Να έχουν πρόσβαση όλοι, χωρίς αποκλεισμούς, στις δομές εκπαίδευσης του Αφγανιστάν ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, κάνοντας ειδική αναφορά στις κοπέλες τους έχει απαφορευτεί η πρόσβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση εδώ και ένα χρόνο, από τότε που κατέλαβε την εξουσία η σκοταδιστική οργάνωση.
Ο Σερ Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι απεύθυνε έκκληση για επιστροφή των κοριτσιών στα σχολεία, στη διάρκεια του σημερινού υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, επισημαίνοντας ότι δεν δεν υπάρχει κανένας βάσιμος λόγος για την επιβληθείσα απαγόρευση, αφού ούτε το Ισλάμ το υπαγορεύει. Η τοποθέτηση του Στανικζάι αποτελεί μία φωνή προοδευτικής μεταρρύθμισης για τα δεδομένα του βαθιά πατριαρχικού και μισογύνικου καθεστώτος του Αφγανιστάν των Ταλιμπάν.
Τα μέτρα του καθεστώτος περιλαμβάνουν την απαγόρευση της πρόσβασης στο γυμνάσιο και το λύκειο για τα κορίτσια παρά τις αρχικές υποσχέσεις για το αντίθετο. Οι γυναίκες καλούνται να καλύπτουν με ρούχα και μαντήλες όλο τους το σώμα, έχοντας την άδεια να δείχνουν μόνο τα μάτια τους, ειδάλλως κινδυνεύουν ακόμη και με εκτέλεση.
Οι Ταλιμπάν έχουν δηλώσει ότι επεξεργάζονται ένα σχέδιο για το άνοιγμα σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για κορίτσια, χωρίς όμως να έχουν ορίσει κάποιο χρονοδιάγραμμα.
Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε την εν λόγω απαγόρευση «επαίσχυντη» και η διεθνής κοινότητα ήταν επιφυλακτική σχετικά με την επίσημη αναγνώριση των Ταλιμπάν, φοβούμενη μια επιστροφή στον ίδιο σκληρό κανόνα που επέβαλαν οι Ταλιμπάν όταν βρίσκονταν για τελευταία φορά στην εξουσία στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
«Είναι πολύ σημαντικό να παρέχεται εκπαίδευση σε όλους, χωρίς καμία διάκριση», είπε ο Στανικζάι. «Οι γυναίκες πρέπει να μορφωθούν, δεν υπάρχει ισλαμική απαγόρευση για την εκπαίδευση των κοριτσιών», εξήγησε.
«Ας μην δώσουμε ευκαιρίες σε τρίτους να δημιουργήσουν ένα χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και του λαού», πρόσθεσε. «Εάν υπάρχουν τεχνικά ζητήματα, αυτά πρέπει να επιλυθούν και τα σχολεία για τα κορίτσια πρέπει να ανοίξουν».
Βέβαια, παραμένει αμφίβολο το κατά πόσο ο Στανικζάι θα μπορούσε να επηρεάσει τους σκληροπυρηνικούς του καθεστώτος, που φαίνεται να ηγεμονεύουν στη διοίκηση των Ταλιμπάν.
Ο Στανικζάι ήταν κάποτε επικεφαλής της ομάδας των Ταλιμπάν στις συνομιλίες που οδήγησαν στη συμφωνία του 2020 στο Κατάρ μεταξύ των Ταλιμπάν και των ΗΠΑ, η οποία περιλάμβανε την πλήρη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.
Οι δηλώσεις του Στανικζάι έρχονται λίγες μέρες μετά την καρατόμηση του πρώην υπουργού Παιδείας, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει αντίστοιχο αίτημα, γεγονός που του κόστισε τη θέση του.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο κορίτσια έχουν αποκλείστηκαν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πέρυσι.
Ένα χρόνο αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, ο ΟΗΕ εξακολουθεί να επισημαίνει τις ανησυχίες του για τους περιορισμούς στην εκπαίδευση των κοριτσιών, καθώς και σχετικά με άλλα μέτρα που περιορίζουν τις βασικές ελευθερίες. Η κατάσταση αυτή θα βαθύνει την οικονομική κρίση του Αφγανιστάν και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανασφάλεια, φτώχεια και απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας