Μετά την επιθετική στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της τουρκικής κυβέρνησης έναντι των ΗΠΑ για το ζήτημα της έκδοσης του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και με δεδομένη τη σαρωτική εκκαθάριση που επιχειρείται στα στρατιωτικά σώματα, στη δικαιοσύνη και την τουρκική δημόσια διοίκηση, υπό την απειλή της θανατικής ποινής, Ε.Ε. και ΗΠΑ έστειλαν σήμερα ένα ηχηρό και σκληρό μήνυμα προς την Τουρκία, ζητώντας τον σεβασμό στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μάλιστα, συνέδεσαν τις δημοκρατικές ελευθερίες στην Τουρκία με τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, αλλά και με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Το ΝΑΤΟ επίσης απαιτεί τον σεβασμό στη δημοκρατία», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, μετά το τέλος της συνόδου των 28 υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στην οποία μετείχε, για να εκτιμήσουν τις συνέπειες της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τον Τζον Κέρι, ο Τούρκος υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα ότι η τουρκική κυβέρνηση θα σεβαστεί το κράτος δικαίου, ωστόσο προειδοποίησε ότι «το ΝΑΤΟ θα παρακολουθεί και θα εκτιμήσει την αντίδρασή του».
Η Τουρκία πρέπει «να σεβαστεί τα υψηλότερα στάνταρ όσον αφορά τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και το κράτος δικαίου», είπε.
Και ενώ αναγνώρισε την ανάγκη να τιμωρηθούν όσοι μετείχαν στη συνωμοσία, τόνισε:
«Εφιστούμε την προσοχή ενάντια σε κάθε προσέγγιση που πηγαίνει πέρα από αυτό».
Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την Τουρκία, ωστόσο «είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ κινδυνεύει».
Άλλωστε, αναφορικά με το ενδεχόμενο να παραδοθεί ο Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία για να δικαστεί, ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι η χώρα του δεν προχωρεί σε διαδικασίες έκδοσης εάν δεν υπάρχουν αποδείξεις.
Η Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τζον Κέρι, κάλεσε την Τουρκία να μην προχωρήσει σε εκτελέσεις των πραξικοπηματιών, τονίζοντας ότι «οι χώρες που εφαρμόζουν τη θανατική ποινή δεν μπορούν να γίνουν μέλη της Ε.Ε.», όπως επιδιώκει η Τουρκία, η οποία είναι και μέλος του ΝΑΤΟ.
Οι τουρκικές αρχές πρέπει να σεβαστούν τα συνταγματικά και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην απάντηση που δίνουν στο αποτυχημένο πραξικόπημα, δήλωσε επίσης.
«Ζητούμε την πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης και εμείς ως Ε.Ε. υπογραμμίζουμε τη σημασία του έχει η κυριαρχία του κράτους δικαίου στη χώρα», τόνισε η Φεντερίκα Μογκερίνι.
Και κατέληξε:
«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες γι' αυτό που συμβαίνει στη χώρα αυτές τις ώρες. Πρέπει να σεβαστούμε, να κάνουμε την Τουρκία να σεβαστεί τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες».
Ίδιας έντασης ήταν και το μήνυμα από τη Γερμανία.
«Ο θεσμός της θανατικής ποινής δεν μπορεί παρά να σημάνει ότι μια χώρα που τον εφαρμόζει δεν μπορεί να γίνει μέλος» της Ε.Ε. είπε στο Βερολίνο ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίου Μέρκελ.
Επίσης, έπειτα από σχετική ερώτηση, αν πίσω από τα γεγονότα της Παρασκευής να κρύβεται ο Φετουλάχ Γκιουλέν ή ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση, ο Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι, δεν μπορεί και δεν θέλει να εκφραστεί σχετικά με θεωρίες συνωμοσίας, για τις οποίες η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ενδείξεις.
Γιλντιρίμ: Δεν βιαζόμαστε για θανατική ποινή
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δεν καθυστέρησε να απαντήσει στις δηλώσεις Κέρι και Μογκερίνι.
Όσον αφορά την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, και τη θέση των ΗΠΑ, δήλωσε ότι «θα ήμασταν πολύ απογοητευμένοι εάν οι φίλοι μας (σ.σ. Αμερικανοί) μας ζητούσαν αποδείξεις τη στιγμή που μια δολοφονική οργάνωση υπό τις οδηγίες του Φετουλάχ Γκιουλέν προσπαθεί να καταστρέψει μια εκλεγμένη κυβέρνηση».
Επίσης, άφησε καθόλα ανοικτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, σημειώνοντας πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει βιαστικά.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «πρέπει να σεβαστούμε τη βούληση του λαού», εξηγώντας όμως ότι η επαναφορά θανατικής ποινής απαιτεί αναθεώρηση του συντάγματος.
Και στο τέλος κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να συνεχίσουν την «περιφρούρηση της δημοκρατίας» σε δημόσιους χώρους και πλατείες μόλις τελειώνουν τις δουλειές τους.
Επίσης, σύμφωνα με τουρκικές κυβερνητικές πηγές, ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του προς την κυβέρνηση της Τουρκίας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως αναφέρουν, ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι δεν υπάρχει χώρος για στρατιωτικά πραξικοπήματα σε κανένα κράτος-μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ).
Επίσης, οι τουρκικές κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν σήμερα και καταδίκασε την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού πραξικοπήματος, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη.
«Κατάλογος συλλήψεων»
Στο μεταξύ, δηλώσεις για τα τεκταινόμενα στην Τουρκία έκανε και ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.
Όπως είπε, η ταχύτητα με την οποία συνελήφθησαν δικαστές και άλλοι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία δείχνει ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε έτοιμο εκ των προτέρων έναν κατάλογο συλλήψεων.
«Φαίνεται τουλάχιστον ότι κάτι είχε προετοιμαστεί. Οι κατάλογοι υπάρχουν, το οποίο δείχνει ότι ήταν έτοιμο και προς χρήσιν σε κάποιο στάδιο», σημείωσε ο Χαν.
«Ανησυχώ πολύ. Είναι ακριβώς αυτό που φοβόμασταν», πρόσθεσε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας