Τουλάχιστον 289 παιδιά πέθαναν τους πρώτους έξι μήνες του 2023 προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη και να βρουν μια καλύτερη ζωή, αριθμός που έχει σημειώσει κατακόρυφη αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.
Συγκεκριμένα, ο απολογισμός αυτός είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο του πρώτου εξαμήνου του 2022, ανέφερε η UNICEF, ζητώντας τη δημιουργία ασφαλών ανθρωπιστικών διαδρόμων που θα επιτρέπουν στα παιδιά να βρίσκουν καταφύγιο στην Ευρώπη.
«Υπολογίζουμε ότι τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, 11.600 παιδιά διέσχισαν τη Μεσόγειο, αριθμός επίσης διπλάσιος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022», είπε η Βερένα Κνάους, αξιωματούχος της UNICEF για τους μετανάστες και τους εκτοπισμένους.
Τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, 3.300 παιδιά που έκαναν το ταξίδι αυτό -το 71% του συνολικού αριθμού- ήταν ασυνόδευτα ή είχαν χωριστεί από τις οικογένειές τους, σύμφωνα με τη UNICEF.
Το ποσοστό αυτό είναι τρεις φορές υψηλότερο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, αναφέρει η ανθρωπιστική υπηρεσία.
«Αυτά τα παιδιά χρειάζεται να ξέρουν ότι δεν είναι μόνα τους. Οι ηγέτες παγκοσμίως πρέπει να δράσουν επειγόντως», τόνισε η Κνάους.
Στο μεταξύ, διάφοροι ευρωβουλευτές ζήτησαν χθες να αναπτυχθεί μια «αξιόπιστη και μόνιμη στρατηγική έρευνας και διάσωσης» για τους μετανάστες στη Μεσόγειο, μετά το προσφυγικό ναυάγιο στα μέσα Ιουνίου στα ανοιχτά της Πύλου που έχει αφήσει πίσω του πάνω από 600 μη ταυτοποιημένους νεκρούς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας