Παραγνωρίζοντας τις προειδοποιήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν δυτικά όπλα χτυπήσουν τη Ρωσία, ο Γερμανός καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος, συμφώνησαν ότι το Κίεβο θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα των συμμάχων του. Υπό τον όρο, πάντως ότι θα «εξουδετερώνει» ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και όχι μη στρατιωτικές υποδομές.
Υπέρ της χρήσης δυτικών όπλων από την Ουκρανία στον πόλεμο, για να πετύχει βαθιά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, έχει ταχθεί και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος λέει ότι δεν «ενθαρρύνει ούτε επιτρέπει» κάτι τέτοιο.
Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στη Γερμανία ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα των συμμάχων της για να «εξουδετερώσει» τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται για την εκτόξευση πυραύλων στην Ουκρανία. Αλλά πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να αγγίξουν άλλους στόχους στη Ρωσία, και προφανώς τις μη στρατιωτικές υποδομές».
Με τη θέση αυτή συμφώνησε ο Όλαφ Σολτς, υπό τον όρο ότι οι Ουκρανοί θα σέβονται τους όρους των προμηθευτών των όπλων. Παρ' όλα αυτά ο Γερμανός καγκελάριος επανέλαβε την άρνηση του Βερολίνου να προμηθεύσει τους γερμανικούς πυραύλους Taurus, που ζητούν οι Ουκρανοί, ώστε να μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε ρωσικές θέσεις εντός της Ουκρανίας και βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
«Η Ουκρανία έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει αυτό, με βάση το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς, που διέψευσε δημοσιεύματα που ήθελαν την γερμανική κυβέρνηση να απαγορεύει τη χρήση γερμανικών όπλων εναντίον ρωσικών στόχων. «Ούτε υπήρξαν ποτέ τέτοιες δηλώσεις, ούτε θα υπάρξουν ποτέ», τόνισε. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι η χρήση όπλων που προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία, θα πρέπει να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο.
Μακρόν και Σολτς συμφώνησαν επίσης στα σχέδια για τη χρήση εσόδων από τόκους των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη υπέρ της Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι «θέλουμε να δώσουμε στην Ουκρανία πρόσβαση σε επιπλέον οικονομικούς πόρους ύψους δισεκατομμυρίων, ώστε να μπορεί να ενισχύσει με αξιοπιστία την άμυνά της και έτσι να αυξήσει ακόμη περισσότερο την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης».
Ρωσικές προειδοποιήσεις
Είχε προηγηθεί δήλωση του Γενς Στόλτενμπεργκ, που δήλωσε στον Economist ότι τα μέλη της συμμαχίας πρέπει να αφήσουν την Ουκρανία να χτυπήσει μέσα στη Ρωσία με δυτικά όπλα. Όμως ο Λευκός Οίκος απέκλεισε αυτή την πιθανότητα για όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, επισήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική μας σε αυτό το σημείο. Δεν ενθαρρύνουμε ούτε επιτρέπουμε τη χρήση όπλων που παρέχονται από τις ΗΠΑ για να χτυπήσει η Ουκρανία μέσα στη Ρωσία».
Αναφερόμενος σε αυτό το θέμα, ο Ρώσος πρόεδρος έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες», εάν η Ρωσία χτυπηθεί με δυτικά όπλα. Επιπλέον, ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στην εφημερίδα «Ισβέστια», σχολίασε δηκτικά το γεγονός ότι υπάρχει διάσταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. για το θέμα της χρήσης των όπλων, λέγοντας: «Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει συναίνεση για αυτό το θέμα».
Από την Τσεχία τα πρώτα βλήματα πυροβολικού
Εντός των ημερών αναμένεται να φτάσουν στο Κίεβο από την Πράγα οι πρώτες παραδόσεις βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών, σύμφωνα με τον Τσέχο πρωθυπουργό, Πετρ Φιάλα, που το ανακοίνωσε παρουσία του Ουκρανού πρωθυπουργού Ντένις Σμίχαλ στην πρωτεύουσα της Τσεχίας. Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για αποστολή όπλων έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει 1,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Τσέχο πρωθυπουργό. Η Ισπανία έχει ήδη δηλώσει ότι στέλνει πυραύλους και άρματα μάχης.
Το Βέλγιο επίσης δεσμεύτηκε την Τρίτη για βοήθεια 1 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, αλλά και την παράδοση στο Κίεβο 30 μαχητικών αεροσκαφών F-16 τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντός της Ε.Ε. είναι η στάση της Ουγγαρίας, καθώς σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους περίπου 6,5 δισ. ευρώ για την Ουκρανία έχουν παγώσει καθώς μπλοκάρει την παράδοσή τους η κυβέρνηση Όρμπαν.
«Αυτό είναι το λυπηρό, ότι έχουμε τα χρήματα, έχουμε τα μέσα, αλλά εξακολουθούν να εκκρεμούν οι αποφάσεις για να τις εφαρμόσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας