Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.7° 16.9°
2 BF
65%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.4° 19.9°
4 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
21°C
22.7° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
52%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
49%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
0 BF
50%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
1 BF
45%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.5° 21.5°
2 BF
64%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
19°C
20.8° 18.8°
5 BF
77%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.9° 17.2°
2 BF
64%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
5 BF
46%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
4 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
2 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.0° 18.9°
3 BF
61%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
84%
Χαλκίδα
Θύελλα
23°C
22.8° 22.8°
2 BF
37%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
3 BF
56%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
62%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
0 BF
57%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ukrania-polemos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ukrainian Emergency Service via AP

Κλιμάκωση από τις ΗΠΑ, ρωσική επιδρομή σε υποδομές

Πληροφορίες ότι η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν άναψε το «πράσινο φως» στο Κίεβο για χρήση αμερικανικών υπερσύγχρονων όπλων εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος προκαλούν παγκόσμια ανησυχία. ● Προηγουμένως η Μόσχα είχε εξαπολύσει επίθεση με 200 πυραύλους και drones σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Παγκόσμια αγωνία προκάλεσε η χτεσινοβραδινή πληροφορία πως η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε το «πράσινο φως» στην Ουκρανία για τη χρήση αμερικανικών κατευθυνόμενων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMs κατά στόχων μέσα στο ρωσικό έδαφος, παρά τις προειδοποιήσεις του Κρεμλίνου ότι κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί άμεση επίθεση των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας.

Αν και μέχρι αργά το βράδυ δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση από τον Λευκό Οίκο, η πληροφορία επαληθεύτηκε ανωνύμως στο Associated Press και το AFP από υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους - και βέβαια αμέσως ερμηνεύτηκε σαν μια προσπάθεια του επιτελείου Μπάιντεν να τορπιλίσει τις φημολογούμενες μεσολαβητικές προσπάθειες Τραμπ με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου.

Ορισμένες αμερικανικές πηγές εκτιμούν ότι η απόφαση Μπάιντεν είναι «περιορισμένη» και αφορά μόνο στόχους στην επαρχία του Κουρσκ, όπου υποτίθεται ότι έχουν εμπλακεί βορειοκορεατικά στρατεύματα στην πλευρά των Ρώσων - κάτι που βέβαια παραμένει αναπόδεικτο και υποστηρίζεται μόνο από το Κίεβο και την Ουάσινγκτον. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος είχε επανειλημμένα αρνηθεί να δώσει τη συγκεκριμένη άδεια στον Ζελένσκι, αλλά προφανώς άλλαξε γνώμη μετά την καθοριστική ήττα της Κάμαλα Χάρις.

Η ανατριχιαστική αυτή απόφαση πάντως έρχεται λίγες ώρες μετά από μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιδρομές του πολέμου, που εξαπέλυσε τη νύχτα του Σαββάτου η Ρωσία κατά της Ουκρανίας, με περισσότερους από 200 πυραύλους και drones, στοχεύοντας πρωτίστως αεροδρόμια και ενεργειακές υποδομές και στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα προς όσους ξένους ηγέτες πιστεύουν πως αρκούν μερικά τηλεφωνήματα ή μια νέα δέσμη απειλών για να σταματήσει η ρωσική πολεμική μηχανή. Η επίθεση ήταν μαζική, κράτησε πάνω από δύο ώρες και κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της ουκρανικής επικράτειας, χτυπώντας μεταξύ άλλων στόχους στο Κίεβο, το Λβοβ, το Ντνιπροπετρόφσκ και την Οδησσό και προκαλώντας πολύωρες διακοπές ρεύματος αλλά και υδροδότησης.

Τρύπια αεράμυνα

Οι περίπου 120 ρωσικοί πύραυλοι -ανάμεσά τους και αρκετοί υπερσύγχρονοι πολυ-υπερηχητικοί «Kinzhal» και «Zirkon», αλλά και τεράστιοι αντι-πλοϊκοί X-22 και Χ-101, που έχουν σχεδιαστεί για τη βύθιση αεροπλανοφόρων- και τα 90 drones αυτοκτονίας τρύπησαν την ουκρανική αεράμυνα, έπληξαν θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, υποσταθμούς διανομής υψηλής τάσης και άλλες κρίσιμης σημασίας ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, καταστράφηκαν ολοσχερώς εγκαταστάσεις και υποδομές σε τρεις θερμοηλεκτρικούς σταθμούς στο Λαντίζιν, το Μπουρστίν και το Ντόμπροτβορ, αλλά και ένας υποσταθμός 750 κιλοβόλτ στην επαρχία Βινίτσα και τρεις υποσταθμοί των 330 κιλοβόλτ στο Μπαρ, το Βολίν και το Ρίβνε. Ζημιές προκλήθηκαν επίσης και στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Κρέμεντσουκ.

Σε δήλωσή του, ο νέος Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα υποστήριξε ότι η επίθεση στρεφόταν κατά «ειρηνικών χωριών, αμάχων που κοιμούνταν και ζωτικών για τη διαβίωση υποδομών», αλλά το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε από τη μεριά του πως οι πύραυλοι έπληξαν με ακρίβεια «ουκρανικές εγκαταστάσεις ενεργειακής υποδομής, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την υποστήριξη των ενεργειών των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Να θυμίσουμε εδώ ότι σύμφωνα με αρκετούς στρατιωτικούς αναλυτές, ένας από τους κυριότερους λόγους των συστηματικών ρωσικών βομβαρδισμών σε ενεργειακές υποδομές είναι η παρεμπόδιση του εφοδιασμού των ουκρανικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς, στο Χάρκοβο και στη Ζαπορόζιε, που πραγματοποιείται κυρίως με ηλεκτροκίνητα τρένα.

Τρομερά πλήγματα

Ενα χαρακτηριστικό της χτεσινής επίθεσης ήταν πάντως η πασιφανής αδυναμία της εμφανώς αποδυναμωμένης ουκρανικής αεράμυνας να την εμποδίσει ή έστω να προστατεύσει ορισμένους έστω από τους μεγαλύτερης στρατηγικής αξίας στόχους, που υποτίθεται ότι φυλάσσονται από προηγμένα δυτικά συστήματα όπως Patriot, ΙRIS-T και NASAMS.

Αν και οι Ουκρανοί ως συνήθως υποστήριξαν ότι κατέρριψαν την πλειονότητα των πυραύλων, τα αποτελέσματα της επιδρομής αλλά και οι ανακοινώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών αποδεικνύουν το αντίθετο – όπως άλλωστε και οι συνεχείς εκκλήσεις του Ζελένσκι και άλλων Ουκρανών αξιωματούχων για άμεση αποστολή όλων των διαθέσιμων δυτικών αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων, κάτι που φυσικά δεν θα χρειαζόταν αν τα υπάρχοντα συστήματα ήταν έστω και στοιχειωδώς αποτελεσματικά...

Ολα αυτά τα τρομερά πλήγματα στα ουκρανικά μετόπισθεν φυσικά συμβαίνουν με «φόντο» τα όλο και μεγαλύτερα εδαφικά κέρδη των Ρώσων στο πραγματικό πεδίο της μάχης, στην Ανατολή, από τη βόρεια πόλη Κουπιάνσκ, δυτικά του Χαρκόβου μέχρι το νοτιοανατολικό μέτωπο μεταξύ του Ποκρόφσκ και του Κουράκοβο, όπου διεξάγονται μεγάλης κλίμακας μάχες. Χτες έγινε γνωστό ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκοψαν ουσιαστικά με το πυροβολικό τους τον τελευταίο δρόμο ανεφοδιασμού της περικυκλωμένης πόλης Κουράκοβο, ενώ κατέλαβαν μέσα στο Σαββατοκύριακο άλλους δυο οικισμούς, τη Νοβάγια Ιλίνκα και τη Γριγορόφκα.

Μάλιστα κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν ρωσικές επίλεκτες δυνάμεις να μάχονται πλέον στο κέντρο του Κουράκοβο, το οποίο φαίνεται πως ελέγχουν σε ποσοστό 50%, και στους λογαριασμούς του ουκρανικού Telegram έχει σημάνει συναγερμός, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι οι Ρώσοι έχουν συγκεντρώσει μεγάλες εφεδρείες και ετοιμάζουν τώρα μεγάλη κυκλωτική επιχείρηση από τη Ζαπορόζιε στον Νότο, για να περικυκλώσουν τις εξαντλημένες ουκρανικές ταξιαρχίες στον θύλακα του δυτικού Ντονέτσκ και να ελέγξουν ουσιαστικά ολόκληρη την περιοχή μέχρι τον Δνείπερο πριν από την επίσημη έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία στις ΗΠΑ, στις 20 Γενάρη 2025...

Απελπισία

Σχετίζονται άραγε οι χτεσινές μαζικές επιθέσεις στο ενεργειακό/σιδηροδρομικό δίκτυο, και αν ναι, πότε θα εκδηλωθεί αυτή η στρατηγική ρωσική επίθεση; Κανείς δεν ξέρει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι στο Κίεβο αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επικρατεί απελπισία, ιδίως μετά τον εκλογικό θρίαμβο Τραμπ – γεγονός που αποτυπώνεται καθημερινά και σε πολλά δημοσιεύματα των μεγάλων δυτικών ΜΜΕ.

Xτες για παράδειγμα οι Times έγραψαν ότι ο Ζελένσκι ετοιμάζεται να παρουσιάσει στην κοινή γνώμη ένα νέο «σχέδιο βιωσιμότητας» προκειμένου «να αμβλύνει την απόγνωση στο Κίεβο που προκλήθηκε από την επανεκλογή του Τραμπ και να καθησυχάσει τους πολίτες ότι μπορεί να σώσει τη χώρα του, με δεδομένη την προοπτική να διακoπεί η αμερικανική βοήθεια»...

Αλλά και οι Financial Times εμφανίζονται εσχάτως εξαιρετικά απαισιόδοξοι για τη μοίρα της Ουκρανίας. Σε χτεσινό δημοσίευμα αναφέρουν πως ο Τραμπ ίσως ετοιμάζεται να «αδειάσει» το Κίεβο κατηγορώντας ουσιαστικά την ουκρανική πλευρά ότι ευθύνεται για την ήττα! «Είναι πιθανόν ο Τραμπ να μεταθέσει την ευθύνη για την αποτυχία του ως ειρηνοποιού στην απροθυμία του Ουκρανού προέδρου Zελένσκι να συμβιβαστεί», γράφει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κλιμάκωση από τις ΗΠΑ, ρωσική επιδρομή σε υποδομές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας