Τι άλλο πια θα σκαρφιστούν με τη νοσηρή τους φαντασία οι κυβερνώντες Τόρις υπό τον Ρίσι Σούνακ, που εξακολουθούν να τρώνε τη δημοσκοπική σκόνη των Εργατικών και γι’ αυτό καίγονται να επιδείξουν έργο στη βρετανική κοινή γνώμη, πουλώντας πάλι εθνολαϊκιστικά ότι κάνουν τα πάντα για να εξαλείψουν τους υποτιθέμενους «παράγοντες έλξης» οι οποίοι μαγνητίζουν πρόσφυγες και μετανάστες ώστε να συνεχίζουν να φτάνουν παράτυπα στις ακτές της Βρετανίας; Τα επικοινωνιακά επιτελεία είχαν μια νέα φαεινή ιδέα: την ονόμασαν δηλωτικά «εβδομάδα μικρών βαρκών», εντός της οποίας παρουσιάζονται ψηφοθηρικά διάφορες αντιπροσφυγικές και αντιμεταναστευτικές πρωτοβουλίες.
Η πιο απτή και πιασάρικη είναι η πολυδιαφημισμένη εγκαινίαση φορτηγίδων ως φτηνότερων κέντρων προσωρινής διαμονής αιτούντων άσυλο σε σύγκριση με ξενοδοχεία, η χρήση των οποίων κοστίζει ετησίως 1,9 δισ. λίρες. Το μέτρο αφορά κυρίως όσους πρόλαβαν να πατήσουν σε βρετανικό έδαφος προτού ψηφιστεί η σκληροπυρηνική νομοθεσία που θεσμοθετεί την εξορία προσφύγων και μεταναστών στη Ρουάντα και πρακτικά καταργεί το δικαίωμα αίτησης ασύλου σε όσους καταφεύγουν σε βάρκες διακινητών θέλοντας απεγνωσμένα να φτάσουν στα παράλια της Βρετανίας.
Περιχαρής λοιπόν, η υφυπουργός Εσωτερικών Σάρα Ντάινς ανήγγειλε χθες ότι οι πρώτοι αιτούντες άσυλο άρχισαν να επιβιβάζονται στη φορτηγίδα Bibby Stockholm που έχει καταπλεύσει στο λιμάνι Πόρτλαντ του Ντόρσετ, στη νότια Αγγλία, κόντρα όχι μόνο στις διαμαρτυρίες ορισμένων ντόπιων αλλά πρωτίστως στις προειδοποιήσεις του εργατικού σωματείου των πυροσβεστών ότι το σκάφος αποτελεί «παγίδα θανάτου» εξαιτίας τρομερά περιορισμένου χώρου και ανεπαρκών μέτρων ασφαλείας.
Οι αιτούντες άσυλο «δεν μπορεί να προσδοκούν ότι θα μένουν σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων», αντέτεινε κυνικά η Ντάινς, επιμένοντας ότι η τριώροφη φορτηγίδα είναι ασφαλής. Στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για να στεγάζει εργαζόμενους σε υπεράκτιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου. Πρόκειται για ανοιχτή δομή, στην οποία οι διαμένοντες θα μπορούν θεωρητικά να μπαινοβγαίνουν εν αναμονή της εξέτασης της αίτησης ασύλου τους. Θα στεγάσει μόνο άντρες, το πολύ 500, ηλικίας 18-65 ετών. Ενώ όμως προβλεπόταν να επιβιβαστούν χθες καμιά 50αριά, νεότερη ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε μόνο 15. Οπως εξήγησε η ανθρωπιστική οργάνωση Care4Calais, νομικές προσφυγές με τη δική της συνδρομή εμπόδισαν την αναγκαστική επιβίβαση τουλάχιστον άλλων 20 ανθρώπων, ανάμεσά τους ανάπηροι, θύματα βασανιστηρίων και άτομα με τραυματικές εμπειρίες στη θάλασσα.
«Η στέγαση οποιουδήποτε ανθρώπου σε μια “οιονεί πλωτή φυλακή”, όπως η Bibby Stockholm, είναι απάνθρωπη. Το να προσπαθείς να το κάνεις σε αυτή την ομάδα ανθρώπων είναι απίστευτα βάναυσο», κατήγγειλε η Care4Calais. Την «εντελώς επαίσχυντη» πρακτική να περιορίζεις κάποιον να ζει σε έναν χώρο που έχει «το μέγεθος θέσης στάθμευσης ενός αυτοκινήτου» καυτηρίασε το βρετανικό γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας. Με σημαία πάντως την πάση θυσία μείωση του κόστους διαμονής των αιτούντων άσυλο, η κυβέρνηση Σούνακ σχεδιάζει τη χρήση και άλλων φορτηγίδων, καθώς και στρατιωτικών βάσεων. «Κοιτάζουμε τα πάντα», τόνισε άλλωστε η υφυπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενη αυτή τη φορά και στα χθεσινά πρωτοσέλιδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου που επανέφεραν στην επικαιρότητα -κατόπιν σχετικών διαρροών- το ενδεχόμενο εξορίας αιτούντων άσυλο όχι πλέον στη Ρουάντα, αν αυτό το σχέδιο αποτύχει, αλλά ακόμα μακρύτερα, στην απομονωμένη Ασενσιόν: κοινώς στο ηφαιστειογενές Νησί της Αναλήψεως - ένα από τα βρετανικά υπερπόντια εδάφη στον νότιο Ατλαντικό, στη μέση του πουθενά.
Για «τη μέρα της μαρμότας» μίλησαν σαρκαστικά οι Εργατικοί, θεωρώντας πως η κυβέρνηση Σούνακ έχει αποδυθεί τώρα «στο ίδιο κυνήγι πρωτοσέλιδων» με το 2020, όταν η κυβέρνηση του ανέμελου Μπόρις Τζόνσον άφηνε να αιωρούνται ως πιθανά -αν και ξεκάθαρα ανεφάρμοστο- όχι μόνο το θέμα της εξορίας αιτούντων άσυλο στην Ασενσιόν, αλλά και την επίσημη υιοθέτηση παράνομων επαναπροωθήσεων ή τη χρήση μηχανών που προκαλούν κυματισμό (!) στο πλαίσιο της θαλάσσιας αναχαίτισης σκαφών με πρόσφυγες και μετανάστες. Οπως ισχυρίζεται και σήμερα πάντως το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών, «η παράνομη εργασία και ενοικίαση [καταλύματος] αποτελούν σημαντικούς παράγοντες έλξης» για επίδοξους αιτούντες άσυλο. Εξ ου και η κυβέρνηση Σούνακ ανακοίνωσε επίσης τον τριπλασιασμό των ήδη εξοντωτικών προστίμων που θα επιβάλλονται σε όσους εργοδότες ή ιδιοκτήτες ακινήτων χρησιμοποιούν για εργασία ή νοικιάζουν κατοικία σε ανθρώπους χωρίς χαρτιά, δήθεν «προσελκύοντάς τους» με αυτόν τον τρόπο στη χώρα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας