Δυόμισι χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας, η Ουκρανία ξεκίνησε χθες ενταξιακές διαπραγματεύσεις για να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε μια «ιστορική στιγμή» για την Ε.Ε. και το Κίεβο, όπως είπαν χθες οι υπουργοί που συμμετείχαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ολγα Στεφανίσινα διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους ότι η χώρα της θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις άμεσα ώστε το 2030 η Ουκρανία να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε.
Χθες ξεκίνησε η ενταξιακή διαδικασία και για τη Μολδαβία.
Η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. είναι μακρά και δύσκολη και υπάρχουν πολλά πιθανά εμπόδια μπροστά, παρά τις καλύτερες προσπάθειες των ομάδων από την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας και είναι πιθανό η Ουγγαρία να προσπαθήσει να εμποδίσει την πρόοδο του Κιέβου, καθώς συχνά αρνείται να υποστηρίξει άλλα μέτρα για την ενίσχυση της Ουκρανίας.
Για την Ουκρανία, οι συνομιλίες ξεκινούν δέκα χρόνια από τότε που ο φιλορώσος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αρνήθηκε να υπογράψει Συμφωνία Σύνδεσης με την Ε.Ε., προκαλώντας εκτεταμένες διαδηλώσεις και θύματα στο Κίεβο. Εχουν περάσει επίσης δέκα χρόνια από τότε που ο Πούτιν προσάρτησε την Κριμαία και από την επιθετικότητα στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
H χθεσινή διαδικασία έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, αλλά σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προχωρήσει στη διαδικασία ελέγχου των εθνικών νόμων τόσο του Κιέβου όσο και του Κισινάου για να διαπιστωθεί η ευθυγράμμιση με τους αντίστοιχους της Ε.Ε. σε τομείς όπως η ενέργεια, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και η ασφάλεια των τροφίμων.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, πρώτη μέρα της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για να υπογράψει επιπλέον μια συμφωνία για ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για την ασφάλεια στην Ουκρανία. Αναμένεται για ακόμα μία φορά να ζητήσει όπλα και χρήματα από την Ε.Ε.
Ηδη όμως οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να διατεθούν στην Ουκρανία τα κέρδη από τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στην Ευρώπη. Παρά τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας, 1,4 δισ. αναμένεται να δοθούν τον επόμενο μήνα και ακόμα ένα ώς το τέλος του έτους για την αμυντική ενδυνάμωση της Ουκρανίας.
Υπάρχουν φόβοι ότι οι εξελίξεις σχετικά με την Ουκρανία μπορεί να επιβραδυνθούν τους επόμενους έξι μήνες, καθώς η εθνικιστική, συντηρητική κυβέρνηση της Ουγγαρίας αναλαμβάνει την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. από το Βέλγιο την 1η Ιουλίου.
Επτά ακόμη χώρες περιμένουν επί του παρόντος για να γίνουν μέλη της Ε.Ε., πέντε από τις οποίες –τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία– βρίσκονται ήδη σε επίσημες διαπραγματεύσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας