Στο ερώτημα αν ο κόσμος στις ευρωεκλογές ψηφίζει με ευρωπαϊκά ή με εθνικά κριτήρια, η Ισπανία έχει μια απάντηση. Και η πολιτική πλάστιγγα γέρνει προς το δεύτερο σκέλος. Οχι πως αυτό δεν ήταν ούτως ή άλλως το σύνηθες. Φέτος όμως το εθνικό στοιχείο υπερτονίζεται λόγω των πολιτικών εξελίξεων της τελευταίας στιγμής και συγκεκριμένα, της απόφασης Ισπανού εισαγγελέα να καλέσει τη σύζυγο του πρωθυπουργού, Μπεγκόνια Γκόμεθ, να δώσει κατάθεση ως «ύποπτη» σχετικά με τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες.
«Η απόφαση αυτή ελήφθη μόλις πέντε μέρες πριν από τη διεξαγωγή των ευρωπαϊκών εκλογών, πράγμα παράξενο», έγραψε ο πρωθυπουργός Σάντσεθ σε δημόσια επιστολή του προς τους πολίτες, λίγες ώρες αφότου ο ανακριτής Χουάν Κάρλος Πεϊνάδο κάλεσε την Γκόμεθ να καταθέσει στις 5 Ιουλίου «ως ύποπτη σε σχέση με φερόμενα ως εγκλήματα διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα και αθέμιτης άσκησης επιρροής». «Συνήθως», συνέχισε ο Σάντσεθ, «ακολουθείται ο άγραφος κανόνας για τη μη έκδοση αποφάσεων που ενδέχεται να επηρεάσουν την ομαλή διεξαγωγή μιας εκλογικής διαδικασίας. Σε αυτή την περίπτωση όμως, αυτή η πρακτική δεν έγινε σεβαστή. Θα αφήσω τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα».
Παρόμοια ερωτήματα για τη χρονική συγκυρία, από τη στιγμή μάλιστα που προηγούμενη εισαγγελική απόφαση τον Απρίλιο είχε ζητήσει να μπει η υπόθεση στο αρχείο λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, έθεσαν τόσο η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Σοσιαλιστών, Τερέσα Ριμπέρα, η οποία έκανε λόγο για μια απόφαση που «προκαλεί έκπληξη», όσο και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος. Ισως όχι άδικα, καθώς το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο έσπευσε να χειροκροτήσει την κλήτευση του ανακριτή διά στόματος της γραμματέως του, Κούκα Γκαμάρα, η οποία σχολίασε στο τουίτερ «στην Ισπανία αξίζει ένας αξιοπρεπής πρωθυπουργός και αυτό δεν είναι η περίπτωση του Σάντσεθ».
Εύλογα καταλαβαίνει κανείς ότι μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, τα ευρωπαϊκά ζητήματα τα οποία, ούτως ή άλλως, δεν κατείχαν πρωταγωνιστικό ρόλο, τώρα, μια ανάσα πριν από την κάλπη της Κυριακής, περνούν σε δεύτερη, αν όχι σε τρίτη μοίρα. Διάφοροι υπουργοί της κυβέρνησης ζητούν από τους ψηφοφόρους τους να συσπειρωθούν και να δώσουν την απάντησή τους στην κάλπη.
Ο δε Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, ο αρχηγός του ΡΡ, έχει εδώ και καιρό μετατρέψει τις φετινές ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά του Σάντσεθ. Κάτι που συνιστά μία από τις εξηγήσεις για την απώλεια των ψήφων της Δεξιάς, όπως εκτιμά σε συνέντευξή του στην αριστερή ιστοσελίδα Publico ο εκλογολόγος Χάιμε Μικέλ.
Αν και στα περισσότερα γκάλοπ το ΡΡ προηγείται, η διαφορά είναι μικρή με τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι όλο και κλείνουν την ψαλίδα. Oι δε πρόσφατες τοπικές εκλογές στην Καταλονία, όπου το εκεί Σοσιαλιστικό Κόμμα ήρθε πρώτο, πιστοποιούν αυτή την ανοδική τάση. Υπάρχουν, παράλληλα, και οι δημοσκοπήσεις του CIS, του Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, του μόνου μεταξύ των υπόλοιπων δημοσκοπικών εταιρειών και ινστιτούτων που δίνει την πρωτιά στους Σοσιαλιστές και τη δεύτερη θέση στο Λαϊκό Κόμμα.
Αυτό στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν όλες οι δημοσκοπήσεις είναι ότι το ακροδεξιό Vox θα διατηρήσει την τρίτη θέση, ενώ το Sumar, o αριστερός συνασπισμός με επικεφαλής την υπουργό Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, χάνει δυνάμεις, γεγονός που εν μέρει ερμηνεύεται από την αποχώρηση του Podemos το οποίο προτίμησε να ακολουθήσει ανεξάρτητη πορεία.
Πριν από 10 χρόνια ακριβώς, στις ευρωεκλογές του 2014, το τότε νεοσύστατο κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που είχε γεννηθεί μέσα από τα κινήματα των πλατειών, είχε κάνει τη μεγάλη έκπληξη κερδίζοντας πέντε έδρες. Το τι έγινε στη συνέχεια είναι γνωστό. Φέτος, η έκπληξη ίσως έρθει από αλλού.
Συγκεκριμένα, από ένα νέο ακροδεξιό κόμμα που ανταγωνίζεται το Vox. Με τη βαρύγδουπη ονομασία «Τελείωσε η γιορτή» (Se Acabó La Fiesta) και με μια καμπάνια που διεξάγεται αποκλειστικά στο διαδίκτυο, κυρίως μέσω telegram, μοιάζει να βρίσκει το κοινό του.
Δεν αποκλείεται να εκλέξει δύο ευρωβουλευτές, σύμφωνα με ορισμένα γκάλοπ. Εχει ο καιρός γυρίσματα. Οχι πάντα ευχάριστα...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας