Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
| AP PHOTO

Μηνύματα στήριξης, αλλά και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Με μεγάλη έκπληξη η Γερμανία -και ειδικά τα τέσσερα εκατομμύρια Τούρκων που ζουν στη χώρα- προσπαθούν να αναλύσουν την κατάσταση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Τον πρώτο αιφνιδιασμό ακολούθησε η προσπάθεια του πολιτικού κόσμου της Γερμανίας να στείλει μηνύματα προς την Αγκυρα ότι υπάρχει στήριξη των δημοκρατικά εκλεγμένων θεσμών, αλλά και αυτοί πρέπει να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ανάλογη υπήρξε και η προειδοποίηση που έστειλε στην Τουρκία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ο Σταϊνμάγερ συνεχάρη τον τουρκικό λαό για την αποφασιστικότητα που επέδειξε απέναντι στους πραξικοπηματίες και δήλωσε πως «είναι εντυπωσιακή η αντίδραση των κομμάτων του τουρκικού Κοινοβουλίου, που άμεσα υποστήριξαν τις δημοκρατικές αρχές. Οι Τούρκοι πολίτες αντιμετώπισαν δίχως φόβο τα τανκς. Αυτό όμως που τώρα προέχει είναι να επέλθει ηρεμία στη χώρα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας θυμήθηκε το παρελθόν της Τουρκίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τα πραξικοπήματα στην Τουρκία ελπίζουμε πως είναι παρελθόν. Οι πολίτες πρέπει ελεύθερα να αποφασίζουν. Ομως, στο Βερολίνο πιστεύουμε πως πρέπει να ισχύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου».

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός επίτροπος, Γκίντερ Ετινγκερ, επιτέθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας πως «εάν ο Ερντογάν χρησιμοποιήσει το πραξικόπημα αυτό για να περιορίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, τότε απομακρύνεται από όλες τις αρχές που ισχύουν στην Ε.Ε. Ενισχύει τη θέση του στο εσωτερικό, αλλά απομακρύνεται από την Ευρώπη».

Επίσης, ο τουρκικής καταγωγής πρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων, Τζεμ Εζντεμίρ, εκτιμά πως ο Τούρκος πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει το πραξικόπημα για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση του στην εξουσία.

Ο Εζντεμίρ, που είναι αλεβίτης και έχει δεχτεί πολλές επιθέσεις στο πρόσφατο παρελθόν από ισλαμιστές, πιστεύει πως ο Τούρκος πρόεδρος θα προβεί σε εκκαθαρίσεις στον στρατό, με στόχο να αναθεωρήσει το Σύνταγμα και να έχει αυτός την απόλυτη κυριαρχία στην Τουρκία.

Οπως είπε ο ίδιος, «η Τουρκία σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που αποκαλούμε δημοκρατία στις χώρες της δυτικής Ευρώπης».

Από την ώρα που εκδηλώθηκε το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, σε πάρα πολλές πόλεις της Γερμανίας υπήρξαν διαδηλώσεις Τούρκων πολιτών, οι οποίοι στήριξαν την τουρκική κυβέρνηση.

Γερμανοί αναλυτές την ίδια στιγμή επισημαίνουν πως εδώ και καιρό η Τουρκία έχει μπει σε καθεστώς ανασφάλειας και ενός ιδιότυπου εμφύλιου πολέμου.

Η κατάσταση αυτή αποσταθεροποιεί την Ευρώπη και κυρίως τις γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα. Τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η Ελλάδα, με τους οκτώ αξιωματικούς του τουρκικού στρατού να ζητούν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, το «Σπίγκελ» γράφει πως «η Ελλάδα πρέπει και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά παράλληλα να μην προκαλέσει την οργή του Τούρκου γείτονα». Επίσης, το περιοδικό σημειώνει πως η εξέταση του πολιτικού ασύλου μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Να αναφερθεί και ο τίτλος της εφημερίδας «Χάντελσμπλατ» για το θέμα «Δραπέτες-πραξικοπηματίες. Η Ελλάδα σε πολύ μεγάλο διπλωματικό δίλημμα».

Στο Βερολίνο, την ίδια ώρα, οι Αρχές προσπαθούν να διατηρήσουν την ηρεμία στους κόλπους του μεγάλου τουρκικού πληθυσμού που ζει στη Γερμανία και κυρίως να μη μεταφερθεί ο ιδιότυπος εμφύλιος που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μηνύματα στήριξης, αλλά και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας