Το τριπλό συρματόπλεγμα, με το οποίο στήνεται προσωρινά ο αντιμεταναστευτικός φράχτης της Ουγγαρίας στα νότια σύνορά της με τη Σερβία, δεν φέρνει προς το παρόν τα επιθυμητά αποτελέσματα για την (ακρο)δεξιά κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν, που χαρακτηρίζει την προσφυγική κρίση «απειλή» για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ευημερία και ταυτότητα.
Πεινασμένοι και κατάκοποι, έρποντας κάτω από τα αγκαθωτά σύρματα ή αξιοποιώντας τρύπες που έφτιαξαν άλλοι πριν απ’ αυτούς, τουλάχιστον 1.300 πρόσφυγες και μετανάστες -κυρίως από Συρία, Αφγανιστάν και Πακιστάν- τέθηκαν χθες υπό κράτηση και προωθήθηκαν για καταγραφή.
Αριθμός-ρεκόρ 2.533 ανθρώπων πιάστηκαν στην ουγγρική μεθόριο μόνο την Τρίτη, καθώς όλο και περισσότεροι προσπαθούν να προλάβουν να μπουν στην Ουγγαρία πριν ολοκληρωθεί ο αποτρεπτικός φράχτης στις 31 Αυγούστου, που θα μετατραπεί σε τσιμεντένιο τείχος ύψους 4 μέτρων και μήκους 175 χλμ. μέχρι τον Νοέμβρη.
Στο Ρόζσκε η αστυνομία έριξε δακρυγόνα σε 200 πρόσφυγες και μετανάστες, που αρνήθηκαν να υποβληθούν σε δακτυλοσκοπία φοβούμενοι πως όταν θα τους σταματήσουν σε άλλο κράτος–μέλος της Ε.Ε. θα τους απελάσουν πίσω στην Ουγγαρία, αφού αυτή θα έχει καταχωρισθεί πια ως η χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Δουβλίνου.
«Ο αδερφός μου είναι στη Σουηδία. Μου είπε να κόψω καλύτερα τα χέρια μου παρά να δώσω τα δακτυλικά μου αποτυπώματα στους Ούγγρους» είπε ανώνυμα στο Reuters ένας πρόσφυγας.
Την επόμενη εβδομάδα η Βουλή θα συζητήσει αν θα σταλούν και μονάδες του στρατού για να ενισχύσουν τους 1.000 συνοροφύλακες και τους 2.106 αστυνομικούς -αποκαλούμενους και «κυνηγούς των συνόρων»- που πιάνουν δουλειά από τις 5 Σεπτέμβρη με έφιππες περιπολίες, σκυλιά και τη συνδρομή ελικοπτέρων.
Εκτός από την επέκταση του δικού της φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία, η Βουλγαρία κατεβάζει στρατιώτες και τεθωρακισμένα στη μεθόριο με την ΠΓΔΜ -επισήμως για ασκήσεις- ενώ και η Τσεχία ετοιμάζεται να αναπτύξει 2.600 στρατιώτες -αν χρειαστεί- για να προστατεύσει, όπως λέει, τόσο τα εθνικά της σύνορα όσο και τα ευρωπαϊκά.
«Αλόγιστα» χαρακτηρίζει τα σχέδια Βουλγαρίας και Ουγγαρίας για χρήση του στρατού με στόχο την αποτροπή αιτούντων άσυλο ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουίζνιεκς, τονίζοντας πως «η στρατιωτικοποίηση των συνόρων είναι λάθος απάντηση». Αυτό που χρειάζεται επειγόντως είναι να υπάρξει «ευρωπαϊκή αντίδραση, που να διασφαλίζει πρόσβαση στο άσυλο και ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας