Αιχμάλωτη της Μαρίν Λεπέν φαίνεται πως βρίσκεται η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ στη Γαλλία, καθώς αν δεν εκπληρωθούν οι απαιτήσεις της ηγέτιδας της ακροδεξιάς στον προϋπολογισμό, η γαλλική κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με την πρόταση μομφής, αναφέρει το Politico σε μακροσκελή ανάλυσή του για την εύθραυστη γαλλική κυβέρνηση.
Οι επόμενες ημέρες αναμένονται κρίσιμες για τη Γαλλία, με επιπτώσεις που ενδέχεται να γίνουν αισθητές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η χώρα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη και αντιμετωπίζει ένα τεράστιο χρέος. Η κυβέρνηση της δεν υπήρξε ποτέ τόσο ευάλωτη και το κοινοβούλιο της τόσο κατακερματισμένο για γενιές.
Σήμερα Δευτέρα «θα είναι μια μέρα γεμάτη δράματα» καθώς εισάγεται προς ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση ο προϋπολογισμός του νέου έτους. Ο Μπαρνιέ χρειάζεται απελπισμένα να περάσει ο προϋπολογισμός για να αποφύγει μια πολιτική και οικονομική κρίση.
Το πρόβλημα για τον Μπαρνιέ είναι ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση του δεν έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, οπότε θα χρειαστεί την έμμεση υποστήριξη της άκρας δεξιάς. Εάν προσπαθήσει να παρακάμψει την ψηφοφορία, η αντιπολίτευση θα μπορούσε να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης του.
Στόχος του προϋπολογισμού είναι ο περιορισμός του αυξανόμενου ελλείμματος της Γαλλίας, το οποίο προβλέπεται να φτάσει το 6,1% του ΑΕΠ φέτος. Αρχικά, ο Μπαρνιέ είχε προγραμματίσει περικοπές δαπανών ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ και αύξηση φόρων 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά ήδη έχει αναγκαστεί να κάνει κάποιες παραχωρήσεις σε αυτά τα ποσά.
Η Λεπέν έχει θέσει μια σειρά από «κόκκινες γραμμές» – οι οποίες αν παραβιαστούν θα οδηγήσουν αυτόματα σε πρόταση μομφής.
Η Λεπεν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP την Κυριακή ότι η κυβέρνηση «τέλειωσε τη συζήτηση», προσθέτοντας: «Υπάρχει μια πιθανότητα να τραβήξουμε τις συνέπειες αυτής της εξαιρετικά περιοριστικής και σεχταριστικής συμπεριφοράς».
Δύο εναλλακτικές που περιέχουν Λεπέν
Ο Μπαρνιέ έχει δύο επιλογές για να περάσει τον προϋπολογισμό, και οι δύο απαιτούν τη συνεργασία της «Εθνικής Συσπείρωσης»
Η πρώτη είναι η παραδοσιακή κοινοβουλευτική οδός. Σε αυτό το σενάριο, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία αλλά θα χρειαστεί τουλάχιστον την έμμεση υποστήριξη των βουλευτών της Εθνικής Συλλογής. Θα περάσει πιθανώς, ακόμα και αν οι βουλευτές της Λεπέν απέχουν από την ψηφοφορία – προφανώς αφού πρώτα εξασφαλίσουν αρκετές παραχωρήσεις από τον Μπαρνιέ.
Η δεύτερη επιλογή, την οποία ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι είναι «πιθανό» να χρησιμοποιήσει, περιλαμβάνει την παράκαμψη της ψηφοφορίας εντελώς. Το γαλλικό σύνταγμα επιτρέπει στην κυβέρνηση να το κάνει αυτό, αλλά η κίνηση αυτή δίνει επίσης την δυνατότητα στις αντιπολιτευόμενες πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν πρόταση μομφής – η οποία, αν κατατεθεί, ενδέχεται να τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη.
Εάν αυτή η πρόταση μομφής περάσει, ο προϋπολογισμός θα απορριφθεί και η κυβέρνηση θα καταρρεύσει αυτόματα.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο κατέχει περίπου το ένα τρίτο των εδρών στην Εθνοσυνέλευση, έχει ήδη υποσχεθεί να καταθέσει πρόταση μομφής για την ανατροπή της κυβέρνησης. Εάν η άκρα δεξιά ενταχθεί, η κυβέρνηση του Μπαρνιέ θα πέσει.
Παζάρια τον προϋπολογισμό
Εάν ο Μπαρνιέ επιλέξει τη δεύτερη οδό, μπορεί μόνο να ελπίζει ότι η Λεπέν θα διστάσει να οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική καταστροφή.
Ωστόσο, η επίσημη θέση της Εθνικής Συσπείρωσης, προς το παρόν, είναι ότι δεν θα υποχωρήσουν αν δεν αφαιρεθούν όλες οι «κόκκινες γραμμές» από τον προϋπολογισμό. «Έχουμε ακόμα προβλήματα [με τον προϋπολογισμό]… [Ο Μπαρνιέ] έχει προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα», είπε η Λεπέν στη Le Monde την Πέμπτη.
Εν τω μεταξύ, η λίστα των απαιτήσεων της Εθνικής Συσπείρωσης έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Το κόμμα ζητά από την κυβέρνηση να καταργήσει την αύξηση φόρου στην ηλεκτρική ενέργεια, να εγκαταλείψει την προγραμματισμένη αναβολή της ετήσιας προσαρμογής πληθωρισμού για τις συντάξεις, να διατηρήσει τις εξαιρέσεις για τις εργοδοτικές εισφορές σε χαμηλούς μισθούς, να υποσχεθεί να μην αποσύρει ορισμένα φάρμακα, να «περιορίσει δραστικά» την πρόσβαση των «παράνομων μεταναστών» στην κρατική υγειονομική περίθαλψη και να «διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες μια μείωση της συνεισφοράς της Γαλλίας στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο Μπαρνιέ άρχισε να υποχωρεί, κάνοντας στροφή στις προγραμματισμένες αυξήσεις φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια και συμφωνώντας να διατηρήσει τις εξαιρέσεις στις εργοδοτικές εισφορές. Προσπάθησε επίσης να προσελκύσει την άκρα δεξιά με υποσχέσεις όπως ο περιορισμός της δυνατότητας των ατόμων χωρίς έγγραφα να αποκτούν υγειονομική περίθαλψη.
Ο Μπαρνιέ υποστηρίζει ότι τίποτα από αυτά δεν είχε σκοπό να πείσει τη Λεπέν, αλλά ήταν μια προσπάθεια για συναίνεση με όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας