Πτώση παρουσιάζουν τα ποσοστά του μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και η δημοτικότητα της καγκελαρίου Μέρκελ, πτώση που όλα δείχνουν πως οφείλεται στο προσφυγικό και εμφανίζεται ιδιαίτερα αισθητή στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, όπου επικρατεί και μεγαλύτερη ξενοφοβία.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ινστιτούτο INSA, εάν την προηγούμενη Κυριακή διεξάγονταν εκλογές, οι Χριστιανοδημοκράτες θα έπαιρναν το 38,5% και οι Σοσιαλδημοκράτες το 23,5%. Και τα δύο κόμματα παρουσιάζουν πτώση μίας μονάδας σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και μαζί φτάνουν το 62%, το χειρότερο ποσοστό από το 2013.
Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα της καγκελαρίου Μέρκελ, ένας στους δύο Γερμανούς δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένος με την πολιτική της στο μεταναστευτικό.
Οπως χαρακτηριστικά εξηγεί η εταιρεία δημοσκοπήσεων «οι πολίτες δεν φαίνεται να μοιράζονται την αισιοδοξία της καγκελαρίου, η οποία δηλώνει πως “θα τα καταφέρουμε στο προσφυγικό”, ενώ φαίνεται πως η πολιτική των ανοιχτών συνόρων της Μέρκελ προκαλεί φόβο σε αρκετούς πολίτες. Τα μεγαλύτερα ποσοστά δυσαρέσκειας εναντίον της πολιτικής Μέρκελ εκφράζονται στα ανατολικά κρατίδια και υπάρχουν μεγάλες διαφορές με τη Δύση. Οι Ανατολικογερμανοί δεν στηρίζουν την κουλτούρα της πολιτικής ορθότητας που αντιπροσωπεύει η καγκελάριος Μέρκελ».
Να σημειωθεί πως και πάλι στην πρώην Ανατολική Γερμανία πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις τη Δευτέρα το βράδυ από το ξενοφοβικό, αντι-ισλαμικό κίνημα Pegida. Στη Δρέσδη έλαβαν μέρος 7.500 άτομα και στη Λιψία 700.
Μάλιστα, στη Δρέσδη άγνωστοι –που κατάφεραν να ξεφύγουν- ξυλοκόπησαν άγρια δύο δημοσιογράφους.
Επεισόδια, ωστόσο, σημειώθηκαν και σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Στην πόλη Ντονασίνκεν σημειώθηκε σύρραξη δεκάδων ατόμων, κυρίως μουσουλμάνων εναντίον χριστιανών, και τα επεισόδια έλαβαν τέλος με την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων.
Επίσης, σε κέντρο φιλοξενίας στην πόλη Κάλντεν υπήρξε σύγκρουση εκατοντάδων ατόμων, κυρίως Κοσοβάρων και Πακιστανών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν 14 τραυματίες.
Ανάλογα επεισόδια προβληματίζουν σοβαρά τις αστυνομικές αρχές. Ετσι, το συνδικαλιστικό όργανο των Γερμανών αστυνομικών πρότεινε στο υπουργείο Εσωτερικών να υπάρξει διαχωρισμός των προσφύγων αναλόγως της θρησκείας, αλλά και των γυναικών που είναι μόνες τους, καθώς έχουν σημειωθεί και πολλές σεξουαλικές επιθέσεις.
Το υπουργείο Εσωτερικών απάντησε χθες πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτήν τη στιγμή. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ντε Μεζιέρ, «αυτό είναι πρακτικά αδύνατον να γίνει τώρα. Προτεραιότητά μας είναι η στέγαση όσων φτάνουν εδώ. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα».
Στην πολιτική όμως της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Βερολίνου αντιδρούν οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές, που κυβερνούν το κρατίδιο.
Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, κ. Ζεεχόφερ, απείλησε χθες ότι η Βαυαρία θα ακολουθήσει δικά της έκτακτα μέτρα, δίχως να διευκρινίσει ποια θα είναι αυτά, πρόσθεσε ωστόσο ότι η καγκελάριος πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως υπάρχουν όρια στην υποδοχή προσφύγων.
Περίπου 10.000 πρόσφυγες εισέρχονται καθημερινά στη Γερμανία, παρά την προσωρινή κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν και την επιβολή ελέγχων στα σύνορα.
Σύμφωνα με τη συνοριακή αστυνομία, από τις 5 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου τα σύνορα πέρασαν 230.000 πρόσφυγες.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως στόχος της είναι να καταφέρει να φιλοξενήσει 800.000 - 1.000.000 πρόσφυγες.
Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως θα διαθέσει άλλα 6 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας