Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.7° 16.9°
2 BF
65%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.4° 19.9°
4 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
21°C
22.7° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
52%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
49%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
0 BF
50%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
1 BF
45%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.5° 21.5°
2 BF
64%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
19°C
20.8° 18.8°
5 BF
77%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.9° 17.2°
2 BF
64%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
5 BF
46%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
4 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
2 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.0° 18.9°
3 BF
61%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
84%
Χαλκίδα
Θύελλα
23°C
22.8° 22.8°
2 BF
37%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
3 BF
56%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
62%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
0 BF
57%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ
(AP Photo/Vasily Krestyaninov)

Μυστικές επαφές Ε.Ε., Ρωσίας, ΗΠΑ λίγο πριν το μακελειό στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Το Politico αποκαλύπτει μια σπάνια στιγμή υψηλόβαθμης διπλωματίας ανάμεσα στη Μόσχα και στη Δύση λίγο πριν την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν που έφερε καταιγιστικές εξελίξεις.

Ανώτεροι αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση συναντήθηκαν εκτάκτως με Ρώσους ομολόγους τους στην Τουρκία με στόχο την επίλυση της σφοδρής διαμάχης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το politico προβαίνει στη συγκεκριμένη αποκάλυψη, επισημαίνοντας ότι οι επαφές έλαβαν χώρα στην Τουρκία, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η μεγάλη επίθεση από το Αζερμπαϊτζάν.

Μπορεί να μην υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων συζητήσεων, όμως η χρονική συγκυρία δημιουργεί αρκετά ερωτήματα.

Ανώτερος αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων είπε στην ιστοσελίδα ότι η συνάντηση έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη με στόχο να ασκηθεί πίεση προς το Αζερμπαϊτζάν για να σταματήσει το εννεάμηνο εμπάργκο που είχε επιβάλει στον αρμενικό θύλακα και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους περίπου 100.000 κατοίκους. 

Οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από τον Λούις Μπόνο, ανώτερο σύμβουλο της Ουάσιγκτον για θέματα της περιοχής του Καυκάσου, ενώ η Ε.Ε. έστειλε τον Τόιβο Κλάαρ, αντιπρόσωπο για τη συγκεκριμένη περιοχή. Από την πλευρά της, η Ρωσία έστειλε τον Ιγκόρ Κοβάεφ, ειδικό απεσταλμένο του Πούτιν για τις σχέσεις Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν. 

Τέτοιες επαφές και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο είναι εξαιρετικά σπάνιες, καθώς ακόμη και για το τετ α τετ Μπλίνκεν – Λαβρόφ του Μαρτίου η Μόσχα είχε αναφέρει ότι έγινε… στο πόδι και πως δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με το Politico, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε «πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διατηρήσουμε διαύλους επικοινωνίας για να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις» για να προσθέσει ότι ο Κλάαρ, για λογαριασμό της Ε.Ε., επιχείρησε να κρατήσει ανοιχτές τις επαφές και άλλα θέματα της ευρύτερης ατζέντας.

Από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση, με εκπρόσωπο να τονίζει ότι «δεν σχολιάζουμε σε απόρρητες διπλωματικές συζητήσεις», ωστόσο, Αμερικανός αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων εξήγησε ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν επειδή η εκτίμηση των δυτικών ήταν πως το Κρεμλίνο εξακολουθεί να έχει λόγο στις εξελίξεις στην περιοχή αυτή.

«Πρέπει να μπορούμε να μιλήσουμε με τους Ρώσους γιατί ασκούν επιρροή, ιδιαίτερα στη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ στις 19 Σεπτεμβρίου με πυροβολικό, τεθωρακισμένα και στρατεύματα εξαναγκάζοντας τους Αρμένιους ηγέτες να παραδοθούν μόλις 24 ώρες μετά.

Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα είναι σε εξέλιξη ακόμη μια μεγάλη προσφυγική κρίση, με το Γερεβάν να δηλώνει ότι στα εδάφη της Αρμενίας έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι.

Το Μπακού, από την πλευρά του, επιμένει ότι είχε κάθε δικαίωμα να αναλάβει δράση απέναντι σε «παράνομες στρατιωτικές ομάδες» σε μια περιοχή που αναγνωρίζεται διεθνώς ως δική του, ενώ υποσχέθηκε πως τα «ενσωματώσει» εκείνους που έμειναν στο Ναγκόρνο. Η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά την πολεμική καταιγίδα, ανακοίνωσε την αυτοδιάλυσή της από την 1η Ιανουαρίου 2024

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μυστικές επαφές Ε.Ε., Ρωσίας, ΗΠΑ λίγο πριν το μακελειό στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας