Σε γρίφο για δυνατούς λύτες διαμορφώνονται οι εξελίξεις πέριξ του Μεσανατολικού εν γένει, με νέο επίκεντρο την Ιερουσαλήμ -μετά τη διπλωματική «τορπίλη» του Αμερικανού προέδρου Τραμπ να την αναγνωρίσει μονομερώς ως πρωτεύουσα του Ισραήλ- και «φόντο» γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Ενόσω το Ισραήλ εξαπέλυε χθες νέες επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη ρίψη και άλλων ρουκετών από τη Χαμάς και οι διαδηλώσεις οργής κατά των ΗΠΑ συνεχίζονται στον μουσουλμανικό κόσμο -από τη νότια Βηρυτό, όπου η Χεζμπολάχ έκανε επίδειξη δύναμης έναντι του Ισραήλ, και την Τεχεράνη, όπου χιλιάδες Ιρανοί έκαψαν φωτογραφίες του Τραμπ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, έως την Τζακάρτα και το Καράτσι-, στο διπλωματικό προσκήνιο επικρατούσε έντονη κινητικότητα κατά της πρωτοφανούς απόφασης των ΗΠΑ.
Η Ε.Ε. ήδη προωθείται ως αντίβαρο στην de facto κατάρρευση της αξιοπιστίας της αμερικανικής μεσολαβητικής παρέμβασης στην περιοχή.
«Η μόνη ρεαλιστική λύση έγκειται στη λύση των δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο», επανέλαβε χθες από τις Βρυξέλλες η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, με το πέρας της δίωρης συνάντησης που είχαν η ίδια και οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην πρώτη αυτή επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην «καρδιά» της Ε.Ε. (κατόπιν πρόσκλησης της Λιθουανίας), όπου εκατοντάδες διαδηλωτές τού επιφύλαξαν «θερμή» υποδοχή.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς Νετανιάχου ότι ευρωπαϊκές χώρες σύντομα θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η θέση των χωρών-μελών της Ε.Ε. όσον αφορά την Ιερουσαλήμ είναι πάγια και «κοινή».
Ακόμη και η Τσεχία, στενή σύμμαχος του Ισραήλ, χαρακτήρισε την αμερικανική απόφαση επιζήμια για τις ειρηνευτικές προσπάθειες. Η Ουγγαρία, που την περασμένη εβδομάδα μπλόκαρε κοινή καταδικαστική ανακοίνωση των 28 για τη μονομερή κίνηση Τραμπ, ξεκαθάρισε χθες ότι δεν σκοπεύει να ακολουθήσει το παράδειγμά του.
Για την ακρίβεια, ως μοναδική πραγματική κακοφωνία καταγράφεται η χθεσινή συνέντευξη του αρχηγού της αυστριακής Ακροδεξιάς και πιθανού επόμενου αντικαγκελάριου στη Βιέννη, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της μεταφοράς της πρεσβείας της χώρας του από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Σχέσεις Μόσχας - Καΐρου
Παράλληλος πυρετός διαβουλεύσεων επικρατούσε εν τω μεταξύ σε Κάιρο και Κωνσταντινούπολη, με τις ξεχωριστές εκεί επισκέψεις του Παλαιστίνιου προέδρου Αμπάς και του Ρώσου προέδρου Πούτιν, προερχόμενου από την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στη Λατάκια της Συρίας, την εκεί συνάντησή του με τον πρόεδρο Ασαντ και την (τρίτη μέσα σε έναν χρόνο) ανακοίνωση μερικής αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή, με διατήρηση της ναυτικής και αεροπορικής βάσης τους στα συριακά εδάφη.
Ο μεν Βλαντίμιρ Πούτιν (που στο Κάιρο επισφράγισε την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων υπογράφοντας μαζί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σίσι την τελική σύμβαση για την κατασκευή του πρώτου αιγυπτιακού σταθμού πυρηνικής ενέργειας, στο βόρειο τμήμα της χώρας) τάχθηκε κατά οποιασδήποτε κίνησης προκαταβάλλει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ζητώντας την επανάληψή τους «σε όλα τα αμφισβητούμενα ζητήματα, περιλαμβανομένου του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ».
Ο δε Μαχμούντ Αμπάς «επιδιώκει στήριξη στην έκτακτη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC)», που θα γίνει αύριο στην Κωνσταντινούπολη υπό την προεδρία της Τουρκίας, εν μέσω παλαιστινιακών εκκλήσεων προς τα 57 μέλη του οργανισμού (εκ των οποίων τα 56 μέλη και του ΟΗΕ) -αναφέρει ο Guardian- ακόμη και για «αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας της Παλαιστίνης».
«Η ανακοίνωση του Τραμπ δεν μας δεσμεύει, δεν δεσμεύει την Ιερουσαλήμ, ούτε τον μουσουλμανικό κόσμο», διακήρυξε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος δείχνει να εκμεταλλεύεται τη συγκυρία στο έπακρο για να άρει τη διεθνή απομόνωσή του.
Κατά τραγική ειρωνεία δε, ανέβασε -από βήματος εκδήλωσης στην Αγκυρα για τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- κι άλλο τους τόνους, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι με τη μονομερή απόφαση για την Ιερουσαλήμ κατέληξαν «εταίρος στην αιματοχυσία».
Οι ευκαιριακοί εταίροι
Αργότερα το απόγευμα, υποδεχόμενος τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν -τη χθεσινή περιοδεία του οποίου δυτικά ΜΜΕ χαρακτήριζαν λίγο-πολύ «γύρο θριάμβου»-, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία αγοράς από την Αγκυρα του προηγμένου ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.
Κατά τα λοιπά, οι δύο ευκαιριακοί εταίροι έκρυψαν και πάλι «κάτω από το χαλί» τις διαφορές τους στην κοινή με το Ιράν προσπάθεια για πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης.
Στο μεσοδιάστημα, επικαλούμενος τις περιφερειακές νίκες (και) της φιλοϊρανικής σιιτικής οργάνωσής του, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Νασράλα διακήρυττε ότι στόχος εφεξής είναι η Ιερουσαλήμ και προτεραιότητα ο αγώνας των Παλαιστινίων, καλώντας όλες τις παρατάξεις σε συνεργασία και χαρακτηρίζοντας ως καλύτερη απάντηση στα σχέδια του Τραμπ «μια τρίτη Ιντιφάντα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας