Ζήτημα χρόνου είναι πλέον η ανακατάληψη της πόλης Τικρίτ από τον κυβερνητικό στρατό του Ιράκ και τις σιιτικές πολιτοφυλακές που μάχονται στο πλευρό του, καθώς, από χθες το βράδυ, η σουνιτική πόλη την οποία κατέχουν οι μαχητές του «Ισλαμικού κράτους» βρίσκεται σε κλοιό θανάτου.
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Βαγδάτης κατέλαβαν την πόλη Αλ Αλάμ, τελευταίο προπύργιο των ισλαμιστών εξτρεμιστών στην περιοχή, και απέκοψαν το Τικρίτ από τις διόδους ανεφοδιασμού ύστερα από καλοσχεδιασμένη επιχείρηση που διεξήχθη αποκλειστικά από ιρακινές δυνάμεις, χωρίς την αεροπορική κάλυψη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Από χθες το βράδυ η πόλη Τικρίτ είναι περικυκλωμένη και ήδη διεξάγονται σφοδρές οδομαχίες, καθώς ο στρατός έχει διεισδύσει στο κέντρο της γενέτειρας του Σαντάμ Χουσεΐν. Σιίτες πολιτοφύλακες κατέλαβαν το σύμπλεγμα των παλατιών του Σαντάμ και το πανεπιστήμιο, ενώ οι εξτρεμιστές ανατίναξαν γέφυρες πάνω στον ποταμό Τίγρη για να ανακόψουν την προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων.
Ελεύθεροι σκοπευτές και βομβιστές αυτοκτονίας εμποδίζουν την ασφαλή είσοδο των στρατευμάτων στο ιστορικό κέντρο του Τικρίτ, αλλά τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να αποτρέψει την πρώτη μεγάλη ήττα του «Ισλαμικού κράτους» μετά από εννέα μήνες σαρωτικής επέκτασης της επιρροής του στο Ιράκ.
Στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού βρίσκεται το Ιράν και χθες βρέθηκε συμβολικά στην πρώτη γραμμή των εχθροπραξιών ο Ιρανός διοικητής της επίλεκτης δύναμης «Κουντς» των «Φρουρών της Επανάστασης», Ιρανός στρατηγός Κάσεμ Σουλεϊμάνι. Αν και η Βαγδάτη δεν ζήτησε την αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή, δέχτηκε την ευρεία ιρανική βοήθεια που ίσως φανεί αποφασιστικής σημασίας στη μάχη κατά των σουνιτών τζιχαντιστών.
Η Ουάσινγκτον, πάντως, δεν έδειξε κανένα σημάδι δυσφορίας για την ιρανική εμπλοκή, αντιθέτως, δείχνει να αποδέχεται μια άτυπη -προς το παρόν- συμμαχία με το Ιράν στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.
Αν όμως η μάχη του Τικρίτ δείχνει να κερδίζεται στο στρατιωτικό πεδίο, παραμένει ανοιχτό το πώς θα καταλήξει σε πολιτικό επίπεδο. Το στοίχημα του κυβερνητικού στρατού δεν είναι μόνο να κερδίσει την πρώτη του νίκη με την ανακατάληψη μιας σημαντικής και συμβολικής μεγάλης πόλης του Ιράκ που κατέχουν οι εξτρεμιστές. Το διακύβευμα είναι να επιτευχθεί αυτή η νίκη χωρίς μαζικές σφαγές του σουνιτικού πληθυσμού (το Τικρίτ κατοικείται από σουνίτες), ώστε να οικοδομηθεί μια συμμαχία με τους σουνίτες που αντιτάσσονται στο «Ισλαμικό κράτος».
Σουνίτες κατά Ι.Κ.
Πολλοί σουνίτες και πρώην στελέχη του κόμματος Μπάαθ του Σαντάμ Χουσεΐν συμμάχησαν με το «Ισλαμικό κράτος», καθώς ένιωθαν περιθωριοποιημένοι από τη σιιτική κυβέρνηση της Βαγδάτης του πρώην πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι. Τώρα, η κυβέρνηση Αμπάντι προσπαθεί να επανεντάξει τους σουνίτες στο κράτος και να απομονώσει πολιτικά τους σουνίτες εξτρεμιστές. Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος να απελευθερωθούν οι κατά βάση σουνιτικές περιοχές του Ιράκ που κατέχει το «Ισλαμικό κράτος» και να διατηρήσει το Ιράκ την ακεραιότητά του.
Αν ο κυβερνητικός στρατός σεβαστεί τον τοπικό πληθυσμό, τότε θα μπορεί να ελπίζει η Βαγδάτη ότι μετά την απελευθέρωση του Τικρίτ θα ακολουθήσουν και οι άλλες μεγάλες σουνιτικές πόλεις που κατέχει το «Ισλαμικό κράτος», όπως η Φαλούτζα και η Μοσούλη.
Σε αντίθετη περίπτωση, ο τοπικός πληθυσμός θα αντιμετωπίσει τα κυβερνητικά (κυρίως σιιτικά) στρατεύματα ως κατακτητές και το Ιράκ θα διολισθήσει σε θρησκευτικό πόλεμο. Η ηγεσία των σιιτών, πολιτική και θρησκευτική, έχει κάνει έκκληση στους στρατιώτες να σεβαστούν τους σουνίτες αμάχους και να μην προχωρήσουν σε αντίποινα για την προ μηνών εκτέλεση 1.500 σιιτών αιχμαλώτων από τους εξτρεμιστές σουνίτες. Αν υπάρξει αυτοσυγκράτηση, τότε η μάχη του Τικρίτ ίσως αποδειχτεί καθοριστική στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού κράτους».
Ομως, εκεί που θα κριθούν όλα θα είναι στη Μοσούλη, σε μια μάχη όπου θα πάρουν μέρος και οι Κούρδοι. Μέχρι τότε, υπάρχει ακόμη δρόμος και αίμα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας