Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.7° 16.9°
2 BF
65%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.4° 19.9°
4 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
21°C
22.7° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
52%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
49%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
0 BF
50%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
1 BF
45%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.5° 21.5°
2 BF
64%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
19°C
20.8° 18.8°
5 BF
77%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.9° 17.2°
2 BF
64%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
5 BF
46%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
4 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
2 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.0° 18.9°
3 BF
61%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
84%
Χαλκίδα
Θύελλα
23°C
22.8° 22.8°
2 BF
37%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
3 BF
56%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
62%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
0 BF
57%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Διάσωση προσφύγων
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
φωτογραφία αρχείου από παλιότερη διάσωση προσφύγων | AP Photo

Σε τεντωμένο σκοινί το δικαίωμα στο άσυλο

Εγκρίθηκε το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, με τις ψηφοφορίες επί πέντε επιμέρους κανονισμών, με μεγάλες διαφοροποιήσεις στη στάση των ευρωβουλευτών ● Για «ιστορική μέρα» μιλούν οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών, «μαύρη μέρα για την Ευρώπη» χαρακτηρίζει την υπερψήφιση η Αριστερά.

Εν μέσω διαφωνιών αλλά και διαμαρτυριών, εγκρίθηκε τελικά το Σύμφωνο Μετανάστευσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και τα πέντε νομοθετικά κείμενα πέρασαν με σχετικά άνετη πλειοψηφία, στις επιμέρους πέντε ψηφοφορίες επί των κανονισμών με μεγάλες διαφοροποιήσεις, παρά τις αντιρρήσεις πολλών ευρωβουλευτών που θέλησαν αρχικά να απόσχουν. Τελικά αυτή η «γραμμή» δεν πέρασε, προφανώς στη λογική ότι... τα χειρότερα έρχονται. Για «ιστορική μέρα» έκαναν λόγο οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών, που πάντως παραδέχτηκαν ότι ο νέος νόμος δεν είναι «μαγική συνταγή» που θα λύσει όλα τα προβλήματα.

Είναι πάντως η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ενιαία πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση. Αυτό σημαίνει ότι κάθε αιτών άσυλο που φτάνει στην επικράτεια της Ε.Ε. θα αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο.

Θεωρητικά οι νέοι κανόνες εισάγουν περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών. Φέρνουν επίσης περισσότερους ελέγχους στα σύνορα και πιο αποτελεσματικές και γρήγορες διαδικασίες ασύλου, που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών. Πάντως, η «αρχή του Δουβλίνου», η οποία λέει ότι η ευθύνη για την αίτηση ασύλου ανήκει πρώτα στην πρώτη χώρα άφιξης, δεν αλλάζει. Ο νέος νόμος σκοπεύει επίσης να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές.

Βασική δέσμευση που μένει να εφαρμοστεί από τα 27 κράτη-μέλη είναι το σύστημα της «υποχρεωτικής αλληλεγγύης». Τα κράτη-μέλη θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ της μετεγκατάστασης ορισμένου αριθμού αιτούντων άσυλο ή της καταβολής 20.000 ευρώ για κάθε αιτούντα που αρνούνται να μετεγκαταστήσουν στο έδαφός τους.

Σημαντική αλλαγή αποτελεί και ο Κανονισμός για την Κρίση που προβλέπει κανόνες που θα ενεργοποιούνται όταν το σύστημα ασύλου της Ε.Ε. απειλείται από ξαφνική και μαζική άφιξη προσφύγων, όπως συνέβη κατά την κρίση του 2015-2016. Οι εθνικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν αυστηρότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων περιόδων εγγραφής και κράτησης, και η Επιτροπή θα έχει την εξουσία να ζητά πρόσθετα μέτρα «αλληλεγγύης».

Το Σύμφωνο υποστήριξαν οι τρεις μεγαλύτερες ομάδες της Βουλής, αν και με κάποιες «αποστασίες», ενώ καταψήφισαν τόσο η Ακροδεξιά, όσο και η Αριστερά. Η ευρωομάδα της Αριστεράς μάλιστα διοργάνωσε συγκέντρωση μπροστά από το Ευρωκοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθεί για τον «θάνατο του δικαιώματος στο άσυλο».

Εντονες αντιδράσεις

Δεν ήταν στο κενό αφού 161 Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών είχαν καλέσει τους ευρωβουλευτές να καταψηφίσουν το Σύμφωνο Μετανάστευσης. Ορισμένοι ακτιβιστές κατάφεραν μάλιστα να μπουν στην αίθουσα της Ολομέλειας και να διακόψουν την ψηφοφορία με το σύνθημα «Αυτό το Σύμφωνο σκοτώνει, ψηφίστε “όχι”».

Για «μαύρη μέρα για την Ευρώπη, την Ελλάδα, τους κατατρεγμένους αυτής της Γης» έκανε λόγο ο Κώστας Αρβανίτης. O ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ./The Left, που ήταν σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Αριστεράς στον υποφάκελο του Συμφώνου σχετικά με την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου, καταδίκασε τους πανηγυρισμούς των πολιτικών ομάδων που υπερψήφισαν το Σύμφωνο, μιλώντας για μια χαμένη ευκαιρία, θυσιασμένη στον βωμό της δεξιάς και ρατσιστικής ρητορικής της Ευρώπης-φρούριο.

«Σήμερα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη χάθηκε, βυθίστηκε στον πάτο της Μεσογείου, μαζί με τις χιλιάδες ψυχές όσων αναζητούσαν την ελπίδα και ένα καλύτερο αύριο» ήταν η δήλωση του Κώστα Αρβανίτη για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Υστερα από χρόνια διαπραγματεύσεων, τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. συνυπογράφουν τώρα επαίσχυντα μια συμφωνία που γνωρίζουν ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανθρώπινο πόνο», σχολίασε η Εβα Γκέντι, επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας. «Η Ευρώπη έχασε μια ζωτικής σημασίας ευκαιρία για να οικοδομήσει ένα σύστημα μετανάστευσης και ασύλου που τοποθετεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο και για να υπερασπιστεί άνευ όρων το δικαίωμα των ανθρώπων να ζητούν άσυλο ανεξάρτητα από το πού προέρχονται ή πώς έχουν φτάσει. Πρόκειται για μια αποτυχία να επιδείξουμε παγκόσμιο ηγετικό ρόλο στην προστασία των προσφύγων και στην οικοδόμηση ασφαλών, δίκαιων και αξιοπρεπών οδών για τους ανθρώπους να φτάσουν στην Ευρώπη - είτε αναζητούν ασφάλεια είτε για ευκαιρίες», τόνισε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σε τεντωμένο σκοινί το δικαίωμα στο άσυλο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας