Οι χθεσινές εικόνες στη Βηρυτό θύμιζαν ημέρες του εμφυλίου (1975-90), σε έναν Λίβανο που ούτως ή άλλως κοχλάζει εδώ και μήνες, εν μέσω πολιτικο-κοινωνικού αδιεξόδου και κατάρρευσης της εθνικής οικονομίας.
Επί ώρες, οι σφαίρες έπεφταν βροχή στην περιοχή Ταγιουνέχ: σύνορο μεταξύ του χριστιανικού και του σιιτικού τομέα της Βηρυτού και πάλαι ποτέ γραμμή πυρός του αιματοβαμμένου εμφυλίου.
Εκεί, στον δρόμο που οδηγεί από τις νότιες συνοικίες της Βηρυτού προς το Δικαστικό Μέγαρο της λιβανέζικης πρωτεύουσας, σκοτώθηκαν χθες έξι άτομα -ανάμεσά τους μία γυναίκα που χτυπήθηκε μέσα στο διαμέρισμά της από σφαίρα στο κεφάλι- και τραυματίστηκαν δεκάδες από τη σφοδρή ανταλλαγή πυρών.
Ξέσπασε ενώ υποστηρικτές της οργάνωσης Χεζμπολάχ και του Κινήματος Αμάλ είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή, αξιώνοντας την παραίτηση του δικαστή Τάρεκ Μπιτάρ: του δεύτερου κατά σειρά που έχει τεθεί επικεφαλής της έρευνας για την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, τον Αύγουστο του 2020, για την οποία ακόμη ουδείς έχει λογοδοτήσει.
Όπως κατήγγειλαν οι δύο σιιτικές οργανώσεις, όλα ξεκίνησαν όταν ελεύθεροι σκοπευτές άρχισαν να πυροβολούν από στέγες κτιρίων κατά των διαδηλωτών, στοχεύοντας όχι μόνο στο ψαχνό, αλλά και στην πρόκληση ενός νέου εμφυλίου.
Κατονόμασαν, δε, ως υπεύθυνες τις Λιβανικές Δυνάμεις (FL): νυν κοινοβουλευτικό κόμμα του Λιβάνου και πάλαι ποτέ χριστιανική πολιτοφυλακή επί εποχής του εμφυλίου, που φέρεται να διατηρεί στενούς δεσμούς με τη σουνιτική Σαουδική Αραβία.
Σε μια επίδειξη ισχύος, μέλη του είχαν σπεύσει το βράδυ της Τετάρτης να πραγματοποιήσουν αντιδιαδήλωση στη Βηρυτό, ενόψει της προαναγγελθείσας συγκέντρωσης της Χεζμπολάχ.
Χθες, ο ηγέτης των FL, Σαμίρ Ζάζα, καταδίκασε τα ένοπλα επεισόδια, αποδίδοντάς τα στον ανεξέλεγκτο εξοπλισμό των πολιτών. Η κοινωνική ειρήνη πρέπει να διαφυλαχτεί, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει.
Στρατιωτική πηγή ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι τα πρώτα πυρά προήλθαν από χριστιανική συνοικία της Βηρυτού. Χωρίς να κατονομάσει υπευθύνους, το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε τη δράση ελεύθερων σκοπευτών. Όλοι οι νεκροί ήταν από τη μία πλευρά, διευκρίνισε: ήτοι σιίτες.
Στην περιοχή της αιματοχυσίας αναπτύχθηκαν από χθες το απόγευμα δυνάμεις του στρατού, προειδοποιώντας ότι θα ανοίγουν πυρ κατά παντός ενόπλου. Αργά το βράδυ, ανακοινώθηκε η σύλληψη εννέα υπόπτων, μεταξύ αυτών ενός Σύρου.
Ο μαρωνίτης πρόεδρος Μισέλ Αούν, διακήρυξε ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν -όπως είχε πάντως δεσμευτεί και για την περυσινή τραγωδία, που παραμένει ανεξιχνίαστη ως προς τους υπαίτιους.
Ζητώντας συγγνώμη από τον λαό του Λιβάνου, ο σουνίτης πρωθυπουργός του, Νατζίμπ Μικάτι, κήρυξε τη σημερινή ημέρα εθνικού πένθους. Ακόμη μία…
Ούτε ένα μήνα, εν τω μεταξύ, από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του (για τρίτη φορά από το 2005), ο κροίσος επιχειρηματίας βλέπει τη νεόκοπη κυβέρνησή του να κλονίζεται.
Αφενός, υπό το βάρος πιέσεων της Χεζμπολάχ για απόλυση του δικαστή Μπιτάρ, κατηγορώντας τον για «πολιτικοποίηση» της έρευνας, στο επίκεντρο της οποίας έχουν βρεθεί πρώην κυβερνητικά στελέχη του Κινήματος Αμάλ.
Αφετέρου, από τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας για άμεση συμφωνία με το ΔΝΤ, για την «πικρή» σωτηρία της καταρρέουσας εθνικής οικονομίας, ενόσω ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας του Λιβάνου ωθείται στη φτωχοποίηση και στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης.
Χθες, ενόσω στη χώρα αναβίωναν οι μνήμες του εμφυλίου, στη Βηρυτό βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ. «Η σημερινή απαράδεκτη βία καθιστά σαφές ποιο είναι το διακύβευμα», τόνισε αναχωρώντας από τη λιβανέζικη πρωτεύουσα.
Έκκληση για ηρεμία προς όλες τις πλευρές απηύθυνε και η Ε.Ε. Παρ’ όλα αυτά, ο εκπρόσωπός της, Πίτερ Στάνο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στοχοποιημένων κυρώσεων κατά την προσεχή σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας