Μεγάλη Βρετανία
Η μία, δεξιά, είναι Πακιστανή, αλλά είναι τυχερή, είναι η Μαλάλα που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης. Η άλλη είναι άτυχη, μια δεκαεφτάχρονη Σύρια πρόσφυγας. Και οι δυο συμμετέχουν στο Συνέδριο στο Λονδίνο για το προσφυγικό και η λεζάντα της φωτογραφίας ξεπερνάει και τη φαντασία και το χιούμορ του γράφοντος, καθώς αναφέρει ότι ηγέτες και διπλωμάτες από 70 χώρες είναι έτοιμοι να διαθέσουν δισεκατομμύρια για να βοηθήσουν εκατομμύρια Σύρους που μετακινήθηκαν λόγω πολέμου και την ίδια στιγμή –κρατηθείτε– να μειώσουν τη χαοτική έξοδο των προσφύγων στην Ευρώπη. Και τα δύο μαζί, έτσι απλά.
Ινδία
Αυτό είναι το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το οποίο προχθές αποφάσισε να επανεξετάσει τον νόμο της εποχής της αποικιοκρατίας ο οποίος τιμωρούσε με πάνω από 10 χρόνια φυλακή οποιαδήποτε ομοφυλοφιλική... δράση. Πολύ θα ήθελα να ρωτήσω τον νομοθέτη πώς ορίζει την έννοια «ομοφυλοφιλική δράση», αλλά φαντάζομαι ότι η απάντηση έχει να κάνει με το γεγονός πως ο φωτορεπόρτερ επέλεξε να εικονογραφήσει το θέμα φωτογραφίζοντας τον τρούλο του ανώτατου δικαστηρίου με κάτι ξέμπαρκα περιστέρια γύρω γύρω, παρά να φωτογραφήσει ένα ζευγάρι ανδρών ή γυναικών που να φιλιούνται ή να κρατιούνται από το χέρι.
Συρία
Αυτό που βλέπετε είναι ο πραγματικός λόγος της πλημμυρίδας των προσφύγων προς τη Δύση. Εν προκειμένω, ο στρατός του Ασαντ κανονιοβολεί θέσεις του «Ισλαμικού κράτους». Αλλά, από την αρχή, από τότε που η Δύση έδινε όπλα και χρήματα σε διάφορους περίεργους τύπους, προκειμένου να ανατρέψουν τον φιλορώσο, φιλοϊρανό και αντιισραηλινό Ασαντ και τους προέκυψε ο ISIS, η όλη διαδικασία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 250.000 ανθρώπους.
ΗΠΑ
Αυτός είναι ο Μάρτιν Σκρέλι με τον δικηγόρο του, έξω από δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όπου κλήθηκε για να δώσει εξηγήσεις. Εδώ θέλω να σημειώσω τις αλλαγές στους όρους και τις εκφράσεις με το πέρασμα των χρόνων. Σήμερα, ο κύριος αυτός αποκαλείται το παιδί-θαύμα των επιχειρήσεων και των φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς... κατόρθωσε να ανεβάσει την τιμή φαρμάκου για το AIDS κατά 5.000% προκειμένου να αποκομίσει κέρδη από ανθρώπους που, μεταξύ μας, δεν μπορούσαν να κάνουν και αλλιώς. Τα παλιά τα χρόνια, κάτι τέτοιους τους αποκαλούσαν αλλιώς, αλλά δεν θυμάμαι πώς.
ΠΓΔΜ
Πρόσφυγες στο τρένο για κάποια «Ιθάκη» της Βόρειας Ευρώπης. Α, και πού είσαι, πιάσε το μωρό και κοίτα μη σου πέσει και πάθει τίποτα. Οταν τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. για το προσφυγικό, στις οποίες η πολιτισμένη Δύση ανταλλάσσει ψυχές με φράγκα, δεν ξέρεις πόσο μπορεί να κάνει ο μπέμπης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας