Μία διαδήλωση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων στις Βρυξέλλες εναντίον της λιτότητας έχει προφανή πολιτική αξία, ειδικά για μας εδώ στην Ελλάδα. Οταν τώρα τα μέλη διαφόρων σωματείων φορούν διαφορετικά χρώματα, τότε η εικόνα αποκτά και εμφανή εικαστική αξία. Εκεί που το όλο θέμα απογειώνεται είναι όταν διαπιστώνουμε ότι τα χρώματα σηματοδοτούν και τη διαφορετική ιδεολογική τοποθέτηση των συνδικάτων και ότι το κόκκινο αφορά τα σωματεία με σοσιαλιστική ιδεολογική κατεύθυνση, το μπλε αναφέρεται στα σωματεία με φιλελεύθερη ιδεολογία, ενώ το πράσινο παραπέμπει στη χριστιανοδημοκρατία. Αν θέλαμε να μεταφράσουμε τα χρώματα στα... ελληνικά, θα λέγαμε ότι το κόκκινο αντιστοιχεί σε συνδικάτα με αναφορά το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, το πράσινο αντιστοιχεί στη Νέα Δημοκρατία, ενώ το μπλε έλκει την καταγωγή του από Μάνο, Ανδριανόπουλο και Μητσοτάκη, ενώ σήμερα εκφράζεται μάλλον από το Ποτάμι. Εκεί που αποκτά άλλη διάσταση το... ελληνικό τραγούδι είναι αν ανοίξουμε μια συζήτηση για το τι χρώμα πανωφόρι πρέπει να φορέσουν οι συνδικαλιστές με αναφορά στο ΠΑΣΟΚ. Εδώ σας θέλω.
Στρατιώτες της 371 Ταξιαρχίας Πυροβολικού της Μπούντεσβερ δοκιμάζουν τον νέο σούπερ... ουάου εκτοξευτή αντιαρματικών ρουκετών Μίλαν -που πιθανότατα ψήνει και καφέ- τον οποίο προσπαθεί να πουλήσει στη χώρα τους κάποιος -μπορεί και φίλος του Ακη- έμπορος όπλων. Θα μου πείτε, τι σχέση έχει αυτή η φωτογραφία με τις προηγούμενες; Καμία, αλλά έχω βαρεθεί να ακούω τη φράση «ευτυχώς που οι Γερμανοί δεν έχουν στρατό». Οπως βλέπετε, σιγά σιγά ψήνεται... ο καφές.
Εθιμα με τα οποία οι άνθρωποι υποδέχονται τον ερχομό της άνοιξης υπάρχουν σε όλον τον κόσμο και συχνά είναι πολύ πρωτότυπα. Δεν γίνεται όμως να μην κάνουμε μια αναφορά στον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες με καταγωγή το έθνος των Ουιγούρων παίρνουν μια μικρή ρεβάνς για τα όσα τραβάνε τις υπόλοιπες 364 μέρες τον χρόνο από τους άντρες. Τους πατάνε ένα ξεγυρισμένο μπουγέλο για να καλωσορίσουν... την άνοιξη.
Η Ρωσία πάντα είχε τα... ωραία της, αλλά τώρα επί Πούτιν έχει... απογειωθεί. Δεν ασχολούμαστε με το γεγονός ότι το ρωσικό αεροδρόμιο Μπαϊκονούρ βρίσκεται στο έδαφος άλλης χώρας, αλλά δεν γίνεται να μην παρατηρήσεις ότι πριν από την εκτόξευση του διαστημόπλοιου Soyuz TMA-16M εκλήθη ο παπάς για να κάνει έναν ωραιότατο αγιασμό. Δεν ξέρουμε αν το φχαριστήθηκαν οι δύο Ρώσοι αστροναύτες και αν έθεσε ζήτημα δογματικής καταπίεσης ο τρίτος Αμερικανός αστροναύτης της NASA, αλλά και ο πλέον κακοπροαίρετος με τη θρησκεία είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιαστεί από το πόσο πολύ ταιριάζει η διαστημική τεχνολογία αιχμής με την ορθοδοξία. Κάτι σαν το ψάρι με το ποδήλατο και ακόμη περισσότερο.
Μαύρα κουτιά
Με μια, είναι η αλήθεια, εξαιρετικά δυσάρεστη αφορμή, βλέπουμε την εξέλιξη των «μαύρων κουτιών» των αεροσκαφών από το 1950 έως σήμερα. Οπως βλέπετε, ο όρος δεν κυριολεκτεί ως προς το χρώμα, αλλά αναφέρεται στις περιστάσεις μετά τις οποίες χρησιμεύουν τα εν λόγω κουτιά: βοηθούν καταλυτικά στην εξεύρεση των αιτιών των αεροπορικών τραγωδιών. Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει, αλλά παρότι τα «μαύρα κουτιά» μίλησαν στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν έχουν... καταλογίσει ποτέ την ευθύνη σε κάποια εταιρεία, είτε αεροπορική είτε αεροναυπηγική. Προφανώς για κάτι τέτοιο θα χρειάζεται να εξελιχθεί περισσότερο η τεχνολογία...
Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ REUTERS
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας