Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
nosokomos
dreamstime

Σκάνδαλο στη Βρετανία με απάτες εις βάρος αλλοδαπών εργαζόμενων σε οίκους φροντίδας

Τους ζητάνε ψευδώς να καταβάλουν μεγάλα ποσά προκαταβολικά για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να έρθουν στη Βρετανία για εργασία.

Βρετανικοί οίκοι φροντίδας ηλικιωμένων κατηγορούνται πως εκμεταλλεύονται αλλοδαπούς εργαζόμενους, υποσχόμενοι θέσεις εργασίας και εύρεση κατοικίας, αλλά εγκαταλείποντας τελικά τους ανθρώπους δίχως δουλειά και σπίτι, στην προσπάθεια να ξεπληρώσουν τα χρέη τους.

Δεκάδες άνθρωποι που εργάζονται για 11 διαφορετικούς οίκους φροντίδας είπαν στον Guardian ότι πλήρωσαν χιλιάδες λίρες για να εξασφαλίσουν εργασία και κατοικία στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους περισσότερους φτάνοντας στη Βρετανία να συνειδητοποιούν πως έχουν πέσει θύματα απάτης.  Πολλοί αγωνίζονται τώρα να ξεπληρώσουν τεράστια χρέη και πρέπει να εργάζονται αδήλωτα και παράτυπα, με μισθούς χαμηλότερους και από τον κατώτατο.

Οι Τόρις απαγόρευσαν πρόσφατα στους αλλοδαπούς εργαζόμενους στον τομέα της φροντίδας να φέρνουν μαζί μέλη της οικογένειάς τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια απαγόρευση που και οι Εργατικοί δήλωσαν πως θα διατηρήσουν στην προσπάθεια να μειώσουν την μετανάστευση. Την ίδια ώρα όμως, η χώρα καλεί αλλοδαπούς να έρθουν να εργαστούν στη χώρα, προσπαθώντας να μειώσει τα «κενά» στην αγορά εργασίας. 

Το Κολλέγιο Νοσηλευτικής (RCN) έστειλε επιστολή στους ηγέτες των τριών μεγάλων εθνικών κομμάτων για να απαιτήσει πλήρη κυβερνητική έρευνα για τη μεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων στον τομέα της φροντίδας. Ο καθηγητής Nicola Ranger, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του RCN, δήλωσε: «Η εκμετάλλευση των μεταναστών εργαζομένων στον τομέα της φροντίδας είναι ένα εθνικό σκάνδαλο, αλλά ελάχιστα έχουν γίνει για την αντιμετώπισή του. Ένας τομέας κοινωνικής μέριμνας χρόνια υποστελεχωμένος που έχει στηριχθεί σε προσλήψεις προσωπικού από το εξωτερικό και η έλλειψη κανονισμών επέτρεψε σε ορισμένους εργοδότες να επωφεληθούν από την κακομεταχείριση των μεταναστών».

Και πρόσθεσε: «Μια επείγουσα κυβερνητική έρευνα για την εκμετάλλευση σε όλο τον τομέα της κοινωνικής φροντίδας πρέπει να είναι προτεραιότητα για όποιον κερδίσει τις γενικές εκλογές. Ζωές καταστρέφονται καθημερινά και αυτή η δουλειά πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό».

«Μόλις εξετάσαμε τις βίζες κοινωνικής περίθαλψης, συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχε εκμετάλλευση», σχολίασε ο Ντέιβιντ Νιλ, πρώην επιθεωρητής συνόρων της κυβέρνησης. «Το κράτος καλεί τους εργαζόμενους να έρθουν σε αυτή τη χώρα για να μας βοηθήσουν στην αγορά εργασίας και μετά τους εγκαταλείπει».

Δικηγόροι λένε στον Guardian ότι οι πάροχοι φροντίδας του Ηνωμένου Βασιλείου που υπόσχονται εργασία πλήρους απασχόλησης και στη συνέχεια προσφέρουν θέσεις εκμετάλλευσης ή κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας κατά την άφιξή τους μπορεί να έχουν παραβιάσει το νόμο. Το καθεστώς βίζας ενός ατόμου εξαρτάται από τον εκάστοτε συγκεκριμένο εργοδότη, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί αισθάνονται παγιδευμένοι.

Σε πολλές περιπτώσεις έχει γίνει παραπλανητική πληροφόρηση, με τα άτομα να λαμβάνουν ψευδείς υποσχέσεις ενώ τους ζητάνε να καταβάλουν μεγάλες αμοιβές προκαταβολικά για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να έρθουν στη Βρετανία για εργασία. 

Πώς γίνονται οι απάτες

Ο Guardian μίλησε με περισσότερους από 30 εργαζόμενους, οι οποίοι προέρχονταν όλοι από την Ινδία – αν και είπαν ότι άλλοι από την υποσαχάρια Αφρική είχαν υποστεί παρόμοιες εμπειρίες.

Οι περισσότεροι είπαν ότι οι εργοδότες  τους υποσχέθηκαν ότι τα χρήματα θα κάλυπταν τη βίζα, τις πτήσεις και τη διαμονή ενός μήνα και ότι θα είχαν εγγυημένη εργασία πλήρους απασχόλησης με κέρδη άνω των 20.000 λιρών το χρόνο

Λίγο πριν φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, οι εργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι τους είπαν πως θα έπρεπε να πληρώσουν για τις πτήσεις τους και να βρουν κατάλυμα για τους εαυτούς τους. Και μετά, όταν έφτασαν, δεν είχαν τις δουλειές που τους είχαν υποσχεθεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είχαν εργασία ή δεν ήταν πλήρους απασχόλησης και η αμοιβή ήταν μικρότερη από τα υποσχεθέντα. 

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε: «Αποτρέπουμε τους εργαζόμενους στο εξωτερικό να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς γνήσιους ρόλους ή δίκαιη αμοιβή για να προστατεύσουμε από την εξαθλίωση.

«Οι παράνομες δραστηριότητες στην αγορά εργασίας αντιμετωπίζουν μηδενική ανοχή. Επιβάλλουμε αυστηρά μέτρα κατά των παρόχων εκμεταλλευτικής φροντίδας. Ο αριθμός των βίζας που χορηγήθηκαν μειώθηκε καθώς αντιμετωπίζουμε κατά μέτωπο τη μη συμμόρφωση και την κατάχρηση».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σκάνδαλο στη Βρετανία με απάτες εις βάρος αλλοδαπών εργαζόμενων σε οίκους φροντίδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας