Την επιστροφή του στον Λίβανο, εντός δύο ημερών, όπου θα υποβάλει επισήμως την παραίτησή του, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σαάντ Αλ-Χαρίρι, που βρίσκεται πάνω από μία εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία, σε μια ιστορία που όσο περνούν οι μέρες θυμίζει θρίλερ κατασκοπίας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ειρήνη στην περιοχή.
Όπως είπε σήμερα, είναι πολύ καλά και στον Λίβανο θα επιστρέψει μόνος του, ενώ η οικογένειά του θα παραμείνει στη Σαουδική Αραβία, «στο σπίτι μας».
Ο Χαρίρι, που σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters φέρεται να οδηγήθηκε σε παγίδα και να αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, διότι δεν κατόρθωσε να συγκρουστεί με την υποστηριόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ, έδωσε το βράδυ της Δευτέρας συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Future TV του Ριάντ.
Ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του, στην οποία διέψευσε ότι τον κρατούν στη Σαουδική Αραβία παρά τη θέλησή του, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση του Λιβάνου.
Στη συνέντευξη -που σύμφωνα με παρατηρητές έμοιαζε στημένη και ο Χαρίρι φαίνεται να κάνει προσπάθεια να πείσει για όσα λέει- επανέλαβε το επιχείρημα ότι αναγκάστηκε να παραιτηθεί «για προκαλέσει σοκ στον Λίβανο και τον αφυπνίσει», αλλά και εξαιτίας της Χεζμπολάχ, διότι φοβάται για την ασφάλεια τη δική του και της οικογένειάς του.
«Παραιτήθηκα. Επιστρέφω πολύ σύντομα στον Λίβανο και θα παραιτηθώ όπως ακριβώς προβλέπει το Σύνταγμα», είπε, δηλαδή στον πρόεδρο της χώρας. Για να έχει ισχύ η παραίτηση πρέπει να γίνει δεκτή από το πρόεδρο.
Ωστόσο, ο Χαρίρι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάρει πίσω την απόφασή του, αν η Χεζμπολάχ «σταματήσει να εμπλέκεται στις περιφερειακές συγκρούσεις».
«Δεν είμαι ενάντια στη Χεζμπολάχ ως κόμμα, ωστόσο είναι πρόβλημα όταν καταστρέφει τη χώρα», είπε επίσης, επιτιθέμενος και στο Ιράν, το οποίο κατηγόρησε ότι «παρεμβαίνει στα αραβικά κράτη».
Απαντώντας στην κυβέρνησή του, αλλά και στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ που υποστηρίζουν ότι είναι όμηρος στη Σαουδική Αραβία, υποστήριξε ότι είναι «ελεύθερος. Αν αποφασίσω αύριο να ταξιδέψω, θα το κάνω», είπε.
Διπλωματικός μαραθώνιος
Μέχρι στιγμής, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν αρνείται να δεχθεί την παραίτηση Χαρίρι, την οποία έχει χαρακτηρίσει «απότομη και μυστηριώδη», τουλάχιστον μέχρι να επιστρέψει στη χώρα και να την υποβάλει νομότυπα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τζιμπράν Μπασίλ έφτασε το πρωί της Τρίτης στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να ζητήσει στήριξη υπέρ της σταθερότητας στον Λίβανο. Χθες βρέθηκε στο Παρίσι για τον ίδιο ακριβώς λόγο.
Ανησυχία για τη κατάσταση έχουν εκφράσει και η Βρετανία και οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν προειδοποιήσει τις χώρες τις Μέσης Ανατολής να μη χρησιμοποιούν τον Λίβανο ως μέσο για να κάνουν πόλεμο «δι' αντιπροσώπου».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας