Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.7° 16.9°
2 BF
65%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.4° 19.9°
4 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
21°C
22.7° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
52%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
49%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
0 BF
50%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
1 BF
45%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.5° 21.5°
2 BF
64%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
19°C
20.8° 18.8°
5 BF
77%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.9° 17.2°
2 BF
64%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
5 BF
46%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
4 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
2 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.0° 18.9°
3 BF
61%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
84%
Χαλκίδα
Θύελλα
23°C
22.8° 22.8°
2 BF
37%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
3 BF
56%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
62%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
0 BF
57%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
thrania-sxoleia
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
thrania-sxoleia | Dreamstime.com

Αναβρασμός στη Βρετανία για τα δεκάδες ακατάλληλα σχολικά κτίρια

Μέχρι χθες είχαν εντοπιστεί 156 σχολεία με κατασκευαστικά προβλήματα. Φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί κατά πολύ. Οι μαθητές που επιστρέφουν σήμερα στις τάξεις θα υποχρεωθούν να στεγαστούν σε προσωρινά καταλύματα ή να κάνουν διαδικτυακά μαθήματα. Τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ δείχνουν ως έναν από τους βασικούς υπευθύνους για το πρόβλημα οι Εργατικοί

«Πιστεύετε ότι το παιδί σας πρέπει να είναι ασφαλές στο σχολείο; Ο Ρίσι Σούνακ δεν το πιστεύει». Με αυτό το διαφημιστικό σποτάκι το Εργατικό Κόμμα κατέκλυσε χθες τα βρετανικά ΜΜΕ, υποδεικνύοντας τον πρωθυπουργό της χώρας και έως πέρυσι υπουργό Οικονομικών ως υπεύθυνο -ή ως έναν από τους βασικούς υπευθύνους- για το σοβαρότατο πρόβλημα που προέκυψε με δεκάδες ακατάλληλα σχολεία, ενώ σήμερα ξεκινά η σχολική χρονιά στην Αγγλία.

Την Πέμπτη, το βρετανικό υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι 100 σχολεία στην Αγγλία, τα οποία κατασκευάστηκαν με έναν συγκεκριμένο τύπο τσιμέντου, κρίθηκαν ακατάλληλα και πολλά θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας. Οι δε μαθητές τους θα πρέπει να στεγαστούν σε εναλλακτικά, προσωρινά καταλύματα ή να κάνουν διαδικτυακά μαθήματα, όπως την περίοδο της πανδημίας. Το πρόβλημα όμως όσο πηγαίνει λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις. Μέχρι χθες είχαν εντοπιστεί 156 προβληματικά σχολεία, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί κι άλλο, όπως άλλωστε παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο υπουργός οικονομικών Τζέρεμι Χαντ σε συνέντευξή του στο BBC, με διάφορες φήμες να κάνουν λόγο για έως και 7.000 ακατάλληλα σχολεία!

Το πρόβλημα έγκειται στην παρουσία του λεγόμενου Ενισχυμένου Αυτόκλειστου Αεριζόμενου Τσιμέντου, γνωστού ως RAAC από τα αγγλικά αρχικά του. Το RAAC είναι πιο ελαφρύ και πιο φτηνό από το κλασικό ενισχυμένο τσιμέντο και χρησιμοποιούνταν κατά κόρον, κυρίως στην Αγγλία, για την κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων και άλλων δημόσιων κτιρίων από τη δεκαετία του 1950 ώς τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Στην πορεία όμως αποδείχτηκε ότι το RAAC είναι πιο αδύναμο ως δομικό υλικό και έχει χρήσιμο μέσο όρο ζωής γύρω στα 30 χρόνια. Πράγμα που σημαίνει ότι πολλές από τις προαναφερθείσες κατασκευές χρειάζονται αντικατάσταση ή γερή ενίσχυση, αλλιώς κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Η βρετανική κυβέρνηση γνώριζε το πρόβλημα από το 1994, αλλά χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2018 ώσπου να αρχίσουν πιο συστηματικοί έλεγχοι σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των δημόσιων κτιρίων. Τα τελευταία χρόνια, οι κυβερνήσεις των Τόρις αγρόν ηγόραζαν, μέχρι που η κατάρρευση ενός δοκαριού σε σχολείο που είχε χτιστεί με τον συγκεκριμένο τύπο τσιμέντου την περασμένη εβδομάδα θορύβησε το υπουργείο Παιδείας αναγκάζοντάς το να ξεκινήσει εκτεταμένους ελέγχους.

Το RAAC εντοπίστηκε και σε 35 σχολεία στη Σκοτία, αν και προς το παρόν η τοπική κυβέρνηση δεν σκέφτεται να προχωρήσει στο κλείσιμό τους. Η κυβέρνηση της Ουαλίας ανακοίνωσε ότι δεν έχει εντοπιστεί RAAC στα εκεί σχολεία, ενώ οι Αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας δεν έχουν βρει σχολεία που να αντιμετωπίζουν κίνδυνο.

Στην Αγγλία, στο μεταξύ, επικρατεί το απόλυτο επικοινωνιακό μπάχαλο. Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμα στη δημοσιότητα πλήρη λίστα με τα προβληματικά σχολεία, ενώ τα μαθήματα ξεκινούν σήμερα και υπόσχεται πως θα το κάνει «προσεχώς». Το BBC κατάρτισε μια λίστα με δική του έρευνα από σχολείο σε σχολείο την οποία ανανεώνει διαρκώς στην ιστοσελίδα του. Επίσης, άγνωστο παραμένει το πόσα σχολεία θα κλείσουν εντελώς και πόσα θα λειτουργήσουν κανονικά, καθώς το RAAC έχει εντοπιστεί μόνο σε κάποια τμήματά τους. Η δε αρμόδια υπουργός Γκίλιαν Κίγκαν έδωσε μια συνέντευξη την Πέμπτη στο Sky News, μόλις έγινε γνωστό το πρόβλημα, και έκτοτε εξαφανίστηκε με μοναδική της «παρέμβαση» ένα άρθρο στην κυριακάτικη σκανδαλοθηρική Sun.

Οι Εργατικοί δηλώνουν πως θα υποχρεώσουν την κυβέρνηση να δώσει τη λίστα στη δημοσιότητα με τα ακατάλληλα σχολεία σήμερα από τη Βουλή, η οποία ξεκινά εκ νέου τις εργασίες της. Παράλληλα, θα απαιτήσουν επείγοντες και εκτεταμένους ελέγχους σε όλα τα δημόσια κτίρια που χτίστηκαν από το 1950 ώς το 1995.

«Το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση σπατάλησαν πολύτιμους μήνες αποκρύπτοντας την κρίση ενώ θα έπρεπε να επιδιορθώνουν τα επικίνδυνα σχολικά κτίρια», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου UNISON, Μάικ Σορτ. «Θα δαπανήσουμε ό,τι χρειαστεί για να κάνουμε τα σχολεία ασφαλή», υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ χθες στο BBC. Αλλά, η βουλεύτρια των Εργατικών και σκιώδης υπουργός Παιδείας Μπρίτζετ Φίλιπσον χαρακτήρισε μέσα από το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο «ανούσια» την απάντησή του σε μια κρίση η οποία «θα καθορίσει τα 13 χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τους Τόρις».

Στο μεταξύ, νέα δημοσκόπηση από την εταιρεία Opinium, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, έδειχνε προβάδισμα των Εργατικών με 14 μονάδες και ποσοστό 42% έναντι 28% για τους Τόρις.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αναβρασμός στη Βρετανία για τα δεκάδες ακατάλληλα σχολικά κτίρια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας