Σε ξενώνα όπου φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο, στο Ρεκλινγκχάουζεν της Γερμανίας, ζούσε μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο ο δράστης της επίθεσης που σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Παρίσι.
Οπως έκαναν γνωστό οι γερμανικές αρχές, είχε ζητήσει άσυλο στη Γερμανία με το όνομα Βαλίντ Σαλιχί.
Ωστόσο, οι αρχές της Γερμανίας διαπίστωσαν πως είχε δηλωθεί σε διαφορετικά μέρη στη χώρα με άλλα τρία ονόματα και εθνικότητες.
Μία φορά ως Σύρος, μία φορά ως Μαροκινός και μία φορά ως Γεωργιανός. Στη Γαλλία, σε έλεγχο που του είχε γίνει από την αστυνομία, είχε δηλώσει Μαροκινός, κανείς όμως μέχρι στιγμής δεν γνωρίζει ποια ήταν η πραγματική του ταυτότητα και εθνικότητα.
Στο δωμάτιο του ξενώνα όπου διέμενε στη Γερμανία είχε κινήσει την προσοχή, όταν τον Σεπτέμβριο του 2015 ζωγράφισε στον τοίχο σύμβολα του «Ισλαμικού κράτους». Παράλληλα, είχε φωτογραφηθεί και με τη σημαία του «Ι.Κ.».
Τελικά, τον Σεπτέμβριο εξαφανίστηκε από τον ξενώνα αυτό. Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας πραγματοποίησαν χθες έφοδο στο κέντρο φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, δίχως ωστόσο να ανακαλύψουν κάποιο επιπλέον στοιχείο.
Σε ό,τι αφορά τώρα τις μαζικές επιθέσεις εναντίον γυναικών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κολονία, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Χάικο Μάας, εκτίμησε πως αυτές ήταν προσχεδιασμένες.
«Κανένας δεν μπορεί να μου πει ότι οι επιθέσεις δεν υπήρξαν συμφωνημένες ή προσχεδιασμένες», δήλωσε ο Μάας στην εφημερίδα «Bild». «Χρειάζεται επειγόντως να εξιχνιάσουμε το πώς διαπράττονται τέτοια ειδεχθή εγκλήματα».
516 μηνύσεις
Μέχρι χθες, Κυριακή, ο αριθμός των μηνύσεων που είχαν υποβληθεί στις γερμανικές αρχές για τις επιθέσεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κολονία έφτασε τις 516.
Η αστυνομία τώρα παραδέχεται πως οι ύποπτοι είναι κυρίως αιτούντες άσυλο ή παράνομοι μετανάστες που αφίχθησαν στη Γερμανία το τελευταίο διάστημα - γεγονός που αρχικά προσπάθησαν να αποσιωπήσουν οι αρχές της Κολονίας και ειδικά ο αρχηγός της αστυνομίας, Αλμπερτς, κάτι που οδήγησε αργά την Παρασκευή στην αποπομπή του.
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, η καγκελάριος Μέρκελ βρίσκεται στο στόχαστρο των επικριτών της πολιτικής της στο προσφυγικό.
Και για τον λόγο αυτό προσπαθεί τώρα να περάσει στην αντεπίθεση, επιμένοντας πως η πολιτική των ανοιχτών συνόρων για τους πρόσφυγες είναι η ορθή, αλλά σε δηλώσεις στις οποίες προέβη άφησε να φανεί πως στηρίζει την αλλαγή του νόμου που αφορά τις απελάσεις προσφύγων και γενικότερα αλλοδαπών. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον γερμανικό νόμο, για να απελαθεί ένας πρόσφυγας, πρέπει να έχει καταδικαστεί σε ποινή ανώτερη του ενός έτους.
Οπως ανέφερε η Ανγκελα Μέρκελ, «εάν αποδειχθεί πως σε κάποιες περιπτώσεις -όπως στην Κολονία- δεν φτάνουμε σε τόσο μεγάλες ποινές, πρέπει να αναρωτηθούμε μήπως κανείς χάνει νωρίτερα το δικαίωμά του στη φιλοξενία». «Ναι, χάνει το δικαίωμά του στη φιλοξενία», κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, περίπου χίλιες γυναίκες συγκεντρώθηκαν μπροστά από τον καθεδρικό ναό της Κολονίας, διαδηλώνοντας κατά της σεξουαλικής βίας, με σύνθημα «όχι στη βία κατά των γυναικών».
Τέλος, την κοινωνική ένταση που έχουν προκαλέσει τα γεγονότα στην Κολονία αποτυπώνουν και τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο το απόγευμα στο κέντρο της πόλης.
Ακροδεξιοί του ισλαμοφοβικού κινήματος Pegida, αλλά και χούλιγκαν συγκρούστηκαν με την αστυνομία, καθώς και με αντιδιαδηλωτές που φώναζαν «όχι στο ρατσιστικό μίσος, όχι στη σεξουαλική βία».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας