Ηλιακή καταιγίδα έθεσε εκτός λειτουργίας τα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη Σουηδία.
Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών πολιτικής αεροπορίας, οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν τον σουηδικό εναέριο χώρο περισσότερο από μία ώρα.
Όπως έγινε γνωστό, η ηλιακή καταιγίδα προκάλεσε αναταραχή στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη και αυτό είχε ως συνέπεια να επηρεαστούν τα συστήματα ραντάρ στο νότο της Σουηδίας, ωστόσο όχι άλλων γειτονικών χωρών.
Οι εν εξελίξει πτήσεις την ώρα της ηλιακής καταιγίδας εξαφανίστηκαν από τις οθόνες των πύργων ελέγχου για μία ολόκληρη ώρα και έως τις 5.30 το απόγευμα τοπική ώρα.
Οι ειδικοί δεν μπόρεσαν να καταλάβουν τι ακριβώς ήταν αυτό που κατέστησε τόσο σοβαρή αυτή την ηλιακή καταιγίδα και διευκρίνισαν ότι ανάλογο φαινόμενο έχει να παρουσιαστεί στη Σουηδία από το 1999.
Οι υπεύθυνοι των αεροδρομίων προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκλήθηκαν, κυρίως λόγω των καθυστερήσεων στις πτήσεις. «Μετά θα μελετήσουμε και την ηλιακή καταιγίδα. Τώρα έχουμε πολύ δουλειά», δήλωσε εκπρόσωπος της αρμόδιας υπηρεσίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας