Αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, απέκλεισαν το ενδεχόμενο ανάπτυξης χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία, στον απόηχο της χθεισνής δήλωσης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι «τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί» και ενώ το Κρεμλίνο προειδοποιεί πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη.
Ο Μακρόν είπε ότι «δεν υπάρχει συναίνεση» για την αποστολή δυτικών στρατιωτών στην Ουκρανία, ιδέα που εξέφρασε κατά τη διάσκεψη που φιλοξένησε τη Δευτέρα στο Παρίσι με τη συμμετοχή περίπου 25 ηγετών και αξιωματούχων.
Τα σχόλια του Γάλλου προέδρου προκάλεσαν απαντήσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι ο «δρόμος προς τη νίκη» είναι η παροχή στρατιωτικής βοήθειας «έτσι τα ουκρανικά στρατεύματα θα έχουν τα όπλα και τα πυρομαχικά που χρειάζονται για να αμυνθούν», ανέφερε μια δήλωση του Λευκού Οίκου.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στη συμφωνηθείσα θέση ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα ή κράτος μέλος του ΝΑΤΟ δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ είπε ότι η χώρα δεν έχει σχέδια για μεγάλης κλίμακας στρατιωτική ανάπτυξη στην Ουκρανία, πέρα από τον μικρό αριθμό προσωπικού που ήδη εκπαιδεύει ουκρανικές δυνάμεις.
Το γραφείο της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι η υποστήριξη της Ιταλίας «δεν περιλαμβάνει την παρουσία στρατευμάτων από ευρωπαϊκά κράτη ή κράτη του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό έδαφος».
Σε ανάλογο πνεύμα αλληλεγγύης και οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, μετά το πέρας της διάσκεψης στο Παρίσι. «Δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας, επαναβεβαιώσαμε την ενότητα και αποφασιστικότητα μας για την στήριξη στην Ουκρανία για να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή [...] Καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο που δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από αυτό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», είπε σχετικά με το πώς να βοηθηθεί η Ουκρανία και να έχει χρήσιμα αποτελέσματα.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πάντως πως για την Ελλάδα και τους περισσότερους ομολόγους του δεν υφίσταται ζήτημα αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων ή του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας πως το ζήτημα αποπροσανατολίζει την προσπάθεια στήριξης στην Ουκρανία.
Ο κ. Πεσκόφ, εκ μέρους του Κρεμλίνου, χαρακτήρισε την πρόταση του κ. Μακρόν «ένα πολύ σημαντικό νέο στοιχείο» προσθέτοντας ότι δεν είναι απολύτως προς το συμφέρον των μελών του ΝΑΤΟ. «Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να μιλήσουμε όχι για την πιθανότητα, αλλά για το αναπόφευκτο [της άμεσης σύγκρουσης]», είπε.
Προηγήθηκε η «πυροσβεστική» παρέμβαση του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος διέψευσε το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, αν και επέμεινε ότι η συμμαχία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Αυτή η θέση έχει διατυπωθεί επίσης από ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Πολωνίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας