Έλλειψη φαρμάκων, ιατρικού υλικού, γιατρών και επανεμφάνιση ασθενειών που μέχρι τώρα θεωρούνταν ότι είχαν εξαλειφθεί: οι Σύροι γιατροί που συναντώνται στο Παρίσι προειδοποίησαν για «ιατρική και ανθρωπιστική καταστροφή» στη χώρα τους, που σπαράσσεται εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια από τον πόλεμο.
«Η κατάσταση είναι ανυπόφορη, καταστροφική και σε πολλές περιοχές της Συρίας δεν υπάρχει ιατρική παρουσία», δήλωσε ο δρ. Ουμπάιντα αλ Μούφτι, Γαλλοσύρος γιατρός, μέλος της Ένωσης Συριακών Οργανώσεων Ιατρικής Βοήθειας (UOSSM), ένα δίκτυο γιατρών μέσα και έξω από τη Συρία, στη διάρκεια συνάντησής του με τους δημοσιογράφους στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, λειτουργούν μόνο πέντε νοσοκομεία, εκ των οποίων τα τρία μερικώς, στο ανατολικό τμήμα της πόλης που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, όπου ζουν 360.000 άνθρωποι περικυκλωμένοι από τον συριακό στρατό.
«Δεν υπάρχουν περισσότεροι από 30 γιατροί όλων των ειδικοτήτων. Εκτός από τους τραυματίες του πολέμου, βλέπουμε να επανεμφανίζονται ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα, η φυματίωση και ο τύφος», επεσήμανε ο δρ. Αμπντελαζίζ, γιατρός από το Χαλέπι, που αποκάλυψε μόνο το μικρό του όνομα για λόγους ασφαλείας.
Ένας άλλος γιατρός χαρακτήρισε «ανυπόφορη» την κατάσταση στην ανατολική Γούτα, στα περίχωρα της Δαμασκού, περιοχή που είναι περικυκλωμένη εδώ και δύο χρόνια από τις κυβερνητικές δυνάμεις και όπου «δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια».
Στα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, «οι γιατροί μπορούν να εργαστούν, όμως δεν έχουν καμία υποστήριξη από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές αυτές», διηγείται ένας γιατρός.
Στη Ράκα, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία όπου ζουν 1,6 εκατ. άνθρωποι, «δεν υπάρχει καμία γυναικολογική, μαιευτική ή παιδιατρική υπηρεσία», πρόσθεσε ο γιατρός.
Σύμφωνα με τον αλ Μούφτι, το 80% των τοκετών στη Συρία γίνονται στο σπίτι και μεγάλο μέρος των παιδιών πλέον δεν εμβολιάζεται.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας