Μόλις μία μέρα πριν η πρόεδρος της Κομισιόν είχε... με δόξα και τιμή επαινέσει τη μεταναστευτική συμφωνία που η Ε.Ε. είχε υπογράψει με την Τυνησία. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μάλιστα «υποσχέθηκε» κι άλλες παρόμοιες εταιρικές σχέσεις με άλλες χώρες. Αλλά μόλις χθες ήρθε ο ίδιος ο Τυνήσιος... συνέταιρός της να την «αδειάσει», απαγορεύοντας την είσοδο σε πέντε ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων που θέλησαν να πάνε στο πεδίο για να ελέγξουν την κατάσταση. «Εκπληκτη» δήλωσε η Κομισιόν, που όμως δεν θέλησε να σχολιάσει αν η εξέλιξη θα επηρεάσει τη συμφωνία Ε.Ε. - Τυνησίας.
Τη συμφωνία είχαν «επισφραγίσει» με τις υπογραφές τους η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και ο φιλελεύθερος Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και όλοι τους ήλπιζαν ότι η Τύνιδα θα κάνει ό,τι και η Τουρκία: θα κρατάει μακριά τους μετανάστες από την Ε.Ε.
Η κριτική από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις ήταν έντονη. Η Τυνησία είχε διολισθήσει ξανά στον αυταρχισμό, ο πρόεδρος Καΐς Σαγέντ είχε διαλύσει το κοινοβούλιο. Το καθεστώς του είχε θέσει στο στόχαστρο ρητά τους μετανάστες, σε ορισμένες περιπτώσεις σπρώχνοντας ανθρώπους πίσω στην έρημο χωρίς νερό ή φαγητό. Ο Σαγέντ, κατά ειρωνικό τρόπο, υποστηρίζει τις ίδιες θεωρίες συνωμοσίας εθνοτικής αντικατάστασης για τους Αφρικανούς μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική, όπως η σκληρή Δεξιά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγνόησε όλες τις φωνές και υπέγραψε συμφωνία όχι μόνο για το μεταναστευτικό, αλλά γενικότερα για την υποστήριξη της χώρας. Εφτακόσια εκατ. τουλάχιστον υπολογίστηκε το ποσό που θα διέθετε συνολικά η Ε.Ε., εκ των οποίων τα 105 εκατ. αφορούν αποκλειστικά τη διαχείριση της μετανάστευσης.
Οι συζητήσεις ήταν έντονες και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων αποφάσισε να επισκεφτεί τη χώρα για να διαπιστώσει τι συμβαίνει. Στην Τύνιδα θα μετέβαιναν δύο Γερμανοί ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ένας των Σοσιαλιστών και δύο Γάλλοι ευρωβουλευτές από τους Πράσινους και την Αριστερά.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, σκοπός της επίσκεψης της αντιπροσωπείας ήταν να αξιολογήσει την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, αφού είχε διαπιστωθεί «πολιτική οπισθοδρόμηση όσον αφορά τα δημοκρατικά πρότυπα και τα ανθρώπινα δικαιώματα» στη χώρα.
Επίσης επρόκειτο να αξιολογήσει τη συμφωνία Ε.Ε. - Τυνησίας για τη μετανάστευση. Οι πέντε ευρωβουλευτές επρόκειτο να συναντηθούν με ΜΚΟ, συνδικάτα και ηγέτες της αντιπολίτευσης, αλλά δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν συναντήσεις με την κυβέρνηση της Τυνησίας.
Τελευταία στιγμή
Ομως κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή μια επιστολή προς την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τύνιδα από το υπουργείο Εξωτερικών της Τυνησίας ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία του κοινοβουλίου «δεν επιτρέπεται να εισέλθει στο εθνικό έδαφος».
Με ανακοίνωσή της η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου καταδίκασε την απόφαση των τυνησιακών αρχών και απαίτησε «λεπτομερείς εξηγήσεις». «Αυτή η συμπεριφορά είναι πρωτοφανής από τη δημοκρατική επανάσταση του 2011» ανέφερε η επιτροπή σε ανακοίνωσή της.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε την Πέμπτη ότι η απόφαση της τυνησιακής κυβέρνησης «τους εξέπληξε», αλλά δεν θέλησε να επιβεβαιώσει αν θα επηρεάσει την αμφιλεγόμενη συμφωνία για τη μετανάστευση.
«Παραμένουμε πεπεισμένοι, όπως απαιτεί η Ε.Ε. πάντα από τον Ιούλιο του 2021, ότι η δεινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Τυνησία, η οποία επιδεινώνεται περαιτέρω από την ανθρωπιστική κρίση, απαιτεί επειγόντως έναν ολοκληρωμένο εθνικό διάλογο, χωρίς τον οποίο οι προοπτικές για σταθερή πολιτική και οικονομική ανάπτυξη στην Τυνησία παραμένουν δυσοίωνες» συμπλήρωσαν από την πλευρά τους οι ευρωβουλευτές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας