Οι βουλευτικές εκλογές στην Γεωργία, κατά τις οποίες επικράτησε το κυβερνών φιλορωσικό κόμμα και χαρακτηρίσθηκαν «κλεμμένες» από την φιλοδυτική, φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση, στιγματίσθηκαν από «πιέσεις» επί των ψηφοφόρων και δυσμενείς για την αντιπολίτευση συνθήκες προεκλογικής εκστρατείας, ανακοίνωσαν οι διεθνείς παρατηρητές της εκλογικής διαδικασίας.
Η ψηφοφορία στην χώρα αυτή του Καυκάσου «κηλιδώθηκε από τις ανισότητες (μεταξύ των υποψηφίων), πιέσεις και εντάσεις», σύμφωνα με τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), του ΝΑΤΟ και οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή Αντόνιο Λόπεθ-Ιστούριθ Γουάιτ, οι εκλογές αυτές είναι «η απόδειξη της οπισθοδρόμησης της δημοκρατίας» στην Γεωργία.
Το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο συγκεντρώνει το 54% στις βουλευτικές εκλογές μετά την καταμέτρηση των ψήφων σε περισσότερο από το 99% των εκλογικών κέντρων, ανακοίνωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή.
Δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης
«Δεν αναγνωρίζουμε τα ψευδή αποτελέσματα των κλεμμένων εκλογών», δήλωσε στη διάρκεια της νύκτας του Σαββάτου προς Κυριακή η Τίνα Μποκουτσάβα, επικεφαλής του φιλοευρωπαϊκού Ενωμένου Εθνικού Κινήματος, ενός από τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης που συμμάχησαν ενόψει των εκλογών.
Καταγγέλλοντας «την υφαρπαγή της εξουσίας και συνταγματικό πραξικόπημα» ο Νίκα Γκβαραμία επικεφαλής του κόμματος Akhali διαβεβαίωσε ότι η αντιπολίτευση έχει «αποκρυπτογραφήσει τα σχέδια νοθείας των εκλογών».
Η αντιπολίτευση κατηγορεί το Γεωργιανό Όνειρο του Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2012, για αυταρχικές και φιλορωσικές τάσεις και ότι απομακρύνει τη χώρα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Οι Βρυξέλλες είχαν προειδοποιήσει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει τις πιθανότητες της Γεωργίας να ενταχθεί στην ΕΕ, έναν στόχο τον οποίο η χώρα έχει εγγράψει στο Σύνταγμά της.
Η κυβέρνηση δήλωνε ότι επιθυμεί να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των 150 εδρών του κοινοβουλίου, κάτι που θα της επιτρέψει να τροποποιήσει το Σύνταγμα της Γεωργίας και, με βάση τα σχέδιά της, να απαγορεύσει τα φιλοδυτικά κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η Γεωργία συγκλονίστηκε τον Μάιο από μεγάλες διαδηλώσεις κατά του νόμου περί «ξένης επιρροής», ο οποίος βασίστηκε στη ρωσική νομοθεσία για «τους πράκτορες του εξωτερικού» η οποία χρησιμοποιείται για τη φίμωση της κοινωνίας των πολιτών και οποιασδήποτε μορφής αντιπολίτευσης.
Αμέσως μετά οι Βρυξέλλες πάγωσαν τη διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε Γεωργιανούς αξιωματούχους. Το Τμπιλίσι αντέδρασε απειλώντας «να επανεξετάσεις» τους διπλωματικούς δεσμούς του με την Ουάσινγκτον.
Ακόμη μία πηγή έντασης με τη Δύση αποτελεί η πρόσφατη επικύρωση νομοθεσίας που περιορίζει σημαντικά τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη Γεωργία.
Συγχαρητήρια από Όρμπαν
Ο μοναδικός ξένος ηγέτης που αντέδρασε ήδη από χθες ήταν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έσπευσε να συγχαρεί το κυβερνών κόμμα για τη «συντριπτική νίκη» του στις εκλογές.
«Οι κάτοικοι της Γεωργίας ξέρουν ποιο είναι το καλύτερο για τη χώρα τους και σήμερα ακούστηκε η φωνή τους» ανέφερε.
Οι εκλογές, τις οποίες παρακολούθησαν διεθνείς παρατηρητές, αμαυρώθηκαν από πολλά περιστατικά, κάποια από τα οποία μεταδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ένα βίντεο που δείχνει έναν καβγά σε εκλογικό κέντρο στο Τμπιλίσι ή συμπλοκές στην έδρα του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος.
Εικόνες που μοιάζουν να δείχνουν ανθρώπους να γεμίζουν με ψηφοδέλτια τις κάλπες στο Σαντάχλο, ένα χωριό στην ανατολική Γεωργία, αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την αντιπολίτευση. Η εκλογική επιτροπή ακύρωσε τις ψήφους στο συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας