Βρετανικό δικαστήριο έκρινε, σήμερα, ότι ένα σχέδιο της κυβέρνησης να στείλει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τους μετανάστες από το να κάνουν επικίνδυνα ταξίδια στη Μάγχη είναι παράνομο. Οι δικαστές του Εφετείου τόνισαν ότι η Ρουάντα δεν μπορεί να θεωρηθεί «ασφαλής τρίτη χώρα» όπου θα μπορούσαν να σταλούν μετανάστες.
Η κυβέρνηση είναι πιθανό να αμφισβητήσει την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου. Η συντηρητική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ έχει δεσμευτεί να «σταματήσει τις βάρκες» -- τις υπερπλήρεις λέμβους και άλλα μικρά σκάφη που κάνουν το ταξίδι από τη βόρεια Γαλλία μεταφέροντας μετανάστες που ελπίζουν να ζήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έφτασαν στη Βρετανία μέσω της Μάγχης το 2022, και αρκετοί πέθαναν στην απόπειρα.
Οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρουάντα συμφώνησαν πριν από περισσότερο από ένα χρόνο ότι ορισμένοι μετανάστες που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ως λαθρεπιβάτες ή με μικρές βάρκες θα σταλούν στη Ρουάντα, όπου θα διεκπεραιωθούν τα αιτήματά τους για άσυλο. Όσοι είχαν λάβει άσυλο θα έμεναν στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής αντί να επιστρέψουν στη Βρετανία.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει ότι η πολιτική θα αποτρέψει τις εγκληματικές συμμορίες που μεταφέρουν μετανάστες σε επικίνδυνα ταξίδια σε μια από τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές λωρίδες στον κόσμο.
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι είναι ανήθικο και απάνθρωπο να στέλνεις ανθρώπους πάνω από 4.000 μίλια (6.400 χιλιόμετρα) σε μια χώρα στην οποία δεν θέλουν να ζήσουν. Επικαλούνται επίσης το φτωχό ιστορικό της Ρουάντα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων καταγγελιών για βασανιστήρια και δολοφονίες αντιπάλων της κυβέρνησης .
Η Βρετανία έχει ήδη πληρώσει στη Ρουάντα 140 εκατομμύρια λίρες (170 εκατομμύρια δολάρια) στο πλαίσιο της συμφωνίας, αλλά κανείς δεν έχει απελαθεί ακόμη στη Ρουάντα.
Ένα κατώτερο δικαστήριο έκρινε τον Δεκέμβριο ότι η πολιτική είναι νόμιμη και δεν παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Βρετανίας βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ή άλλες διεθνείς συμφωνίες, απορρίπτοντας αγωγή πολλών αιτούντων άσυλο, ομάδων βοήθειας και συνδικαλιστικών αξιωματούχων των συνόρων.
Ωστόσο, το δικαστήριο επέτρεψε στους ενάγοντες να αμφισβητήσουν αυτήν την απόφαση για ζητήματα όπως εάν το σχέδιο είναι «συστημικά άδικο» και εάν οι αιτούντες άσυλο θα ήταν ασφαλείς στη Ρουάντα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας