Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
«Ο μοναδικός λόγος που δεν ελήφθησαν μέτρα ή δεν συνελήφθησαν [οι βομβιστές αυτοκτονίας] είναι η απουσία εντολής από την πολιτική ηγεσία», είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου | AP PHOTO

«Προστατεύετε το Ισλαμικό κράτος»!

«Πώς σκοτώθηκαν 102 άνθρωποι [στην τρομοκρατική επίθεση στην Αγκυρα]; Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου παραδέχθηκε ότι δεν ελήφθησαν μέτρα ασφαλείας. Ιδού τι πιστεύω εγώ» ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο αρχηγός της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης στη γείτονα, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αργά το βράδυ της Δευτέρας:

«Η αστυνομία ήξερε τα πάντα»... «Δεν θα έπρεπε να είχε εντοπιστεί κάποιος που παρακολουθείται ήδη από τις Αρχές;» έθεσε ρητορικά το ερώτημα, συνεχίζοντας σαν καταπέλτης: «Ο μοναδικός λόγος που δεν ελήφθησαν μέτρα ή δεν συνελήφθησαν [οι βομβιστές αυτοκτονίας] είναι η απουσία εντολής από την πολιτική ηγεσία. Με άλλα λόγια, πρόκειται για πολιτική προστασία στο “Ισλαμικό κράτος”. Δεν είναι διαπίστωση, το λέω ανοιχτά και ξεκάθαρα»!

Είχε προηγηθεί η επίσημη ανακοίνωση των τουρκικών αρχών γι’ αυτό που ο τουρκικός Τύπος έχει ήδη αποκαλύψει εδώ και ημέρες: ότι ο ένας από τους καμικάζι της επίθεσης στην Αγκυρα ταυτοποιήθηκε ως ο Γιουνούς Εμρέ Αλαγκιόζ, προερχόμενο από τη Συρία μέλος του «Ισλαμικού κράτους» και αδελφός του βομβιστή αυτοκτονίας στο Σουρούτς, τον περασμένο Ιούλιο.

Αυτό πάντως στο οποίο η Εισαγγελία της Αγκυρας απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί είναι τα δημοσιεύματα της Hürriyet ότι αμφότεροι βρίσκονταν υπό επίσημη παρακολούθηση στο πλαίσιο ερευνών για την Αλ Κάιντα από τον Σεπτέμβριο του 2013, είχαν συμπεριληφθεί σε λίστα των μυστικών υπηρεσιών της ΜΙΤ ως καταζητούμενοι ύποπτοι βομβιστές, αλλά τελικά βγήκαν «καθαροί» από την έρευνα για τον τρομοκρατικό πυρήνα «Ντοκουματζίς» που -όπως κατόπιν εορτής διαπιστώθηκε- είχε συσταθεί στην επαρχία Αντιγιαμάν της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Οπως προκύπτει εν τω μεταξύ από στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά την επίθεση στο Σουρούτς -που σηματοδότησε τη συνεργασία της Αγκυρας με τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του «Ι.Κ.», αλλά και την έναρξη των νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού κατά του PKK-, οι τουρκικές αρχές εστίασαν κυρίως στις συλλήψεις Κούρδων ανταρτών και θεωρούμενων «συνεργατών» (συνολικά 1.300), παρά υπόπτων για διασυνδέσεις με το «I.K.» ή την Αλ Κάιντα, εκ των οποίων συνελήφθησαν μόλις 276.

Αυτό ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα Vatan, η τουρκική αστυνομία ανακάλυπτε μόλις προχθές «κατηχητικά» που είχαν στήσει τζιχαντιστές σε 18 υπόγεια διαμερίσματα στην Κωνσταντινούπολη για τη στρατολόγηση ανηλίκων, προβαίνοντας σε 50 συλλήψεις, στην πλειονότητα Ουζμπέκων.

Εχοντας εκφράσει από προχθές -αμέσως μετά την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ στην Αγκυρα- την πεποίθηση ότι στον απόηχο της βομβιστικής επίθεσης στην Αγκυρα το κόμμα του, το AKP, θα αγγίξει το 44% στις εκλογές της 1η Νοεμβρίου, ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου πέρασε χθες σε μετωπική επίθεση στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Μιλώντας σε συγκέντρωση στην Τραπεζούντα, κατηγόρησε πρώτα τον συμπρόεδρο του φιλοκουρδικού-αριστερού HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ότι «θα πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη» εάν θέλει να βρει τους ενόχους του μακελειού στην Αγκυρα. Και στη συνέχεια καταφέρθηκε κατά του εθνικιστή ηγέτη του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, «που μας άφησε να πολεμάμε μόνοι μας κατά της τρομοκρατίας».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως προκαλούν οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις -από το πολιτικό περιοδικό Nokta- πρακτικών από τις πρόσφατες συνεδριάσεις κομματικών οργάνων του AKP, όπου προκύπτει η «επένδυση» του κυβερνώντος κόμματος στη δημιουργία κλίματος προεκλογικής πόλωσης στη χώρα και στον έλεγχο των εγχώριων ΜΜΕ, προς ενίσχυση της προοπτικής νίκης την 1η Νοεμβρίου.

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει μάλιστα η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Κ.Ο. του ΑΚΡ, Μαχίρ Ουνάλ, ότι «έχουμε καταφέρει μέσα σε 13 χρόνια να φέρουμε όλα τα θέματα πιο κοντά στην επίλυση, εκμεταλλευόμενοι τα συναισθήματα της κοινωνίας. Κάτι που στην ψυχολογία», επισήμανε, «ονομάζεται συναισθηματικός βαμπιρισμός»!

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Προστατεύετε το Ισλαμικό κράτος»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας