Η Ιταλία έχει κινητοποιήσει αστυνομικές δυνάμεις, όπως και τις πολιτικές και στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες της για να μπορέσει να αποτρέψει τυχόν τρομοκρατικά χτυπήματα στις πόλεις και στα μνημεία της. Η όλη λογική είναι ότι η εμπειρία που διαθέτει η χώρα, τόσο από την καταπολέμηση της Μαφίας όσο και από την περίοδο της εσωτερικής τρομοκρατίας, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη θανατηφόρων επιθέσεων, όπως συνέβη και στο παρελθόν.
Τις ημέρες αυτές έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι στον τομέα πώλησης όπλων (συμπεριλαμβανομένων και των παράνομων οδών), η επαφή με χρήσιμους πληροφοριοδότες είναι συνεχής, ενώ με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθείται και η πώληση χημικών ουσιών, ακόμη και στον γεωργικό τομέα, διότι μπορεί να xρησιμοποιηθούν από «εν υπνώσει τρομοκράτες». Από την κυβέρνηση της Ρώμης διοχετεύεται ότι είναι αδύνατον φυσικά να αποκλείσει κανείς ότι ένας ή και περισσότεροι «μοναχικοί λύκοι» μπορεί να καταφέρουν να χτυπήσουν. Αλλά όσο πιο έντονη είναι η πρόληψη, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες.
Στο πλαίσιο αυτό ενισχύθηκαν σημαντικά και τα μέτρα προστασίας στο Βατικανό. Ηδη από την περασμένη Κυριακή όλοι οι πιστοί που μπαίνουν στην πλατεία για να παρακολουθήσουν την ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου, στο τέλος της λειτουργίας πρέπει να ανοίγουν της τσάντες και τα σακίδιά τους για αστυνομικό έλεγχο. Παράλληλα απαγορεύεται να κρατά κανείς ακόμη και ένα μικρό τρίποδο για λήψεις με κινητό τηλέφωνο. Στο ίδιο πλαίσιο, η Ιταλία ανακοίνωσε χθες ότι από τις 21 του μήνα και για 10 μέρες θα αυξήσει τους ελέγχους στα σύνορα με την Σλοβενία. Χθες επίσης πραγματοποιήθηκε άσκηση στο εβραϊκό σχολείο της Ρώμης με έκτακτο σχέδιο εκκένωσης, λόγω της οποίας στη συνοικία του «γκέτο» της Αιώνιας Πόλης αρκετοί πολίτες νόμιζαν ότι είχε σημανθεί συναγερμός λόγω βόμβας. Χρειάστηκε να βγει ο εκπρόσωπος της εβραϊκής κοινότητας να μιλήσει δημόσια για να καθησυχάσει τους πολίτες, εξηγώντας ότι επρόκειτο απλώς για άσκηση.
Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων ελέγχου πάντα συνελήφθη ένας Αιγύπτιος και ένας Ιταλοαιγύπτιος, οι οποίοι, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Μιλάνου, είναι μέλη του Isis, έστελναν χρήματα σε χήρες τρομοκρατών στη Μέση Ανατολή και σχεδίαζαν τρομοκρατικές ενέργειες στην Ιταλία.
Προκάλεσε αίσθηση, δε, η είδηση ότι ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης των Βρυξελλών, Αμπνελσαλέμ Λασουέντ, είχε φτάσει στην Ευρώπη μέσω Λαμπεντούζα το 2011 και είχε περάσει τόσο από την Μπολόνια όσο και από τη Γένοβα, προσπαθώντας να λάβει πολιτικό άσυλο από την Ιταλία.
Η θέση των περισσότερων αναλυτών είναι ότι «οι τρομοκράτες δεν φτάνουν στην Ευρώπη με σαπιοκάραβα», αλλά είναι ξεκάθαρο ότι τις ημέρες αυτές η επιφυλακή έχει αυξηθεί σε όλη την Κάτω Ιταλία. Η λογική είναι ότι μπορεί να υπάρξουν άτομα που δεν ανήκουν σε ευρύτερους κύκλους λήψης αποφάσεων, αλλά στην πορεία μπορεί να ριζοσπαστικοποιηθούν και να δράσουν είτε αυτόνομα, είτε με άνωθεν εντολές.
Οσο για την ευρύτερη στάση της Ιταλίας στη μεσανατολική κρίση, από μέρους όλων των πολιτικών δυνάμεων η στήριξη του Ισραήλ θεωρείται δεδομένη και επαναλαμβάνεται συνεχώς. Από την άλλη, όμως, τόσο η Κεντροαριστερά όσο και στελέχη της κυβέρνησης Μελόνι, κυρίως τις τελευταίες ημέρες, επιμένουν ότι «δεν μπορεί να ταυτίζεται η Χαμάς με όλους τους Παλαιστίνιους» και ότι «πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρξουν άλλα θύματα στον άμαχο πληθυσμό».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας