Η πολιτική σκηνή της Σλοβακίας είναι διχασμένη μεταξύ εκείνων που είναι υπέρ της συνέχισης με κάθε κόστος του πολέμου [στην Ουκρανία] και εκείνων που απαιτούν την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πέτερ Πελεγκρίνι, πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας, νυν πρόεδρος του Kοινοβουλίου στην Μπρατισλάβα και ένας εκ των εννέα υποψηφίων που διεκδικούν σήμερα το προεδρικό αξίωμα της κεντροευρωπαϊκής χώρας.
Πρώην μέλος του κεντροαριστερού κόμματος Smer του φιλορώσου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, νυν αρχηγός του συγκυβερνώντος κόμματος Hlas, ο 48χρονος Πελεγκρίνι τάσσεται ανοιχτά υπέρ της δεύτερης επιλογής για τον τερματισμό του πολέμου στην όμορη Ουκρανία. Θεωρείται φαβορί για τη διαδοχή της απερχόμενης κεντροδεξιάς προέδρου Ζουζάνα Τσαπούτοβα, ένθερμης υποστηρίκτριας του Κιέβου.
Βασικός αντίπαλός του σε αυτές τις κάλπες είναι ο 59χρονος συντηρητικός πρώην ΥΠΕΞ και πρέσβης της Σλοβακίας στις ΗΠΑ και στη Γερμανία, Ιβάν Κόρτσοκ.
Αναφανδόν υπέρ της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, των διατλαντικών σχέσεων και της αμέριστης στήριξης της Ουκρανίας κατεβαίνει στις προεδρικές εκλογές ως ανεξάρτητος, αλλά υποστηρίζεται ανοιχτά από την κεντροδεξιά αντιπολίτευση.
Σε αυτό το έντονα νεο-ψυχροπολεμικό φόντο, οι προεδρικές εκλογές στη Σλοβακία έχουν αποκτήσει ειδικός βάρος για τις Βρυξέλλες και τη Δύση. Παρά άλλωστε τις περιορισμένες αρμοδιότητες του πενταετούς θητείας αξιώματος, ο Σλοβάκος πρόεδρος είναι ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Σε περίπτωση που ουδείς εκ των προεδρικών υποψηφίων καταφέρει να συγκεντρώσει σήμερα πάνω από το 50% των ψήφων -σενάριο που προεκλογικά θεωρούνταν το πλέον πιθανό- οι δύο επικρατέστεροι θα αναμετρηθούν σε έναν δεύτερο γύρο, στις 6 Απριλίου.
Αυτά, ενώ η κυβέρνηση Φίτσο δέχεται καταιγισμό επικρίσεων για αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις στο εσωτερικό της Σλοβακίας. Παραμονές δε των προεδρικών εκλογών, έρευνα του κεντροευρωπαϊκού δημοσιογραφικού ιστότοπου VSquare εστίασε στους δεσμούς του Πελεγκρίνι με τη Βουδαπέστη και τη Μόσχα. Επί πρωθυπουργίας του, το 2020 -αναφέρει- είχε ζητήσει τη βοήθεια του Ούγγρου ομολόγου του, Βίκτορ Ορμπαν, για ένα προεκλογικό ταξίδι της τελευταίας στιγμής στη Μόσχα.
Το ταξίδι έγινε, με συνάντηση τότε του Πελεγκρίνι με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μισούστιν. Κληθέν να σχολιάσει το ρεπορτάζ, το ουγγρικό ΥΠΕΞ αρκέστηκε να τονίσει ότι είναι πάντα ανοιχτό «να βοηθήσει στη δημιουργία ή στη διατήρηση επαφών με άλλες χώρες, εφόσον το αίτημα δεν είναι αντίθετο με τα ουγγρικά εθνικά συμφέροντα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας