Η Μόσχα είναι ανοιχτή στη συμμετοχή της σε ειρηνευτική διάσκεψη για το ουκρανικό, αν αυτή διοργανωθεί από την Κίνα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, που πάντως προειδοποίησε για μια ακόμη φορά το ΝΑΤΟ να μη φέρει κοντά στα ρωσικά σύνορα πυρηνικά όπλα.
Ταυτόχρονα, στην Πράγα πραγματοποιείται σύνοδος της Συμμαχίας, με αντικείμενο να διαμορφωθεί κοινή στάση ως προς το δικαίωμα της Ουκρανίας να πλήττει στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, ζήτημα στο οποίο υπάρχει διάσταση, καθώς θα χρησιμοποιεί δυτικά όπλα, αυξάνοντας την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.
Λαβρόφ: «Πυρηνικό μήνυμα» από το ΝΑΤΟ η παροχή F16
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων RIA, είπε ότι η Κίνα θα μπορούσε να διοργανώσει μια ειρηνευτική διάσκεψη στην οποία να συμμετάσχουν η Ρωσία και η Ουκρανία, ως συνέχεια των προσπαθειών του Πεκίνου να επιλυθεί η ουκρανική κρίση.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Μόσχα συμμερίζεται τη θέση της Κίνας ότι «αρχικά πρέπει να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης και να προστατευθούν τα νομικά συμφέροντα όλων των πλευρών», ενώ οι συμφωνίες που θα ακολουθήσουν θα πρέπει «να βασίζονται στην αρχή της ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας». Ξεκαθάρισε πάντως, επαναλαμβάνοντας και τη θέση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «αυτό απαιτεί να γίνει σεβαστή η πραγματικότητα επί του πεδίου, η οποία αντικατοπτρίζει τη βούληση των ανθρώπων που ζουν εκεί».
Η Ρωσία προτείνει να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες με την προϋπόθεση πως το Κίεβο και η Δύση θα αναγνωρίσουν τα εδαφικά της κέρδη στην Ουκρανία, πράγμα που η Ουκρανία απορρίπτει.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ επιτέθηκε και στην Ουάσιγκτον, για τη βοήθεια που παρέχει στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν γίνει «συνεργοί στα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου».
Ειδικά όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη παροχή στην Ουκρανία πολεμικών αεροσκαφών F16, που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, επεσήμανε ότι η Ρωσία θεωρεί αυτή την κίνηση «μήνυμα» του ΝΑΤΟ προς τη Μόσχα.
«Προσπαθούν να μας πουν ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θα σταματήσουν πουθενά στην Ουκρανία», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, που τόνισε: «Ελπίζουμε ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας- Λευκορωσίας για τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων που διεξάγονται αυτή την περίοδο θα φέρουν τους αντιπάλους μας στα λογικά τους, θυμίζοντάς τους τις καταστροφικές συνέπειες ενδεχόμενης περαιτέρω πυρηνικής κλιμάκωσης».
Ωστόσο, εξέφρασε και μια έμμεση απειλή: δήλωσε ότι η Ρωσία ενδέχεται να λάβει περαιτέρω μέτρα πυρηνικής αποτροπής, αν οι ΗΠΑ αναπτύξουν μεσαίου και μικρού βεληνεκούς πυραύλους στην Ευρώπη και την Ασία.
Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή ο Ρώσος υπουργός εκτίμησε ότι και εκεί οι ΗΠΑ «τροφοδοτούν τη φλόγα της σύγκρουσης».
Η σύνοδος της Πράγας
Στην Τσεχία, όπου συνέρχονται οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και η δυνατότητα της Ουκρανίας να χρησιμοποίει δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπάει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος. Επίσης, θα συζητήσουν ένα πακέτο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία σε μακροπρόθεσμη βάση.
Η Γαλλία είναι από τις χώρες που πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση την ώρα που το ΝΑΤΟ συζητά την τροφοδοσία του Κιέβου με όπλα και πυρομαχικά και αντιαεροπορικά συστήματα εν μέσω της μεγάλης ρωσικής επίθεσης στο Χάρκοβο. Ωστόσο, η αυτή η συζήτηση έχει προκαλέσει διαφωνίες μεταξύ των χωρών-μελών της Συμμαχίας, παρά το γεγονός ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ δηλώνει θετικός.
Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει στο ταξίδι του στο Βερολίνο ότι πρέπει να επιτραπεί στο Κίεβο «να εξουδετερώσει» τις στρατιωτικές βάσεις από όπου η Ρωσία εκτοξεύει πυραύλους κατά του ουκρανικού εδάφους, ενώ ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι «πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα: δέχεται επίθεση και μπορεί να αμυνθεί», αλλά επέμεινε στην άρνησή του για χρήση γερμανικών όπλων που έχουν δοθεί στο Κίεβο κατά ρωσικού εδάφους και την παροχή πυραύλων Taurus στο Κίεβο.
Η Γαλλία ελπίζει ότι στη σύνοδο της Πράγας θα αλλάξει τη γνώμη των διστακτικών συμμάχων, ειδικά της Γερμανίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ. Ειδικά η Ουάσιγκτον διατηρεί τις επιφυλάξεις της, με τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, να έχει αφήσει περιθώρια για αλλαγή της στάσης της χώρας του. Όπως είπε, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας «θα προσαρμόσουν» τη βοήθειά τους για να της εγγυηθούν επιτυχία.
Το Κίεβο από την πλευρά του πιέζει για την παροχή συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και πυρομαχικών. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σήμερα έχουν στη διάθεσή τους «το 25% αυτών που έχουμε ανάγκη για να υπερασπισθούμε την Ουκρανία, μιλώ για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», κυρίως των ισχυρών αμερικανικών συστημάτων Patriot.
Προς το παρόν, ενώ έχει ζητήσει τουλάχιστον επτά συστημάτων, έχει λάβει μόνο ένα από τη Γερμανία.
Η Ολλανδία επιδιώκει να πείσει ορισμένες χώρες όπως η Ισπανία να παραχωρήσουν ορισμένα αναγκαία εξαρτήματα για την συναρμολόγηση ακόμη ενός συστήματος Patriot για την Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Αμυνας της Ολλανδίας Κάισα Όλονγκρεν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας