ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Το ’παν και το ’καναν. Η νέα ακροδεξιά ολλανδική κυβέρνηση τήρησε την υπόσχεσή της και υπέβαλε αίτημα στην Κομισιόν για εξαίρεση από το σύστημα μετανάστευσης και ασύλου της Ε.Ε.
Πρόκειται για μια πρωτοφανή κίνηση από ένα από τα πιο παλιά κράτη-μέλη της Ε.Ε., το οποίο όμως πρόσφατα ανέδειξε στην εξουσία το ακροδεξιό, υπερεθνικιστικό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς, το οποίο αποτελεί την κύρια δύναμη του νέου κυβερνητικού συνασπισμού PVV.
Ωστόσο, το αίτημα εξαίρεσης θεωρείται εξαιρετικά τραβηγμένο και συμβολικό, με ελάχιστες έως μηδαμινές πιθανότητες επιτυχίας, αφού -όπως άλλωστε αναγνωρίζεται στην επιστολή- θα χρειαζόταν η αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών και ομοφωνία στο Συμβούλιο (δηλαδή και από τους 27) για να γίνει κάτι τέτοιο. Επομένως η επιστολή είναι στην πραγματικότητα για το θεαθήναι, λίγο-πολύ όπως οι επιστολές του Ελληνα πρωθυπουργού για την ακρίβεια και τις αυξημένες τιμές ρεύματος.
Η υπουργός Μετανάστευσης Μαριολάιν Φάμπερ, που υπογράφει την επιστολή, προέρχεται από το κόμμα του Βίλντερς. Η ίδια συμπληρώνει ότι αν δεν μπορέσουν να εξασφαλίσουν εξαίρεση, θα εργαστούν στο να εφαρμόσουν το Σύμφωνο Μετανάστευσης - το προβλεπόμενο δηλαδή.
Γιατί όμως το λέει αυτό; Γιατί η κύρια καινοτομία του Συμφώνου είναι ένα σύστημα «υποχρεωτικής αλληλεγγύης» που θα δίνει στις χώρες τρεις επιλογές για τη διαχείριση των αιτούντων άσυλο: να μετεγκαταστήσουν έναν ορισμένο αριθμό από αυτούς, να πληρώνουν 20.000 ευρώ για κάθε έναν που απορρίπτουν ή να χρηματοδοτούν επιχειρησιακή υποστήριξη.
Ηδη η κυβέρνηση της Χάγης έχει τονίσει ότι θα στραφεί στην επιλογή των χρημάτων. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουν άλλους μετανάστες στο έδαφός τους και ειδικά από δευτερογενείς ροές, διαμηνύουν - που σημαίνει αιτούντες άσυλο που έχουν περάσει από Ελλάδα, Ιταλία ή αλλού.
Η αντίδραση της Κομισιόν ήταν ότι όλα τα κράτη-μέλη δεσμεύονται από τους υφιστάμενους κανόνες. «Η εφαρμογή των ευρωπαϊκών νόμων είναι υποχρεωτική για όλα τα κράτη-μέλη», τόνισε χθες, χωρίς ωστόσο να λέει ξεκάθαρα ότι η επιστολή είναι για εσωτερική κατανάλωση της Ολλανδίας. Πολύ δε περισσότερο που τον περασμένο Μάιο η Ολλανδία είχε ψηφίσει υπέρ όλων των νόμων που απαρτίζουν το Νέο Σύμφωνο.
Ο αποκλεισμός της Ολλανδίας από το μεταναστευτικό σύστημα της Ε.Ε. θα προκαλούσε αναπόφευκτα ένα κύμα αιτούντων άσυλο προς τις γειτονικές χώρες, δημιουργώντας ένα σενάριο κρίσης στην Ε.Ε.
Επίσης, θα άνοιγε την πόρτα και για άλλες εξαιρέσεις. Είναι αυτό που φοβούνται οι Βρυξέλλες και για την απόφαση της Γερμανίας να επαναφέρει συνοριακούς ελέγχους και στα εννέα χερσαία σύνορά της, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη λειτουργία του χώρου Σένγκεν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας