Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν, στο Ριάντ | REUTERS

«Χάρες» και ανταλλάγματα

Η μισή... Ουάσινγκτον βρέθηκε χθες για μερικές ώρες στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας: ούτε ένας ούτε δύο, αλλά 29 κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με επικεφαλής τον ίδιο τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ταξίδεψαν στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να παραστούν στην κηδεία του βασιλιά Αμπντάλα και να συσφίγξουν τις σχέσεις με τον διάδοχό του, τον νέο μονάρχη Σαλμάν.

Στην πραγματικότητα το ταξίδι αυτό μόνο επιφανειακή σχέση έχει με την κηδεία, αφού την «ατζέντα» των συζητήσεων ανάμεσα στους δύο παραδοσιακούς όσο και αταίριαστους συμμάχους θα μονοπωλήσουν τρία «καυτά» ζητήματα – η συνέχιση της υπερπαραγωγής (και άρα της τεχνητής υποτίμησης) του πετρελαίου, ο πόλεμος με τους φανατικούς σουνίτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία και βέβαια οι εξελίξεις με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που αποτελεί μόνιμο «βραχνά» του Ριάντ.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως μετά τον (αναμενόμενο, αφού ο εκλιπών ήταν βαριά ασθενής) θάνατο του Αμπντάλα την περασμένη Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος συντόμευσε τη βαρυσήμαντη επίσκεψή του στην Ινδία για να μεταβεί στο υπερσυντηρητικό σουνιτικό βασίλειο, την πρώτη στον κόσμο χώρα-εξαγωγό πετρελαίου και στενό σύμμαχο των ΗΠΑ από τον καιρό που πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Φρανκλίνος Ρούζβελτ πριν από εφτά δεκαετίες.

Η σύνθεση της αμερικανικής αντιπροσωπείας άλλωστε μιλά από μόνη της για τη σημασία της επίσκεψης: εκτός από την πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα, που «σκανδάλισε» τους μουλάδες της χώρας όταν εμφανίστηκε χωρίς μαντίλα και με τα μαλλιά της να ανεμίζουν, ο «πλανητάρχης» συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή (και αντίπαλό του στις εκλογές του 2008) Τζον Μακέιν, τον... απαραίτητο διευθυντή της CIA Τζον Μπρέναν και τον στρατηγό Λόιντ Οστιν, τον επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης (Centcom) του αμερικανικού στρατού. Αίσθηση προκάλεσε και η συμμετοχή δύο γνώριμων πρώην υπουργών Εξωτερικών των κυβερνήσεων Μπους, πατρός και υιού – δηλαδή των Τζέιμς Μπέικερ και Κοντολίζα Ράις.

Τι συζήτησαν όμως οι Σαουδάραβες με τους Αμερικανούς; Ως γνωστόν, η σαουδική ελίτ συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι της Αμερικής όσον αφορά τον... θεμέλιο λίθο της συμμαχίας τους, δηλαδή τη χειραγώγηση της παγκόσμιας αγοράς του πετρελαίου: κρατώντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα την παραγωγή, παρά την παγκόσμια μείωση της ζήτησης, ο οίκος των Σαούντ έχει σπρώξει στα τάρταρα την τιμή του μαύρου χρυσού σε μια δραματική τεχνητή υποτίμηση που εξηγείται μόνο με γεωστρατηγικούς και όχι με αυστηρά οικονομικούς όρους. Ναι μεν η σαουδαραβική υπερπαραγωγή μειώνει τα έσοδα της δικής της οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί οικονομική ασφυξία σε μια σειρά κρατών-στόχων των ΗΠΑ, που εξαρτώνται άμεσα από το πετρέλαιο, όπως είναι η Ρωσία, το Ιράν και η Βενεζουέλα.

Πιέσεις για το Ιράν

Ομως τέτοιου είδους κολοσσιαίας κλίμακας «χάρες» δεν γίνονται χωρίς σοβαρά ανταλλάγματα. Σύμφωνα με αναλυτές και αξιωματούχους που γνωρίζουν καλά την περιοχή, ο νέος βασιλιάς αναμένεται να ζητήσει από την Ουάσινγκτον να αναμιχθεί περισσότερο στη διευθέτηση των κρίσεων στην περιοχή, με την έννοια της εξυπηρέτησης των σαουδαραβικών συμφερόντων φυσικά, αφού εσχάτως «υπάρχουν πολλές αποκλίσεις» μεταξύ των δύο πλευρών.

Συγκεκριμένα το Ριάντ φέρεται να διαφωνεί συνολικά με την Ουάσινγκτον ως προς τον χειρισμό του «πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας». Ο Μπεν Ρόουντς, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, επιβεβαίωσε πως θα συζητηθούν η εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτος, στην οποία το Ριάντ μετέχει μεν στρατιωτικά αλλά κατηγορείται πως παίζει διπλό παιχνίδι, αφού είναι βέβαιο ότι συμμετείχε στη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό του φανατικού σουνίτικου (ουαχαμπίτικου, όπως και η σκληροπυρηνική θρησκευτική ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας) «Χαλιφάτου», έστω και με «ιδιωτικά» κεφάλαια - όπως έχει κάνει και σε άλλες αντίστοιχες σκληροπυρηνικές ισλαμιστικες οργανώσεις σουνιτών στο παρελθόν, από την Τσετσενία ώς τα Βαλκάνια και φυσικά το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον Ζαν-Φρανσουά Σεζνέκ, ειδικό σε πετρελαϊκά θέματα και καθηγητή στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Τζόρτζταουν, οι σχέσεις Ριάντ-Ουάσινγκτον έχουν διαταραχθεί σοβαρά. «Οι Σαουδάραβες σε όλα τα επίπεδα πιστεύουν πως οι Αμερικανοί δεν είναι πλέον αξιόπιστοι» λέει ο Σεζνέκ. «Είναι πολύ πιθανό να αναφερθεί επίσης στη συζήτηση το Ιράν» πρόσθεσε ο αναλυτής.

Οπως αναφέρουν και άλλοι εμπειρογνώμονες, οι σουνίτες Σαουδάραβες βλέπουν με κακό μάτι τη βούληση της Ουάσινγκτον να επιτευχθεί μια συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη, όπως υποστηρίζουν, την άνοδο της περιφερειακής ισχύος των σιιτών Ιρανών, που είναι οι μεγάλοι αντίπαλοί τους για την πρωτοκαθεδρία στον ισλαμικό κόσμο. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι οι Ιρανοί σιίτες μάχονται αυτή τη στιγμή στο πλευρό του ιρακινού στρατού στο βόρειο Ιράκ, εκμεταλλευόμενοι το «κενό ισχύος» στη χώρα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και την προέλαση του ISIS.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Χάρες» και ανταλλάγματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας