Η κυβέρνηση Μελόνι κέρδισε τη μάχη στη Βουλή και στη Γερουσία της Ρώμης, αλλά αυτή τη φορά μπορεί να πρόκειται όντως για «πύρρειο νίκη».
H Λέγκα, τα Αδέλφια της Ιταλίας και η Φόρτσα Ιτάλια κατάφεραν να «περάσουν» τον νόμο που τόσο διακαώς επιθυμούσε ο Ματέο Σαλβίνι: την ενισχυμένη αποκέντρωση των περιφερειών, την οποία πολλοί αποκαλούν «ομοσπονδιακό σύστημα α λα καρτ».
Ο κύριος στόχος του ουσιαστικά είναι να αυξήσει τις δικαιοδοσίες των περιφερειών της χώρας σε βασικούς τομείς της ζωής των πολιτών, όπως η Υγεία, η Παιδεία, ο πολιτισμός, το εμπόριο με το εξωτερικό. Υπάρχουν τρεις εξαιρέσεις βάσει του Συντάγματος, οι οποίες είναι η εξωτερική πολιτική, η άμυνα και η οικονομική πολιτική, που θα παραμείνουν αποκλειστική αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης της Ρώμης.
Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά η κάθε περιφέρεια θα μπορεί να χρησιμοποιεί μεγάλο μέρος των φόρων που καταβάλλουν οι κάτοικοί της για να χαράσσει και να εφαρμόζει αυτόνομα τις διάφορες πολιτικές.
Πριν από την όποια ουσιαστική αλλαγή, βέβαια, θα περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια. Θα χρειαστούν για να καθοριστούν τα υποχρεωτικά «βασικά στάνταρντ» που όλες οι περιφέρειες θα πρέπει να προσφέρουν στους πολίτες με τις υπηρεσίες τους. Μια προσπάθεια με στόχο να περιοριστούν τυχόν σημαντικές διαφορές μεταξύ πλούσιων και φτωχών περιοχών της Ιταλίας.
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση όμως, και με ουσιαστικό μέρος της συμπολίτευσης, η προσπάθεια αυτή «εξισορρόπησης» θα είναι αναποτελεσματική.
Μέλη του κόμματος της Μελόνι, αλλά και της μπερλουσκονικής Φόρτσα Ιτάλια, που εξελέγησαν στη Σικελία, την Καλαβρία ή την Απουλία, δηλώνουν ανοιχτά την αντίθεσή τους με το συγκεκριμένο μέτρο. Οπως και η ηγεσία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και των Πέντε Αστέρων, θεωρούν ότι οι πλούσιες περιοχές του Βορρά θα γίνουν πλουσιότερες και οι φτωχοί στον Νότο θα παραμείνουν «χωρίς στον ήλιο μοίρα».
Είναι βέβαιοι ότι η ανεργία θα αυξηθεί, τα νοσοκομεία της Νάπολης, του Μπάρι και του Παλέρμο της Σικελίας θα χάσουν κάθε επαφή με την ευρωπαϊκή δημόσια Υγεία και τα κρατικά σχολεία θα υποβαθμιστούν. Στη Λέγκα, βέβαια, ο γραμματέας και υπουργός Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι πανηγυρίζει και θεωρεί ότι το μέτρο αυτό θα μπορέσει να του εξασφαλίσει την παραμονή στην ηγεσία του κόμματος, παρά την έντονη εσωτερική αμφισβήτηση.
Πολλοί αναλυτές, όμως, εκτιμούν ότι το «ομοσπονδιακό σύστημα α λα καρτ» θα λειτουργήσει ως μπούμερανγκ για την κυβέρνηση. Διότι οι πολίτες στην Κάτω Ιταλία είναι ήδη απογοητευμένοι από την κατάργηση του κοινωνικού βοηθήματος για ανέργους και χαμηλοεισοδηματίες που είχε εγκριθεί από τα Πέντε Αστέρια.
Τώρα, με την επιπλέον μείωση των πόρων σε βασικούς τομείς της ζωής τους, οι υπερσυντηρητικές υποσχέσεις περί «ισχυρού ιταλικού έθνους» και «τομής με το αμαρτωλό παρελθόν» θα αποδειχτούν κενά, ξεπερασμένα συνθήματα εμπαιγμού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας