Επικρίσεις για τη στάση ουδετερότητας που τηρεί η Ελβετία ασκούν οι βιομηχανίες όπλων της χώρας, καθώς μειώθηκαν οι εξαγωγές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ελβετικής κυβέρνησης, οι εξαγωγές ελβετικών όπλων μειώθηκαν 27% το 2023.
Η αξία τους έπεσε στα 696,8 εκατ. ελβετικά φράγκα, από 955 εκατ. ελβετικά φράγκα το 2022, σύμφωνα με την Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων (SECO).
Πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά τη μακρά στάση ουδετερότητας, η Ελβετία είναι μεγάλος προμηθευτής όπλων, καταλαμβάνοντας τη 14η θέση παγκοσμίως το 2022, σύμφωνα με στοιχεία από το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Το 2023, η Ελβετία εξήγαγε πολεμικό υλικό σε 58 χώρες, συγκριτικά με 60 ένα χρόνο νωρίτερα, με τη Γερμανία να είναι ο μεγαλύτερος πελάτης και τη Δανία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση.
Η SECO δεν έδωσε λόγο για τη μείωση των εξαγωγών πέρυσι, αλλά η ένωση των βιομηχανιών και εξαγωγών όπλων Swissmem δήλωσε ότι σε αυτό έπαιξε ρόλο η ελβετική απαγόρευση για επανεξαγωγή όπλων. Η κυβέρνηση της Ελβετίας δεν μπορεί να εγκρίνει αιτήματα για τη μεταφορά πολεμικού υλικού ελβετικής κατασκευής στην Ουκρανία όσο αυτή εμπλέκεται σε διεθνή ένοπλη σύγκρουση.
«Κάποιες εταιρίες έχουν χάσει παραγγελίες λόγω των ανησυχιών για τους ελβετικούς κανονισμούς ενώ άλλες εξετάζουν την περίπτωση για μικρότερες επενδύσεις εδώ», δήλωσε ο διευθυντής της Swissmem, Στέφαν Μπρουπμπάχερ, στο πρακτορείο Reuters πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων. Η Swissmem ανέφερε ότι η ελβετική βιομηχανία όπλων εξαρτάται από τις εξαγωγές και δεν θα μπορούσε να στηριχθεί στη ζήτηση από τον ελβετικό στρατό για να επιβιώσει.
Με βάση το νόμο περί ουδετερότητας, το 2022, δεν δόθηκε άδεια στην Ισπανία, τη Δανία και τη Γερμανία να εξαγάγουν εκ νέου ελβετικό οπλισμό στην Ουκρανία, δημιουργώντας ένταση στις σχέσεις και αυξάνοντας τις ανησυχίες στην ελβετική βιομηχανία όπλων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας