Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αναλάβει στρατιωτική δράση και να ηγηθεί ενός πολυεθνικού συνασπισμού τουλάχιστον δέκα σουνιτικών κρατών ενάντια στους σιίτες Χούθι της Υεμένης δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της αστάθειας στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, ούτε και να πλήξει αποφασιστικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ανταρτών. Μόνο οι αεροπορικές επιδρομές δεν αρκούν για να ηττηθεί ένα αντάρτικο που έχει την υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού σχεδόν όλης της δυτικής Υεμένης, πατρογονικής εστίας των Χούθι.
Η απόφαση του Ριάντ να επέμβει έχει δύο παραμέτρους. Στο στρατιωτικό επίπεδο, στοχεύει στην αποδυνάμωση των Χούθι, ώστε να καταλήξουν αργότερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό ασθενέστερη θέση. Σε πολιτικό επίπεδο, το Ριάντ αναλαμβάνει δράση για να περιορίσει την επιρροή της Τεχεράνης στην περιοχή, καθώς οι σιίτες Χούθι θεωρούνται σύμμαχοι των Ιρανών.
Ωστόσο, και η θρησκευτική παράμετρος πάσχει, καθώς οι Χούθι ανήκουν σε κλάδο του σιιτικού ισλάμ, που ονομάζεται Ζαΐντι, είναι αρκετά ανεκτικοί και όχι φανατικοί και σε πολλά σημεία επηρεάζονται από το σουνιτικό ισλάμ. Στην πραγματικότητα, οι Χούθι αποτελούν όχι τόσο μια θρησκευτική σέχτα, αλλά μια φυλή, που ζει και ελέγχει τη δυτική Υεμένη εδώ και αιώνες και ζητάει να αποκτήσει τον έλεγχο των περιοχών της, καθώς νιώθουν περιθωριοποιημένοι από τη νέα εξουσία στο προεδρικό μέγαρο.
Το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό και όχι θρησκευτικό και η πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας να προσδώσει θρησκευτικά χαρακτηριστικά στη σύγκρουση της Υεμένης είναι μεγαλύτερη απειλή για την ευρύτερη περιοχή, παρά αυτή καθαυτή η εξέγερση των απόκληρων Ζαΐντι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Πακιστάν, ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους του Ριάντ, διστάζει να λάβει μέρος με στρατιωτικές δυνάμεις στην επιχείρηση «Αποφασιστική καταιγίδα», καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εσωτερική του ασφάλεια. Το Πακιστάν έχει μεγάλες μειονότητες και σιιτικούς πληθυσμούς στο εσωτερικό του και δεν μπορεί να διακινδυνεύσει τη δική του σταθερότητα στο όνομα των στρατηγικών στόχων της Σαουδικής Αραβίας.
Μια άλλη παράμετρος της μάλλον βεβιασμένης και ριψοκίνδυνης απόφασης του Ριάντ να επέμβει είναι η όλο και μεγαλύτερη αυτονόμησή του από τη στρατιωτική ομπρέλα προστασίας της Ουάσινγκτον. Η Σαουδική Αραβία άρχισε να επενδύει σοβαρά στην αναβάθμιση των στρατιωτικών της δυνάμεων ήδη από την εποχή του δεύτερου πολέμου στον Κόλπο και διαμόρφωσε σταδιακά τη δική της ατζέντα με βασικό στόχο τον περιορισμό της επιρροής του Ιράν στην περιοχή.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Σαουδάραβες αναλαμβάνουν μονομερώς στρατιωτική δράση με γνώμονα αυτή την οπτική. Η επέμβαση στο Μπαχρέιν τον Μάρτιο του 2011 είχε στόχο τη στήριξη της σουνιτικής μοναρχίας απέναντι στη σιιτική εξέγερση της πλειοψηφίας του πληθυσμού. Αλλά και στην ίδια την Υεμένη, σαουδαραβικά πολεμικά αεροσκάφη είχαν πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές εντός του εδάφους της Υεμένης, με στόχο τούς Χούθι, το 2009.
Μόνο που, αυτή τη φορά, το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο. Το ίδιο και οι κίνδυνοι, καθώς, σε περίπτωση αποτυχίας της επιχείρησης «Αποφασιστική καταιγίδα», θα ανοίξει ένα νέο μέτωπο αστάθειας στο μαλακό υπογάστριο της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας στον κόσμο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας