/Michael Sohn

Καλά κρατεί η καταστολή στο Ιράν - Τη χτύπησαν στο κεφάλι, επιμένουν συγγενείς της Μαχσά

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των αρχών ότι δεν ασκήθηκε βία στην 22χρονη, η οικογένειά της τις αμφισβητεί ευθέως κι επιμένει στην αρχική της θέση ότι η Μαχσά Αμινί πέθανε έπειτα από ένα «βίαιο χτύπημα στο κεφάλι» από την διαβόητη αστυνομία ηθών την ημέρα της σύλληψής της.

Η 22χρονη Ιρανή κουρδικής καταγωγής βρισκόταν στην Τεχεράνη όπου επισκεπτόταν συγγενείς της μαζί με τους γονείς και τον 17χρονο αδελφό της, πριν ξεκινήσει τις πανεπιστημιακές της σπουδές στην επαρχία του δυτικού Αζερμπαϊτζάν, στο βορειοδυτικό Ιράν, όταν ο δρόμος της διασταυρώθηκε με εκείνον της αστυνομίας ηθών στις 13 Σεπτεμβρίου, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 34χρονος ξάδελφός της Ερφάν Σαλίχ Μορτεζαΐ που ζει στο Ιράκ.

«Ο θάνατος της Τζίνα άνοιξε τις πύλες της λαϊκής οργής», είπε ο ξάδελφός της χρησιμοποιώντας το κουρδικό όνομα της Αμινί και αναφερόμενος στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που πυροδότησε ο θάνατός της. Σε τηλεφωνική επικοινωνία μετά την ανακοίνωση του θανάτου της, η μητέρα της είπε στο ξάδελφό της τι συνέβη όταν συνελήφθη η 22χρονη, όπως περιγράφει ο Μορτεζαΐ. Το Γαλλικό Πρακτορείο μίλησε μαζί του στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ --η οποία συνορεύει με την γενέτειρα της Αμινί, την επαρχία Κουρδιστάν στο Ιράν-- όπου ζει τον τελευταίο χρόνο.

Εκεί ο Σαλίχ εντάχθηκε στην κουρδική ιρανική εθνικιστική οργάνωση Κομάλα, η οποία μάχεται επί μακρόν εναντίον των ιρανικών αρχών, διεκδικώντας αυτονομία για τις κατοικούμενες από Κούρδους περιοχές του βορειοδυτικού Ιράν.

Στις 13 Σεπτεμβρίου η Αμινί, ο αδελφός της και γυναίκες συγγενείς τους είχαν πάει βόλτα στην πρωτεύουσα. Εξερχόμενοι από τον σταθμό Χαγκανό του μετρό, «η αστυνομία ηθών τους σταμάτησε και συνέλαβε την Τζίνα και τους συγγενείς της», είπε ο Μορτεζαΐ. Φορώντας στολή αγγαρείας και μιλώντας από μια βάση της Κομάλα στην περιοχή Σουλεϊμανίγια του βόρειου Ιράκ, ο Μορτεζαΐ είπε ότι ο αδελφός της Αμινί προσπάθησε να πει στην αστυνομία ότι (η οικογένεια) βρισκόταν «στην Τεχεράνη για πρώτη φορά» και «δε γνώριζε τις τοπικές παραδόσεις». Αλλά οι εκκλήσεις του έπεσαν στο κενό. «Ο αξιωματικός της αστυνομίας του απάντησε "Θα την πάμε στο τμήμα, θα της εμφυσήσουμε τους κανόνες και θα την διδάξουμε πώς να φοράει το χιτζάμπ και πώς να ντύνεται",» είπε ο Μορτεζαΐ. Η Αμινί ήταν «ντυμένη φυσιολογικά. Όπως όλες οι γυναίκες στο Ιράν, φορούσε το χιτζάμπ», είπε ο ξάδελφός της.

Στο Ιράν οι γυναίκες --ανεξαρτήτως του δόγματός τους-- είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους και η αστυνομία ηθών τους απαγορεύει να φορούν πανωφόρια πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια, έντονα χρώματα ή σκισμένα τζιν.

Ο κώδικας παρακάμπτεται ευρέως επί δεκαετίες, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, αλλά έχουν υπάρξει περιοδικά επιχειρήσεις καταστολής.

«Οι αστυνομικοί χτύπησαν την Τζίνα, την χτύπησαν μπροστά στον αδελφό της», είπε ο ξάδελφός της. «Την χαστούκισαν, την χτύπησαν στα χέρια και στα πόδια με ένα κλομπ», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι η αστυνομία ψέκασε στο πρόσωπο του αδελφού της σπρέι πιπεριού.

Η Τζίνα και οι συγγενείς της υποχρεώθηκαν να μπουν μέσα στο φορτηγάκι της αστυνομίας ηθών και μεταφέρθηκαν σε ένα αστυνομικό τμήμα στην οδό Βεζαράτ. Ο ξυλοδαρμός συνεχίστηκε και στη διαδρομή, είπε. «Όταν την χτύπησαν στο κεφάλι με το κλομπ έχασε τις αισθήσεις της. Ένας από τους αστυνομικούς είπε: "προσποιείται"».

Μετά την έλευσή τους, πέρασε τουλάχιστον μιάμιση ώρα μέχρι να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Τεχεράνης παρά τις εκκλήσεις των συγγενών της, είπε ο Μορτεζαΐ. Έπειτα από τρεις ημέρες σε κώμα, κατέληξε.

Η μητέρα της Αμινί είπε ότι οι γιατροί στο νοσοκομείο ενημέρωσαν την οικογένεια πως η κόρη τους «είχε δεχτεί ένα βίαιο χτύπημα στο κεφάλι», σύμφωνα με τον Μορτεζαΐ.

Οι ιρανικές αρχές ωστόσο, αρνούνται κάθε ανάμειξη στον θάνατό της.

«Αυτό που συμβαίνει στο Κουρδιστάν και παντού αλλού στο Ιράν είναι λαϊκή οργή εναντίον του καθεστώτος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κατά της δικτατορίας», λέει ο Μορτεζαΐ.

Τουλάχιστον 76 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις, που συνεχίστηκαν και σήμερα, σύμφωνα με την ΜΚΟ με έδρα το Όσλο, «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν», ενώ το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars αναφέρει «περίπου 60».

Οι αρχές είπαν τη Δευτέρα ότι προέβησαν σε περισσότερες από 1.200 συλλήψεις.

Αυτή τη φορά «οι γυναίκες προπορεύονται και λαμβάνουν ενεργά μέρος στις διαδηλώσεις. Οι γυναίκες συμμετέχουν στις διαδηλώσεις θαρραλέα και βγαίνουν στους δρόμους μέρα-νύχτα. Εμείς, οι νέοι γνωρίζουμε ότι αν καταρρεύσει αυτό το καθεστώς μας περιμένει μια καλύτερη ζωή», καταλήγει ο Μορτεζαΐ.

Υπόσχονται συνέχιση της βίας οι δυνάμεις καταστολής

Την ίδια ώρα, η ηγεσία της αστυνομίας του Ιράν προειδοποίησε σήμερα ότι οι δυνάμεις της θα αντιταχθούν «με όλη τους την ισχύ» στους διαδηλωτές.

«Σήμερα οι εχθροί της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και κάποιοι ταραχοποιοί προσπαθούν να διαταράξουν την τάξη και την ασφάλεια του έθνους χρησιμοποιώντας κάθε πρόφαση», ανακοίνωσε η διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας.

«Το προσωπικό της αστυνομίας θα αντιταχθεί με όλη του την ισχύ στις συνωμοσίες των αντεπαναστατών και των εχθρικών στοιχείων και θα δράσουν αποφασιστικά εναντίον όσων διαταράσσουν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια παντού στη χώρα», συνέχισε η ανακοίνωση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

Στην Ισπανία πάντως, η κυβέρνηση κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή του Ιράν στη Μαδρίτη για να διαμαρτυρηθεί για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη χώρα του.

«Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή του Ιράν στη Μαδρίτη για να διαμαρτυρηθεί για την καταστολή των διαδηλώσεων και την επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών», επεσήμανε διπλωματική πηγή.

Σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης, το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας εξέφρασε «την πιο έντονη καταδίκη του για τη βία που ασκήθηκε εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών» στο Ιράν και «την απόρριψη της βίας που ασκείται εναντίον των γυναικών στο Ιράν και εναντίον των δικαιωμάτων τους».

Επίσης ζήτησε από την Τεχεράνη να «διεξαγάγει ανεξάρτητη έρευνα» για τον θάνατο της Αμινί.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Καλά κρατεί η καταστολή στο Ιράν - Τη χτύπησαν στο κεφάλι, επιμένουν συγγενείς της Μαχσά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας