Αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων της αστυνομικής βίας κατά των διαδηλωτών το Ιράν, με τους πολίτες να έχουν περάσει τη 10η νύχτα στους δρόμους, ζητώντας δικαιοσύνη για τον θάνατο της Μάχσα Αμινί, που φυλακίστηκε και ξυλοκοπήθηκε γιατί δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.
Οι αρχές αρνούνται ότι φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη για τον θάνατο της 22χρονης Αμινί, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν. Όμως έκτοτε οργισμένοι Ιρανοί βγαίνουν κάθε βράδυ στους δρόμους πόλεων για να διαμαρτυρηθούν.
Σύμφωνα με την οργάνωση Iran Human Rights (IHR), που έχει την έδρα της στη Νορβηγία, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 57 και μπορεί να είναι πολλοί περισσότεροι, ωστόσο με τους περιορισμούς στις επικοινωνίες που έχουν επιβληθεί και το μπλόκο σε όλα τα διαδικτυακά μέσα, ο ακριβής αριθμός δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Οι αρχές αναφέρουν επισήμως 41 νεκρούς.
Από την αρχή των κινητοποιήσεων περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μόνο σε μία επαρχία στο βόρειο Ιράν, η οποία δίνει επίσημο απολογισμό, αλλά αναμφίβολα ο αριθμός των συλληφθέντων σε όλη τη χώρα είναι πολύ μεγαλύτερος.
Όπως έγινε γνωστό, οι ιρανικές αρχές εκτός από τα Facebook, Twitter, TikTok και Telegram, μπλόκαραν και τα WhatsApp, Instagram και Skype, στην προσπάθεια να εμποδίσει τους πολίτες να οργανωθούν, την ώρα που οι κινητοποιήσεις έχουν εξαπλωθεί σε περισσότερες από 46 πόλεις. Βασικό σύνθημα: «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία».
Οι διαδηλώσεις έχουν φτάσει και στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, όπου σύμφωνα με το IHR, αφότου έπεσε η νύχτα διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες που έκαιγαν τις μαντίλες τους, βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας το σύνθημα «Θάνατος στον δικτάτορα».
Νωρίτερα την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη και αλλού έπειτα από έκκληση των αρχών. Ακόμη μία φιλοκυβερνητική διαδήλωση είχε πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.
Νέες απειλές κατά των διαδηλωτών
Επίσης, το βράδυ της Κυριακής, και λίγες μέρες μετά την προειδοποίηση του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσί, και ο επικεφαλής του δικαστικού συστήματος Γκολαμχοσεΐν Μοχσενί Ετζεΐ, επανέλαβε ότι υπάρχει ανάγκη «να αναληφθεί αποφασιστική δράση χωρίς καμία επιείκεια» εναντίον αυτών που «ηγούνται των ταραχών».
Και στο εξωτερικό
Διαδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς του Ιράν πραγματοποιήθηκαν μέσα στο σαββατοκύριακο και στο εξωτερικό, όπως στον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Χιλή, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Βραζιλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Ιράκ.
Από την πλευρά της η Τεχεράνη βλέπει «ξένο δάκτυλο» πίσω από τις διαδηλώσεις, ενώ την Κυριακή το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους πρέσβεις της Βρετανίας και της Νορβηγίας για να διαμαρτυρηθεί για το «εχθρικό κλίμα» που έχει δημιουργηθεί εναντίον του Ιράν, μέσω των βρετανικών ΜΜΕ που εκπέμπουν στην ιρανική γλώσσα, αλλά και για δηλώσεις του προέδρου της νορβηγικής Βουλής, που καταδίκασε τα γεγονότα.
Στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών για «εξηγήσεις» ο Ιρανός πρέσβης
Η Γερμανία κάλεσε σήμερα τον Ιρανό πρεσβευτή στο Βερολίνο για μια «συζήτηση» για τις αιματηρές εξελίξεις της καταστολής της εξέγερσης που ξέσπασε στο Ιράν μετά τη δολοφονία της Μάχσα Αμάνι από την αστυνομία ηθικής της χώρας, σύμφωνα με δηλώσεις του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Καλέσαμε τον Ιρανό πρεσβευτή και η συζήτηση θα λάβει χώρα το απόγευμα», δήλωσε ο Κρίστιαν Βάγκνερ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.
Απαντώντας σε ερώτηση αν θα επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις, ο εκπρόσωπος είπε «θα εξετάσουμε όλες τις επιλογές» από κοινού με τις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μπορέλ: «Απαράδεκτη χρήση βίας»
Μιλώντας εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι «η ευρεία και δυσανάλογη χρήση βίας εις βάρος μη βίαιων διαδηλωτών είναι αδικαιολόγητη και απαράδεκτη». Επίσης, καταδίκασε τους περιορισμούς στο Διαδίκτυο ως «κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας