Δεκάδες χιλιάδες Αργεντίνες με το κεντρικό σύνθημα «Ούτε μία λιγότερη» να πλαισιώνεται από τα «Φτάνει» και «Στοπ στη βία κατά των γυναικών» διαδήλωσαν στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες. Η αφορμή: η δολοφονία μιας δεκαεξάχρονης, αφού πρώτα ναρκώθηκε, βασανίστηκε άγρια και βιάστηκε από τρεις... φλογερούς Λατίνους εραστές.
Η αιτία: την ίδια μέρα μια μάνα σκότωσε την κόρη της επειδή ήταν λεσβία, την επομένη δύο έφηβες βρέθηκαν μαχαιρωμένες και λίγες μέρες μετά άλλες τρεις γυναίκες μαχαιρώθηκαν από τους συντρόφους τους κι όλα αυτά σε μια χώρα που κάθε τριάντα ώρες δολοφονείται μία γυναίκα. Παρ’ όλα αυτά, είναι πολλοί αυτοί που δεν καταλαβαίνουν τον λόγο ύπαρξης του φεμινισμού σήμερα.
Αν λοιπόν το ότι η γνώμη του Τραμπ για τις γυναίκες, που είναι καταγεγραμμένη σε ένα βίντεο που έχουν δει όλοι στις ΗΠΑ, δεν εμποδίζει πολλές δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς να τον θέλουν πρόεδρο, δεν σου λύνει την απορία για τον λόγο ύπαρξης του φεμινισμού, τότε η απάντηση είναι απλή: ρίξε μια ματιά στον καθρέφτη.
Βρετανία
Ο κορυφαίος –και άκρως πολιτικοποιημένος, τροτσκιστής– σκηνοθέτης Κεν Λόουτς («Γη και ελευθερία», «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι» και πολλές άλλες ταινίες) σκηνοθετεί το νέο του αριστούργημα «I Daniel Blake - Εγώ ο Ντάνιελ Μπλέικ», ένα φιλμ για την πραγματική ζωή δίχως τη χρυσόσκονη που συνηθίζει το Χόλιγουντ, και κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες και το βραβείο κοινού στο Λοκάρνο.
Στην πρεμιέρα ο αριστερός ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν –αυτός που οι δεξιοί, μπλερικοί βουλευτές επιχείρησαν πραξικοπηματικά να ανατρέψουν, αλλά νέοι και εργαζόμενοι που μπήκαν χάρη σ’ αυτόν στο κόμμα επανεξέλεξαν με 62%– γονάτισε για να υπογράψει την αφίσα της ταινίας.
Η φωτογραφία αφιερώνεται εξαιρετικά σε όσους αναζητούν το νέο στην πολιτική με ηλικιακά κριτήρια.
Ιράκ
Κούρδος πεσμεργκά από αυτούς που κατέλαβαν την πόλη Μπαντάνα και τώρα ετοιμάζονται για τη Μοσούλη επιθεωρεί ένα από τα τούνελ που είχαν σκάψει οι τζιχαντιστές κάτω από τον αστικό ιστό, ώστε να μετακινούνται χωρίς να δίνουν στόχο στον αντίπαλο.
Kάτι τέτοιες ώρες σκέφτομαι κι αυτό το παιδί... τον Ερντογάν: όχι μόνο θα γίνει η μάχη της Μοσούλης κι αυτός θα απουσιάζει, αλλά θα την καταλάβουν και οι... πολυαγαπημένοι του Κούρδοι.
Αίγυπτος
Η λαχαναγορά στο κέντρο του Καΐρου ονομάζεται Ταουφικία ή κάπως έτσι, αλλά, όπως βλέπετε, ουδείς ψωνίζει.
Είπαν οι άνθρωποι να εξεγερθούν το 2011 για να βελτιώσουν τη ζωή τους διώχνοντας τον Μουμπάρακ και έκτοτε, δεν φτάνει που τους έκατσε πραξικοπηματικά στο σβέρκο ο δικτάτορας Αλ Σίσι, αλλά και η οικονομία έχει τα χάλια της: ανεργία και πληθωρισμός διπλασιάστηκαν, εξωτερικό και εσωτερικό χρέος ανέβηκαν και το νόμισμα καταρρέει.
Τι τα θες; Αν η εξέγερση δεν έχει σταθερά χαρακτηριστικά ή αν δεν υπάρχει συνεχώς κίνημα, μπορεί να πας για μαλλί και να βγεις με... Αλ Σίσι.
Τουρκία
Εχεις πάει διακοπές στην Αττάλεια στα τουρκικά παράλια κι ένα βράδυ λες να πας σινεμά.
Στο διάλειμμα, πας στην τουαλέτα και ξαφνικά ανοίγει η πόρτα και μπαίνει ο Τσουμπάκα.
Μέχρι να συνέλθεις από την έκπληξη, να σου κι ο Νταρθ Βέιντερ.
Για να μη νομίζετε πως μ’ αυτά που λέει ο Ερντογάν τρελαίνει μόνο εμάς, δείτε οι Τούρκοι τι έχουν πάθει.
Βατικανό
Δεν ξέρω τη διαδικασία, αν δηλαδή προηγήθηκαν αιτήσεις από τους ενδιαφερομένους για αγιοποίηση, πάντως οι εφτά φάτσες πάνω στις καλαίσθητες ταπισερί που είναι κρεμασμένες έξω από τη βασιλική του Αγίου Πέτρου ανήκουν στους εφτά νεοανακηρυχθέντες αγίους της Καθολικής Εκκλησίας.
Νομίζω ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία την οποία πρέπει να σκεφτεί και η δική μας η Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς είναι πολύ χρήσιμη όχι μόνο για τους πιστούς αλλά και για τους άπιστους, ώστε να μη βρίζουν φέρ’ ειπείν όλο τους ίδιους και τους ίδιους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας