Οι άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες της ανατολικής Ευρώπης έπαθαν σοκ με την είδηση, μια και δεν είχαν ιδέα: σύμφωνα με τους «Financial Times», οι ηγεσίες της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας και της Σερβίας πληροφορήθηκαν από τηλεοράσεως την είδηση ακύρωσης των σχεδίων κατασκευής του αγωγού South Stream από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ειδικά στη Βουλγαρία -που κατά τον Πούτιν «στερείται τη δυνατότητα να συμπεριφερθεί ως κυρίαρχο κράτος»- η πολιτική ηγεσία έχει ανέβει στα «κάγκελα». «Η Σόφια δεν μπορεί να γίνει διαπραγματευτικό χαρτί σ’ αυτήν την περίπλοκη γεωπολιτική κατάσταση», διαμαρτυρήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τόμισλαβ Ντόντσεφ, ενώ ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ τόνισε ότι θα θέσει εμφατικά το θέμα στις Βρυξέλλες, όπου θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα.
Στο μεσοδιάστημα, οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του South Stream σημείωσαν χθες κάθετη πτώση. Της γερμανικής χαλυβουργίας Salgitter είχαν απώλειες άνω του 7,4% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Ακόμη μεγαλύτερες, ύψους 10,8%, σημείωσαν στο Μιλάνο αυτές της ιταλικής εταιρείας Saipem, βασικού μετόχου της ENI.
«Η διπλωματική νίκη της Ε.Ε. στον εξαναγκασμό του Κρεμλίνου να ακυρώσει τον αγωγό της φέρνει τώρα “πονοκέφαλο”», σχολιάζει το πρακτορείο Reuters. Το μέγα τώρα ερώτημα, επισημαίνει, «είναι πώς θα εξασφαλίσει μία εναλλακτική πηγή στην τροφοδοσία με φυσικό αέριο» της νότιας και κεντρικής Ευρώπης. Κοντολογίς, όπως ανέφερε ανώνυμα Ευρωπαίος αξιωματούχος, «είναι μία κατάσταση στην οποία όλοι είναι χαμένοι»...
Η εκ Βουλγαρίας επίτροπος Προϋπολογισμού, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διαβεβαίωσε χθες πως η Ε.Ε. θα επιταχύνει τις διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης συνδέσεων της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο μεταξύ Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ελλάδας. Αναλυτές προβάλλουν τώρα τρεις ως τις πιο πιθανές εναλλακτικές λύσεις. Η μία αφορά μία ιδέα από τα... παλιά, με την κατασκευή σταθμού LNG στο κροατικό νησί Κρκ. Στα χαρτιά, τα σχέδια προβλέπουν την εκεί μεταφορά με τάνκερ υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλγερία, το Κατάρ -και οσονούπω από τις ΗΠΑ-, τη μετέπειτα μεταφορά στην Ουγγαρία κι από εκεί στα Βαλκάνια (φυσικά η Ουάσινγκτον υπερθεματίζει σ’ αυτό το σενάριο).
Μία δεύτερη σκέψη είναι η περαιτέρω αξιοποίηση του TAP, που θα μεταφέρει το αζερικό φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Ιταλίας στην υπόλοιπη Ευρώπη - εκπρόσωποι της κοινοπραξίας αρνήθηκαν πάντως να σχολιάσουν. Ενώ μία τρίτη -«η καταλληλότερη από οικονομικής και στρατηγικής πλευράς, δεδομένων των συνθηκών», όπως ανέφερε στο Reuters ο πρόεδρος της σλοβακικής εταιρεία διαχείρισης Eustream, Τόμας Μάρετσεκ- αφορά την πρόταση για σύνδεση του διαμετακομιστικού σταθμού στη Σλοβακία με τα Βαλκάνια, μέσω ενός αγωγού από τα νοτιο-δυτικά της Ουκρανίας προς τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Ολως... τυχαίως(;) η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε εν τω μεταξύ προχθές τη δανειοδότηση με 186 εκατ. δολ. της Ουκρανίας για τον εκσυχρονισμό του αγωγού Ορενγκόι-Πομάρι-Ούζγκοροντ, ο οποίος μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τη Σιβηρία στην Ευρώπη κι έχει σήμερα τερματικό σταθμό στα σύνορα με τη Σλοβακία. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης από την πλευρά της αναμένεται να μετάσχει με πρόσθετο δάνειο, ύψους 200 εκατ. δολαρίων.
Και η Ρωσία; Πολλοί αναλυτές συμφωνούν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ακόμη πει πράγματι την τελευταία λέξη. Ορισμένοι μάλιστα θεωρούν ότι μπλοφάρει, σπέρνοντας ακόμη μεγαλύτερη διχόνοια στους κόλπους της Ε.Ε. κι εντείνοντας τις πιέσεις για ένα καλύτερο, συνολικό deal στις γεωστρατηγικές επιδιώξεις του Κρεμλίνου. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι το σχέδιο που ανέφερε προχθές από την Αγκυρα ο Ρώσος πρόεδρος για την κατασκευή ενός νέου, ρωσο-τουρκικού αυτή τη φορά αγωγού, σε αντικατάσταση του South Stream, που θα συνδέει υποθαλάσσια τα ρωσικά και τα τουρκικά παράλια στη Μαύρη Θάλασσα και θα έχει δυνατότητα μεταφοράς 63 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως, είναι λίγο-πολύ ασύμφορος στην παρούσα συγκυρία.
Οικονομικά ασύμφορος
Οπως εξάλλου οικονομικά ασύμφορη θεωρούν ότι θα ήταν τελικά για τη ρωσική Gazprom και η κατασκευή του ίδιου του South Stream, τώρα που η πτώση της τιμής του πετρελαίου (-40% από τον Ιούνιο) συμπαρασύρει αυτή του φυσικού αερίου, ενώ η ζήτηση στην Ευρώπη έχει συρρικνωθεί κατά 10% συγκριτικά με το 2010! «Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να παρακάμψουμε τα ουκρανικά εδάφη», έλεγε χθες χαρακτηριστικά στο Reuters ο Αλεξάντερ Φακ, αναλυτής της ρωσικής Sperbank CIB. «Τελικά», επισήμανε, «θα είναι πιο εύκολο να καταλήξουμε με την Ουκρανία σε μία συμφωνία»...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας