Στη Γαλλία, αντί στον Λίβανο φαίνεται ότι θα πάει τελικά ο Σαάντ Αλ-Χαρίρι, αποδεχόμενος πρόσκληση του Γάλλου προέδρου σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στην πολιτική και διπλωματική κρίση που προκλήθηκε στη Μέση Ανατολή μετά την αιφνίδια παραίτησή του και ενώ βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου αναμένεται στο Παρίσι τις επόμενες ημέρες. Αν και ο Χαρίρι έχει δηλώσει ότι παραιτείται πριν από περίπου δύο εβδομάδες και έκτοτε δεν έχει επιστρέψει στη χώρα του, τροφοδοτώντας τη φημολογία ότι κρατείται όμηρος στο Ριάντ, ο ίδιος με συνέντευξή του στην τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας υποστήριξε ότι μπορεί να επιστρέψει όποτε θέλει στη Βηρυτό. Μάλιστα αναμενόταν να το κάνει αυτό σήμερα.
Ο πρόεδρος του Λιβάνου, που δεν έχει αποδεχθεί την παραίτηση Χαρίρι αν δεν επιστρέψει στη χώρα και να την υποβάλει σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας στην προεδρία, ανακοίνωσε ότι το ταξίδι του Χαρίρι στο Παρίσι «ανοίγει μια πόρτα για την εξεύρεση λύσης».
Ωστόσο, επιμένει ότι ο πρωθυπουργός κρατείται χωρίς τη θέλησή του στο Ριάντ και πρέπει να επιστρέψει στον Λίβανο.
Θετικά αποτιμά τη νέα εξέλιξη και ο λιβανικός Τύπος.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντέλ Αλ-Τζουμπέιρ, που συναντήθηκε στο Ριάντ με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, απέρριψε για μια ακόμη φορά την κατηγορία ότι κρατά τον Σαάντ Αλ-Χαρίρι διά της βίας.
«Η κατηγορία ότι το βασίλειο θα κρατούσε ένα πρωθυπουργό ή πρώην πρωθυπουργό δεν είναι αληθής· ειδικά όταν πρόκειται για πολιτικό σύμμαχο όπως ο πρόεδρος Σαάντ Χαρίρι», δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ενώ έγινε γνωστό ότι Λε Ντριάν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου εντός της ημέρας.
Ο Αντέλ Αλ-Τζουμπέιρ δήλωσε ότι «δεν μπορεί να καταλάβει ποια είναι η πηγή αυτών των κατηγοριών, ωστόσο τις απορρίπτουμε ως αβάσιμες και αναληθείς».
Μάλιστα επιτέθηκε και στη Χεζμπολάχ, με τη στήριξη της οποίας κυβερνούσε ο Χαρίρι, λέγοντας ότι «έχει υφαρπάξει το πολιτικό σύστημα του Λιβάνου».
«Είναι μια πρώτης τάξεως τρομοκρατική οργάνωση», είπε, η οποία πρέπει «να παραδώσει τα όπλα και να σεβαστεί την κυριαρχία του Λιβάνου».
Η Γαλλία, της οποίας ο Λίβανος είναι πρώην αποικία, προσπαθεί να μεσολαβήσει για την επίλυση της κρίσης.
Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον Χαρίρι και την οικογένειά του να πάνε στη Γαλλία, ώστε να δοθεί τέλος στην αυξανόμενη φημολογία ότι είναι όμηροι της Σαουδικής Αραβίας. Η ανακοίνωση ότι ο Σαάντ Αλ-Χαρίρι θα πάει στο Παρίσι, ανακοινώθηκε αφότου ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν συνάντησε τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και τον διάδοχο του θρόνου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας