Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
19°C
20.4° 17.6°
2 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 20.0°
3 BF
59%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 19.9°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
4 BF
49%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
43%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
2 BF
52%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
1 BF
42%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
1 BF
64%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.9° 19.8°
4 BF
76%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.9° 18.2°
3 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.4° 22.4°
4 BF
46%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
54%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.2° 19.1°
3 BF
47%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
3 BF
82%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.6° 21.6°
1 BF
42%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.3°
4 BF
76%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.0° 22.0°
3 BF
61%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
2 BF
59%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ρόμπερτ Φίτσο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο | AP Photo/Petr David Josek

Οι εκλογές φέρνουν τη Σλοβακία σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Σήμερα οι Σλοβάκοι πολίτες ψηφίζουν για νέο Κοινοβούλιο και ενδέχεται να βάλουν τη χώρα σε φιλο-ρωσική και αντι-δυτική τροχιά, αν ξαναεκλέξουν πρωθυπουργό τον Ρόμπερτ Φίτσο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ● Απέναντί του, το φιλελεύθερο κόμμα Προοδευτική Σλοβακία υπό τον Μίχαλ Ζιμέτσκα ● Γιατί παίζει τόσο μεγάλο ρόλο ο ρωσικός παράγοντας στην Μπρατισλάβα.

Υστερα από μήνες πολιτικής αστάθειας οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία, σήμερα Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, δεν προσελκύουν την προσοχή μόνο στο εσωτερικό, αλλά το αποτέλεσμά τους θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ και την πολιτική τους στην Ουκρανία, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός, για τρεις κοινοβουλευτικές θητείες, ο Ρόμπερτ Φίτσο του Σλοβακικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (Smer), το οποίο προηγείται εδώ και μήνες σε όλες τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται να κερδίζει πολιτικό κεφάλαιο με φιλορωσικούς και αντιδυτικούς τόνους.

Οχι η Ρωσία, αλλά η Δύση και η Ουκρανία φταίνε για τον εκεί πόλεμο, είναι το αφήγημα του Φίτσο, ο οποίος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας επέκρινε τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ανακοίνωνε ότι θα σταματήσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο, τη στιγμή που η Σλοβακία ήταν η πρώτη χώρα που προμήθευσε την Ουκρανία με αντιαεροπορικούς πυραύλους και μαχητικά αεροσκάφη. Αρα, οι εκλογές δεν θα κρίνουν μόνο το ποιος θα κυβερνά από την Κυριακή και μετά τη χώρα των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, αλλά και εάν η αντίσταση στη βοήθεια για την Ουκρανία θα επικρατήσει μεταξύ των ψηφοφόρων.

Απέναντι και ενάντια σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται το φιλελεύθερο κόμμα Προοδευτική Σλοβακία (PS), το οποίο με αρχηγό τον 39χρονο Μίχαλ Ζιμέτσκα είναι στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, όπως επίσης η σημερινή μεταβατική κυβέρνηση των δημοσίων υπαλλήλων και ορισμένα μικρότερα κόμματα, που στο σύνολό τους καταδικάζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με έρευνα μεγάλου ινστιτούτου στην Μπρατισλάβα, το 51% των Σλοβάκων πιστεύουν -όπως ο Φίτσο και το κόμμα του- ότι η Δύση ή η Ουκρανία ευθύνονται για τον ουκρανικό πόλεμο και στο Ευρωβαρόμετρο του Ιουνίου, η υποστήριξη για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία καταγράφεται σημαντικά χαμηλότερη στη Σλοβακία -στο 54% από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι 75%- ενώ άλλη έρευνα της σλοβακικής εφημερίδας «Dennik N» διαπιστώνει ότι το 30% των Σλοβάκων δεν θα είχαν αντίρρηση να επιστρέψουν στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο αναγκάστηκε το 2018 να παραιτηθεί πρόωρα κατά την τρίτη πρωθυπουργική θητεία εξαιτίας της δολοφονίας του ερευνητή δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ, ο οποίος είχε ερευνήσει τη διαφθορά και τις παράνομες δραστηριότητες σε σχέση με το κόμμα Smer, αλλά οι τωρινές διακηρύξεις και υποσχέσεις του πρώην πρωθυπουργού, με μία επικρινόμενη ως εθνικιστική και λαϊκιστική ρητορική, φέρεται να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στη Σλοβακία. Και αυτό ύστερα από χρόνια αστάθειας, από συχνές αλλαγές κυβερνητικών μελών, χάος και διχόνοια, που χαρακτήριζαν τις φιλοευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι οποίες ήταν στην εξουσία μεταξύ 2020 και 2023.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές πώς ο πρώην πρωθυπουργός θα εφαρμόσει πραγματικά τις εξαγγελίες της προεκλογικής εκστρατείας σχετικά με την Ουκρανία, εάν κέρδιζε τις εκλογές, καθώς, όπως επισημαίνει η πολιτική αναλύτρια Αλένα Κούντσκο, ο ίδιος, κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων θητειών του στην εξουσία, υπαναχώρησε σε ορισμένες δηλώσεις προεκλογικών εκστρατειών. Ετσι, όπως σημειώνει η ίδια, δεν αποκλείεται αυτός μετεκλογικά να ακολουθήσει μια ρεαλιστική πορεία και να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή επικρατούσα τάση στην εξωτερική πολιτική, εφόσον προστατεύονται τα εσωτερικά πολιτικά του συμφέροντα.

Από την άλλη πάλι, «η κυβέρνηση της Σλοβακίας θα μπορούσε να γίνει ταραχοποιός, έτοιμη να ασκήσει βέτο, να καθυστερήσει τις συζητήσεις και να εμποδίσει βαθιά τις αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής […]», και αυτό είναι ιδιαίτερα ένα ζήτημα εάν ο μελλοντικός κυβερνητικός συνασπισμός θα εξαρτάται από τις ψήφους εθνικιστικών και δεξιών κομμάτων.

Οι πιθανότητες του Φίτσο να έρθει πρώτος με το κόμμα του στις εκλογές είναι μεγάλες, αλλά, όπως και οι πολιτικοί του αμφισβητίες -το φιλελεύθερο P.S., το οποίο φέρεται να βρίσκεται δεύτερο και σε πολύ μικρή απόσταση- θα χρειάζονταν εταίρους συνασπισμού αλλά, όποιοι και να είναι αυτοί, η προεκλογική εκστρατεία θα αφήσει το στίγμα της, μιας και η σκεπτικιστική διάθεση απέναντι στη Δύση, η ανοιχτή στάση απέναντι στη Ρωσία και η πόλωση σχετικά με τη μετανάστευση και τα δικαιώματα των μειονοτήτων φαίνεται ότι εδραιώθηκαν μεταξύ του πληθυσμού.

Τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη φέρει να αναμένεται μάχη «στήθος με στήθος» μεταξύ Smer (20,6%) και P.S. (19,8%) και με την πόλωση του σλοβακικού πληθυσμού να αντανακλάται σε αυτά τα δύο κόμματα, με τον Ρόμπερτ Φίτσο να απευθύνει «απλά» μηνύματα, μηνύματα υπέρ της Ρωσίας και κατά της Ε.Ε.

Από την άλλη, ο αρχηγός του P.S., ο Μίχαλ Ζιμέτσκα, ο οποίος είναι και ο πρώτος Σλοβάκος αντιπρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τάσσεται υπέρ μιας ξεκάθαρης πορείας υπέρ της Ε.Ε, υπέρ των αρχών του κράτους δικαίου, της προστασίας του περιβάλλοντος, του γάμου ομοφύλων, τονίζοντας ότι «η Σλοβακία πρέπει να είναι ένας σεβαστός, εποικοδομητικός και αξιόπιστος εταίρος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ώστε να μπορέσουμε να επιδιώξουμε και τα δικά μας συμφέροντα».

Το κόμμα του -στην ηγεσία του οποίου ήταν και η σημερινή πρόεδρος της Σλοβακίας, η με έντονα φιλοευρωπαϊκή στάση Ζουζάνα Καπούτοβα- ιδρύθηκε μόλις το 2017, έχοντας στο μεταξύ επιτυχίες, αλλά και μια δραστική ήττα, καθώς ήλθε μεν πρώτο στις ευρωεκλογές του 2019, ωστόσο, στις βουλευτικές εκλογές του 2020 δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι εκλογές φέρνουν τη Σλοβακία σε κρίσιμο σταυροδρόμι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας