Σε ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με το οποίο θα μπορούν για πρώτη φορά να δεσμευτούν όλες οι χώρες ώστε να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, συμφώνησαν οι διεθνείς διαπραγματευτές που συμμετείχαν στις συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή στη Λίμα. Ωστόσο, οι ίδιοι αναγνώρισαν ότι οι πιο δύσκολες αποφάσεις αναβλήθηκαν για αργότερα.
Το κείμενο των πέντε σελίδων που συμφωνήθηκε χθες -επισήμως γνωστό ως Κάλεσμα της Λίμα για την Κλιματική Δράση- αντιπροσωπεύει την εμβρυϊκή φάση μιας συμφωνίας που προσδοκάται να επιτευχθεί το επόμενο έτος και, ουσιαστικά, πρόκειται για ένα πλαίσιο για τον καθορισμό εθνικών δεσμεύσεων που πρέπει να υποβληθούν στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι.
Σύστημα «ζημιών»
Η συμφωνία θεωρείται ότι αποκαθιστά μια υπόσχεση που είχε δοθεί προς τις φτωχότερες χώρες, για την καθιέρωση ενός συστήματος «ζημιών» που θα τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της ανόδου της θερμοκρασίας.
Το συμφωνηθέν κείμενο καλεί για μια «φιλόδοξη συμφωνία» το 2015 που να αντανακλά τις «διαφοροποιημένες ευθύνες και την αντίστοιχη δυνατότητα» του κάθε έθνους και των ανεπτυγμένων χωρών για την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης σε «ευάλωτες» αναπτυσσόμενες χώρες. Οι εθνικές δεσμεύσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015 από τα κράτη που θα είναι «έτοιμα να το πράξουν» και θα αξιολογηθούν σε σχετική έκθεση από το αρμόδιο σώμα για την κλιματική αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών τον Νοέμβριο του 2015.
Στην πραγματικότητα, καμία από τις 194 χώρες που συμμετείχαν στις συνομιλίες δεν έφυγε με ό,τι ήθελε, αλλά η κάθε μία πήρε κάτι. Η συμφωνία δεσμεύει για πρώτη φορά όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυσσόμενων, για μείωση των εκπομπών, γεγονός που συνιστά ρήξη με μια από τις καθοριστικές αρχές τα τελευταία 20 χρόνια των συνομιλιών για το κλίμα με βάση την οποία οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να φέρουν το βάρος της μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Η ιδέα μιας συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών με τις υποχρεώσεις για όλα τα έθνη σηματοδοτεί μια στροφή από το Πρωτόκολλο του Κιότο του 1997, το οποίο υποχρέωνε μόνο τους πλούσιους να μειώσουν τις εκπομπές.
Καθαρή ενέργεια
Οι πλούσιες χώρες θα βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή επενδύοντας σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας ή στην παροχή βοήθειας για τις κλιματικές επιπτώσεις. Οι χώρες που απειλούνται ήδη από την κλιματική αλλαγή, όπως τα μικρά νησιωτικά κράτη τα οποία ενδέχεται να εξαφανιστούν από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, έλαβαν υπόσχεση για την κατάρτιση ενός προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας.
Ωστόσο, οι ίδιοι οι διαπραγματευτές αναγνώρισαν ότι οι πιο δύσκολες αποφάσεις αναβλήθηκαν για αργότερα, ενώ πάρα πολλά ζητήματα παρέμειναν άλυτα, ασαφή και ακαθόριστα. Οι αποφάσεις που αναβλήθηκαν αφορούν τη νομική δομή της συμφωνίας, καθώς και την εξασφάλιση της ροής της χρηματοδότησης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που παραμένει συνδέεται με την επιβάρυνση για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Και το κείμενο που εγκρίθηκε χθες δεν καθιστά υποχρεωτική για τις χώρες την παροχή λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με τους στόχους και την προοπτική των μειώσεων.
Από την πλευρά τους, οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο να εξασφαλιστεί ότι η συμφωνία θα καταφέρει να κρατήσει την αύξηση της θερμοκρασίας εντός του ορίου του 2 βαθμών πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ορισμένες περιβαλλοντικές ομάδες επισήμαναν ότι η συμφωνία, που επιτεύχθηκε σε μια στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα του Περού, δεν είναι επαρκώς δραστική. «Το ρολόι για την αντίστροφη μέτρηση στο Παρίσι χτυπάει τώρα. Οι χώρες είχαν την ευκαιρία να πάρουν ένα προβάδισμα στον δρόμο για το Παρίσι, αλλά αντ’ αυτού έχασαν το όπλο τους και τώρα πρέπει να καλύψουν τη διαφορά», επισήμαναν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας