ΚΟΥΒΑ Είναι τρελό, αλλά όσο εμφανώς ανοησία είναι το να αποκαλεί κάποιος τον Κάστρο δικτάτορα, άλλο τόσο δύσκολο είναι να αποδείξεις ότι δεν είναι. Οι οπαδοί της δυτικής δημοκρατίας θα σου πουν ότι κατέκτησε την εξουσία με τα όπλα, ότι δεν έκανε εκλογές και φυλάκιζε αντιφρονούντες.
Μάλλον θα είναι δύσκολο να τους πείσεις ότι απέναντι σ’ έναν στυγνό δικτάτορα, όπως ο Μπατίστα, δεν υπήρχε άλλος τρόπος να καταλάβεις την εξουσία, καθώς και ότι όταν η υπερδύναμη, που βρίσκεται 50 μίλια από την πόρτα σου, θέλει με κάθε τρόπο την ανατροπή σου (είτε με εισβολή, όπως αυτή στον Κόλπο των Χοίρων, είτε με την αδρή χρηματοδότηση κάθε οργάνωσης που θα μιλάει για ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά θα οργανώνει εξεγέρσεις τύπου κατσαρόλας), είναι κομμάτι δύσκολο να αντισταθείς με όπλο την κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Ετσι, θα πρέπει να καταφύγεις σε επιχειρήματα ότι οι δικτάτορες προέρχονται απ’ την κυρίαρχη τάξη, συνήθως απ’ τον στρατό, κι έχουν την υποστήριξη σημαντικής μερίδας των καπιταλιστών και κάποιας υπερδύναμης.
Στην περίπτωση του Κάστρο τίποτα τέτοιο δεν συνέβαινε. Τουναντίον, παρότι η Κουβανική Επανάσταση δεν ήταν σοσιαλιστική, αφού τότε ο Φιντέλ δεν είχε καμία αναφορά στον κομμουνισμό, ούτε η εργατική τάξη ήταν το υποκείμενό της, η μικρή ομάδα ανταρτών, όταν εισήλθε θριαμβευτικά στην Αβάνα είχε την πάνδημη υποστήριξη του κουβανικού λαού.
Κάπου εδώ θα σου αντιτείνουν ότι και οι φασίστες και οι ναζί στον Μεσοπόλεμο ήταν μαζικά κινήματα. Και θα πρέπει να απαντήσεις πως ο Φιντέλ ούτε στρατόπεδα συγκέντρωσης έφτιαξε ούτε γενοκτονία έκανε ούτε αναζητώντας ζωτικό χώρο βύθισε την ανθρωπότητα σε παγκόσμιο πόλεμο.
Αντί να κάνεις όμως συγκρίσεις που έχουν σοβαρά ιστορικά προβλήματα, καλύτερα να δεις το καθεστώς Φιντέλ σε σύγκριση με την εποχή και την περιοχή του. Βλέπετε, η Λατινική Αμερική μεταπολεμικά -κι ας είναι καλά οι ΗΠΑ γι’ αυτό- αποτελούσε φυτώριο για δικτατορίες.
Ναι, στην Κούβα φυλακίζονταν αντικαθεστωτικοί. Ομως στην Αργεντινή του Βιντέλα βασανίστηκαν και εξαφανίστηκαν πολλές χιλιάδες, εκτελέστηκαν επίσης πολλές χιλιάδες, ενώ αρκετοί έκαναν βόλτες με αεροπλάνο και πηδούσαν απ’ αυτό χωρίς αλεξίπτωτα. Επίσης, χιλιάδες παιδιά αποσπάστηκαν απ’ τους αριστερούς γονείς τους και δόθηκαν δωράκι σε άκληρους στρατιωτικούς.
Ε, λοιπόν, στην Κούβα του Κάστρο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δεν υπάρχει ούτε μία καταγγελία για εξαφάνιση ή βασανισμό ανθρώπου. Ούτε καν για βίαιη καταστολή διαδήλωσης από την αστυνομία.
Εκεί όπου ο Πινοτσέτ χρησιμοποίησε ασύμμετρη βία για να περάσει τις νεοφιλελεύθερες ιδέες της Σχολής του Σικάγου στην οικονομία της χώρας του, με αποτέλεσμα, ακόμα και σήμερα, η παιδεία και η υγεία στη Χιλή να είναι ιδιωτικές και ακριβές, ο Φιντέλ έκανε την πιο αναλφάβητη χώρα να είναι η πιο μορφωμένη σε όλη την αμερικανική ήπειρο και το καλύτερο σύστημα υγείας στον πλανήτη. Κι όλα αυτά δωρεάν και για όλους.
Ισως όμως τελικά για να αποφασίσει κάποιος αν ήταν δικτάτορας ο Φιντέλ είναι καλύτερα να ρίξει μια ματιά από τη μία στους Πορτοσάλτε, Τζήμερους, Θεοδωράκηδες και Αδώνιδες που τον κατηγορούν ως τέτοιο κι απ’ την άλλη στα εκατομμύρια των εμφανώς φτωχών Κουβανών που όμως δεν χρεώνουν τη φτώχεια τους στον Φιντέλ, αντίθετα κλαίνε που χάθηκε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας